Επιφυλάξεις ΔΕΗ για ιδιωτικοποίηση ΔΕΔΔΗΕ

Επιφυλάξεις ΔΕΗ για ιδιωτικοποίηση ΔΕΔΔΗΕ

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιφυλακτική εμφανίζεται η ΔΕΗ σε σχέση με την ιδιωτικοποίηση του διαχειριστή δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), σύμφωνα τουλάχιστον με την τοποθέτηση που διατυπώνει επ’ αυτού στη διαβούλευση του Εθνικού Σχεδίου Ενέργειας και Κλίματος (ΕΣΕΚ). Χαρακτηρίζει το ζήτημα «εξαιρετικά κρίσιμο», επισημαίνοντας ότι θα έχει σοβαρή αρνητική επίπτωση στα οικονομικά αποτελέσματα και στις ταμειακές ροές της και δηλώνει ότι διατηρεί το «εκ του Συντάγματος και των νόμων κατοχυρωμένο δικαίωμά της» να αποφασίσει με καθαρά επιχειρηματικά κριτήρια εάν θα πουλήσει, τι ποσοστό, με ποιους όρους και πότε. Σχολιάζοντας την αναφορά στο ΕΣΕΚ περί ιδιοκτησιακού διαχωρισμού του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, η ΔΕΗ αφού επισημαίνει ότι αυτό είναι ιδιοκτησία της και το διαχειρίζεται η 100% θυγατρική της ΔΕΔΔΗΕ, σύμφωνα με το ισχύον νομικό και ρυθμιστικό πλαίσιο, διατυπώνει με ξεκάθαρη σαφήνεια τη θέση ότι ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμός του δικτύου και του διαχειριστή «ούτε επιβάλλεται ούτε προβλέπεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο από το νομικό και κανονιστικό πλαίσιο της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Η ΔΕΗ χαρακτηρίζει το ζήτημα «εξαιρετικά κρίσιμο», σημειώνοντας ότι «ακόμη και η απλή μεταφορά των παγίων του δικτύου διανομής Η/Ε από τη μητρική στον ΔΕΔΔΗΕ (ακόμη και με τον ΔΕΔΔΗΕ 100% θυγατρική της ΔΕΗ, δηλ. πριν από ενδεχόμενη πώληση) θα έχει σοβαρή αρνητική επίπτωση στα οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ και κυρίως στις ταμειακές ροές της, δηλαδή θα θίξει τα συμφέροντα της εταιρείας και όλων των μετόχων της». Ως εκ τούτου η ΔΕΗ επισημαίνει ότι «διατηρεί το εκ του Συντάγματος και των νόμων κατοχυρωμένο δικαίωμά της να αποφασίσει με αμιγώς επιχειρηματικά κριτήρια αν και κατά πόσον είναι συμφέρον για την εταιρεία και τους μετόχους της να πωλήσει δίκτυο και διαχειριστή δικτύου, τι ποσοστό αυτών, με ποια διαδικασία, με ποιους όρους και με ποιο χρονισμό». Ο ΔΕΔΔΗΕ αποτελεί σήμερα το πιο σημαντικό χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗ και το μοναδικό κερδοφόρο, ενώ συνεισφέρει στην εταιρεία περί τα 350 εκατ. λειτουργικά κέρδη ετησίως.

Παρά τις επιφυλάξεις που εξέφρασε η ΔΕΗ στο πλαίσιο της διαβούλευσης του ΕΣΕΚ πάντως, η μερική ιδιωτικοποίησή του περιλαμβάνεται στις μεσοπρόθεσμες στρατηγικές της εταιρείας που παρουσίασε τη Δευτέρα ο επικεφαλής της κ. Γιώργος Στάσσης. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εξάλλου, Κωστής Χατζηδάκης κατά την αναφορά του στη Βουλή για το business plan της ΔΕΗ την ημέρα της παρουσίασής του έκανε ειδική αναφορά στη μετοχοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ σε ποσοστό 49% με ενισχυμένα δικαιώματα μειοψηφίας.

Το τελικό κείμενο του ΕΣΕΚ με μικρές βελτιώσεις σε σχέση με το αρχικό, μετά τη διαβούλευση αναμένεται να τεθεί προς έγκριση σήμερα στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) και να σταλεί αμέσως μετά στις Βρυξέλλες. Την επόμενη εβδομάδα εξάλλου, σύμφωνα με τον υφυπουργό Ενέργειας Γεράσιμο Θωμά, θα συσταθεί η διυπουργική επιτροπή που θα εκπονήσει το στρατηγικό σχέδιο για τη μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών (Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη). Το σχέδιο θα ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι του 2020 και, σύμφωνα με τον κ. Θωμά, θα περιλαμβάνει φορολογικά και αναπτυξιακά κίνητρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή