Προς την Impala Invest οδεύει η Creta Farms

Προς την Impala Invest οδεύει η Creta Farms

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπέρ της πρότασης της Impala Invest BV, της ολλανδικής επενδυτικής εταιρείας της οποίας ηγείται ο Δημήτρης Βιντζηλαίος και έχει ήδη δραστηριότητα στον κλάδο των αλλαντικών σε Ελλάδα και Βουλγαρία, φαίνεται ότι καταλήγουν οι πιστώτριες τράπεζες της Creta Farms. Επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται τις επόμενες ημέρες, αφού προηγηθεί η έγκριση της σχετικής πρότασης από τις αρμόδιες επιτροπές των τραπεζών, οι οποίες πρόκειται να συνεδριάσουν γι’ αυτό τον σκοπό την ερχόμενη Παρασκευή.

Ο κ. Δ. Βιντζηλαίος, ερωτηθείς σχετικά από την «Καθημερινή», δεν επιβεβαίωσε αλλά ούτε και διέψευσε την πληροφορία ότι αυτός είναι ο «εκλεκτός των τραπεζών», λέγοντας χαρακτηριστικά: «Μέχρι να εγκριθεί η συμφωνία εξυγίανσης της Creta Farms από τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών, δεν επιτρέπονται ανακοινώσεις».

Υπενθυμίζεται ότι η Impala Invest είχε συνεργαστεί με την Chipita (συμφερόντων Σπύρου Θεοδωρόπουλου) προκειμένου να εξαγοράσουν από κοινού τη «Νίκας», κάτι το οποίο τελικά δεν έγινε, καθώς οι δύο εταιρείες αποφάσισαν να χωρίσουν τους δρόμους τους πριν από την ολοκλήρωση της συμφωνίας για τη «Νίκας». Είχε επίσης εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εξαγορά της αλλαντοβιομηχανίας ΒΙΚΗ, η οποία τελικά πτώχευσε, ενώ έχει εξαγοράσει τη «Λακωνική Τροφίμων» και το 70% της «Σερραϊκής – Θρακικής Αλλαντοβιομηχανίας Α.Ε.» (ΧΑΡΙΝΟ Α.Ε.). Στη Βουλγαρία η Impala Invest δραστηριοποιείται μέσω της βιομηχανίας τροφίμων Bella Bulgaria, η οποία έχει ως κύριο αντικείμενο την παραγωγή αλλαντικών.

Ο έτερος υποψήφιος που είχε καταθέσει δεσμευτική προσφορά για την Creta Farms είναι το fund ρωσικών συμφερόντων Lime Capital, το οποίο δραστηριοποιείται στην Ελλάδα μέσω της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη».

Το γεγονός, βεβαίως, ότι οι πιστώτριες τράπεζες φαίνεται να κατέληξαν σε προτιμητέο επενδυτή για την Creta Farms, δεν σημαίνει ότι ο δρόμος προς την ολοκλήρωση της συναλλαγής θα είναι ανέφελος. Κατ’ αρχάς θα πρέπει η συμφωνία εξυγίανσης να περιλαμβάνει πιο πρόσφατες εγκεκριμένα οικονομικές καταστάσεις. Οι οικονομικές καταστάσεις του 2018 υποτίθεται ότι εγκρίθηκαν από τη γενική συνέλευση των μετόχων στις 3 Οκτωβρίου, μία συνέλευση της οποίας η νομιμότητα αμφισβητείται, ειδικά μάλιστα, καθώς η σχετική ανακοίνωση για τις αποφάσεις της γενικής συνέλευσης ουδέποτε αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Επιπλέον, είναι άγνωστο εάν πρέπει να αναμορφωθούν ή όχι με βάση τα ευρήματα της έρευνας που διενήργησε η PwC σχετικά με τη βασιμότητα των ισχυρισμών του Κωνσταντίνου Δομαζάκη (σ.σ. περί της χορήγησης 11,6 εκατ. ευρώ από τον ίδιο στην Creta Farms, χρήματα τα οποία ο ίδιος υποστηρίζει ότι δεν του επεστράφησαν ποτέ). Ακόμη και η αγωγή που έχει κάνει ο ίδιος διεκδικώντας τα χρήματα αυτά από την εταιρεία, μπορεί να προκαλέσει εμπλοκή. Ενας ακόμη αστάθμητος παράγοντας είναι το πόρισμα το ελέγχου που διενήργησε η Deloitte στην Creta Farms κατ’ εντολήν της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Χθες, πάντως, η Creta Farms κάλεσε τους μετόχους της εταιρείας σε έκτακτη γενική συνέλευση στις 23 Δεκεμβρίου 2019, με βασικό θέμα της ημερήσιας διάταξης την έγκριση της συμφωνίας εξυγίανσης και την παροχή εξουσιοδότησης στον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας για υπογραφή και κατάθεση της σχετικής συμφωνίας στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Ρεθύμνου. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή