Σε εκκαθάριση εν λειτουργία οδεύει η προβληματική ΛΑΡΚΟ

Σε εκκαθάριση εν λειτουργία οδεύει η προβληματική ΛΑΡΚΟ

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε καθεστώς εκκαθάρισης εν λειτουργία οδηγείται η προβληματική ΛΑΡΚΟ υπό την πίεση και της πρόσφατης απόφασης της Ε.Ε. να ζητήσει από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο την επιβολή στην Ελλάδα ημερήσιου προστίμου για κάθε ημέρα μη συμμόρφωσης ως προς την ανάκτηση παράνομων κρατικών ενισχύσεων ύψους 136 εκατ. ευρώ.

Η υπαγωγή της εταιρείας στο καθεστώς εκκαθάρισης εν λειτουργία αποτελεί για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας μονόδρομο για την περίπτωση της ΛΑΡΚΟ. Η σχετική απόφαση έχει ληφθεί ήδη σε συνεννόηση και με την Κομισιόν και αναμένεται να ανακοινωθεί πιθανότατα και σήμερα από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, όπως ο ίδιος άφησε να φανεί χθες με δηλώσεις του στο περιθώριο της ημερίδας για τη διαβούλευση του ΕΣΕΚ. «Η εκκαθάριση εν λειτουργία και η ιδιωτικοποίηση της εταιρείας είναι η μόνη λύση που αποδέχεται η Κομισιόν. Αυτό που εξετάζουμε με τους δικηγόρους μας είναι το πώς θα πάμε από το σήμερα στον όποιο διαγωνισμό προτείνει η Κομισιόν. Να βρούμε στέρεα λύση από πλευράς πτωχευτικού δικαίου και από πλευράς κοινοτικού δικαίου και ταυτόχρονα ελκυστική για τους επενδυτές», είπε ο κ. Χατζηδάκης. Ο ίδιος υποστήριξε ότι υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον εγχώριο και ξένο υπό την προϋπόθεση ότι «η εταιρεία θα είναι καθαρή».

Τρία είναι τα θέματα που θα πρέπει να επιλυθούν για να προχωρήσει ο διαγωνισμός και να εμφανισθούν επενδυτές πρόθυμοι να επενδύσουν στη ΛΑΡΚΟ. Το πρώτο και πλέον άμεσο είναι η συνέχιση της ηλεκτροδότησής της, προκειμένου να διασφαλισθεί και η λειτουργία της τουλάχιστον για όσο διάστημα διαρκέσει η διαγωνιστική διαδικασία ιδιωτικοποίησής της. Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ αναζητεί τρόπους διασφάλισης της συνέχισης της ηλεκτροδότησης της ΛΑΡΚΟ με τρόπο που να καλύπτεται νομικά το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ και στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται η παροχή πρόσθετων εγγυήσεων από τη ΛΑΡΚΟ για την αποπληρωμή των τρεχόντων λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος. Το βέβαιο είναι ότι η ΔΕΗ θα πληρώσει και το μάρμαρο της σωτηρίας της ΛΑΡΚΟ, αφού η λύση της εκκαθάρισης εν λειτουργία δεν διασφαλίζει την αποπληρωμή των συσσωρευμένων οφειλών ύψους άνω των 340 εκατ. ευρώ. Αν και για την οφειλή στο μεγαλύτερο μέρος της έχει σχηματιστεί πρόβλεψη και εκτιμάται ότι δεν θα υπάρξει λογιστική ζημία, στη ΔΕΗ επικρατεί ανησυχία καθώς το θέμα των χρεών της ΛΑΡΚΟ βρίσκεται υπό εισαγγελική διερεύνηση.

Το περιβαλλοντικό και το ιδιοκτησιακό είναι τα άλλα δύο ζητήματα που θα πρέπει να διευθετηθούν, προκειμένου να προχωρήσει ο διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση της προβληματικής μεταλλευτικής βιομηχανίας. Η ΛΑΡΚΟ επιβαρύνει σοβαρά το περιβάλλον με εκπομπές αιωρούμενων σωματιδίων, ενώ παράγει δύο εκατομμύρια τόνους σκουριάς τον χρόνο, που απορρίπτονται στον Ευβοϊκό Κόλπο. Με συντηρητικούς υπολογισμούς, εκτιμάται ότι απαιτούνται επενδύσεις άνω των 150 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό παραγωγής της ΛΑΡΚΟ και τον περιορισμό της ρύπανσης.

Η πολύπλοκη ιδιοκτησιακή δομή της εταιρείας αποτελεί ένα ακόμη δυσεπίλυτο πρόβλημα. Η νέα ΛΑΡΚΟ προήλθε από τη χρεοκοπία και αναδιάρθρωση το 1989 της παλαιάς ΛΑΡΚΟ και ανήκει κατά 55,19% στο Δημόσιο (ΤΑΙΠΕΔ), 33,36% στην Εθνική Τράπεζα και 11,45% στη ΔΕΗ. Ομως οι μέτοχοι της παλαιάς ΛΑΡΚΟ έχουν ακόμα απαιτήσεις πάνω στη νέα ΛΑΡΚΟ. Εχουν εντολή κατάσχεσης του εργοστασίου και έχουν προσημειώσει όλα τα ακίνητα, γήπεδα και οικόπεδα, που σημαίνει ότι είναι δύσκολο να πουληθούν στοιχεία ενεργητικού που είναι υπό ιδιοκτησιακή αμφισβήτηση.

Εφόσον επιλυθούν τα τρία παραπάνω κρίσιμα ζητήματα, η εταιρεία θα υπαχθεί σε καθεστώς εκκαθάρισης εν λειτουργία και θα προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση στη βάση του σχεδίου του 2014, που προέβλεπε ξεχωριστή πώληση των μεταλλείων και του εργοστασίου της Λάρυμνας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT