Τιτλοποιήσεις 3 δισ. σχεδιάζει η Πειραιώς μέσω του «Ηρακλή»

Τιτλοποιήσεις 3 δισ. σχεδιάζει η Πειραιώς μέσω του «Ηρακλή»

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη συμμετοχή της στο σχέδιο κρατικών εγγυήσεων με δύο τιτλοποιήσεις συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ, καθώς και την πληρωμή στις 2 Δεκεμβρίου του κουπονιού για τα CoCos ύψους 160 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς. Οπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Χρήστος Μεγάλου, κατά την παρουσίαση στους θεσμικούς επενδυτές των αποτελεσμάτων του 9μήνου εν αναμονή της οριστικοποίησης των λεπτομερειών του σχεδίου «Ηρακλής», η Τράπεζα Πειραιώς είναι σε προπαρασκευαστική φάση τιτλοποιήσεων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων ύψους 3 δισ. ευρώ. Οπως σημείωσε, «η επιτυχής υλοποίηση του σχεδίου “Ηρακλής”, παράλληλα με τις ευνοϊκές συνθήκες στις αγορές κεφαλαίων για έκδοση πιστωτικών τίτλων, θα επιτρέψει την επιτάχυνση του υφιστάμενου σχεδίου μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων».

Μη εξυπηρετούμενα

Οπως προκύπτει από τα αποτελέσματα του 9μήνου, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώθηκαν στα 25,7 δισ. ευρώ, από 27,3 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2018, και ο δείκτης κάλυψης από σωρευτικές προβλέψεις διαμορφώθηκε στο 46%. Η τράπεζα ολοκλήρωσε τον Ιούλιο του 2019 την πώληση του χαρτοφυλακίου ναυτιλιακών δανείων (Nemo) ύψους 500 εκατ. ευρώ, ενώ είναι κοντά στην υπογραφή συμφωνίας για την πώληση μη εξασφαλισμένων δανείων (Project Iris) ύψους 600 εκατ. ευρώ και την πώληση χαρτοφυλακίου 300 εκατ. ευρώ με δάνεια μεγάλων επιχειρήσεων που φέρουν εξασφαλίσεις (project Trinity). Οι συναλλαγές αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του δ΄ 3μήνου 2019.

Η τράπεζα έχει επισπεύσει την προετοιμασία για την τιτλοποίηση στεγαστικών δανείων ύψους 2 δισ. ευρώ (project Phoenix), με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής της το πρώτο εξάμηνο του 2020, μαζί με την τιτλοποίηση επιχειρηματικών δανείων ύψους 1 δισ. ευρώ (project Bridge). Ο κ. Μεγάλου προσδιόρισε το ύψος των εγγυήσεων που θα λάβει μέσω του σχεδίου «Ηρακλής» στα 900 εκατ. ευρώ για το χαρτοφυλάκιο Phoenix και, όπως δήλωσε, έχει ήδη αναθέσει σε ανεξάρτητο οίκο την αξιολόγηση του χαρτοφυλακίου, ενώ οι λεπτομέρειες για το δεύτερο χαρτοφυλάκιο θα καθοριστούν το προσεχές διάστημα.

Τιτλοποιήσεις 3 δισ. σχεδιάζει η Πειραιώς μέσω του «Ηρακλή»-1

Η τράπεζα εκτιμά ότι η διαδικασία οργανικής μείωσης των κόκκινων δανείων προχωρεί θετικά, αν και με κάποια επιβράδυνση στο γ΄ τρίμηνο, και εκτίμησε ότι θα κινηθεί πιο επιθετικά με τη βοήθεια της εταιρείας διαχείρισης που έχει δημιουργηθεί με την Intrum. Η διοίκηση της τράπεζας έδωσε έμφαση στις νέες εκταμιεύσεις δανείων κυρίως προς επιχειρήσεις, που ανήλθαν στα 3 δισ. ευρώ το 9μηνο και, όπως δήλωσε ο κ. Μεγάλου, η Πειραιώς θα ηγηθεί του project χρηματοδότησης της επένδυσης στο Ελληνικό, για το οποίο, σύμφωνα με εκτιμήσεις, η χρηματοδότηση θα φτάσει το 1,9 δισ. ευρώ τα πρώτα πέντε χρόνια.

Οσον αφορά τα αποτελέσματα του 9μήνου, τα κέρδη προ φόρων σε επαναλαμβανόμενη βάση ανήλθαν σε 146 εκατ. ευρώ έναντι 98 εκατ. ευρώ το 9μηνο του 2018, ενώ τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 87 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Το αποτέλεσμα αυτό αποδίδεται στην ικανοποιητική παραγωγή επαναλαμβανόμενων βασικών εσόδων, καθώς τόσο τα καθαρά έσοδα από τόκους όσο και τα επαναλαμβανόμενα καθαρά έσοδα από προμήθειες ήταν αυξημένα κατά 2% και 6% αντίστοιχα έναντι της ίδιας περιόδου πέρυσι, ενώ τα λειτουργικά έξοδα μειώθηκαν κατά 6% σε επαναλαμβανόμενη βάση.

Εποπτικά κεφάλαια

Η τράπεζα αύξησε τα εποπτικά κεφάλαιά της σε επίπεδα σημαντικά υψηλότερα των συνολικών κεφαλαιακών απαιτήσεων. Στο τέλος Σεπτεμβρίου 2019, ο pro-forma συνολικός δείκτης εποπτικών κεφαλαίων της τράπεζας ανήλθε σε 16% (με σταδιακή εφαρμογή των μεταβατικών διατάξεων) έναντι εποπτικής απαίτησης 14%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή