Εφυγαν με εθελουσία και οι τελευταίοι εργαζόμενοι της Χαλυβουργικής

Εφυγαν με εθελουσία και οι τελευταίοι εργαζόμενοι της Χαλυβουργικής

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοκληρώθηκε χθες, Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου, η εθελουσία αποχώρηση των εργαζομένων της Χαλυβουργικής, που υλοποιήθηκε με πλήρη κάλυψη της δαπάνης από τον βασικό μέτοχο της εταιρείας, επιχειρηματία κ. Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο. Ανταποκρινόμενοι στη δημόσια πρόσκληση που είχε απευθύνει ο μέτοχος με ανοικτή επιστολή του στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αποχώρησε το 100% εκ των περίπου 220 εργαζομένων και στελεχών της εταιρείας, εισπράττοντας απευθείας στον λογαριασμό τους από τον κ. Αγγελόπουλο συνολικά ποσό που έφτασε τα 6 εκατ. ευρώ για δεδουλευμένα και αποζημιώσεις.

Το ζήτημα της αποχώρησης των εργαζομένων είχε γίνει πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ τής υπό τον κ. Γ. Σκινδήλια διοίκησης της εταιρείας και του βασικού μετόχου. Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι ο κ. Αγγελόπουλος είχε επισκεφθεί για το ζήτημα αυτό τόσο τον υπουργό Εργασίας Νότη Μηταράκη όσο και τον γ.γ. του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος Δημήτρη Κουτσούμπα αλλά και τον δήμαρχο Ελευσίνας Αργυρή Οικονόμου.

Το οικονομικό πακέτο της αποχώρησης των εργαζομένων συγκροτήθηκε από την πλήρη αποπληρωμή των δεδουλευμένων τους, την αποζημίωση απολύσεως –παρά το ότι, όπως εκληθήσαν, παραιτήθηκαν– και την καταβολή του σύνολο του ποσού που θα εισέπρατταν από το ταμείο ανεργίας εάν, αντί να παραιτούνταν, απολύονταν.

Η εταιρεία, αν και έχει οφειλές προς τις πιστώτριες τράπεζες που ξεπερνούν τα 400 εκατομμύρια ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων προς την Εθνική Τράπεζα (δανεισμός που συνδέεται κυρίως με τις δαπάνες σε εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού και άλλες επενδύσεις ύψους 250 εκατ. της περιόδου 2003-2006), δεν έχει οφειλές προς το Δημόσιο παρά μόνον για την καταβολή του οφειλομένου φόρου μισθωτών υπηρεσιών του εν λόγω προγράμματος αποχώρησης όπως και των σχετικών εισφορών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, αναφέρουν πηγές από τη Χαλυβουργική. Το σύνολο των οφειλών αυτών φέρεται να κυμαίνεται μεταξύ 2,5 και 3 εκατομμυρίων ευρώ. Προς εξόφληση και αυτών των οφειλών ορισμένες πλευρές εντός της εταιρείας προκρίνουν την πώληση άμεσα ρευστοποιήσιμων περιουσιακών στοιχείων που διαθέτει η Χαλυβουργική και ειδικότερα τα δικαιώματα ρύπων που διαθέτει η εταιρεία. Η αξία τους, με βάση της τρέχουσες τιμές, υπολογίζεται πως υπερκαλύπτει τις παραπάνω οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία και φόρο μισθωτών υπηρεσιών.

Με την αποχώρηση και των τελευταίων εργαζομένων επέρχεται το τέλος της ιστορικής εταιρείας η οποία ήδη εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια δεν παράγει τίποτα, ενώ οι υψικάμινοί της ήταν ήδη σβηστές από το 2013. Παρά ταύτα, η εταιρεία διαθέτει μεγάλη ακίνητη περιουσία η οποία περιλαμβάνει την έκταση που φιλοξενεί την παραγωγική της μονάδα στην Ελευσίνα και ιδιόκτητες λιμενικές εγκαταστάσεις αλλά και άδεια ηλεκτροπαραγωγής της τάξης των 880 MW.

Τραπεζικές πηγές αναφέρουν πως προς είσπραξη των απαιτήσεών τους οι πιστώτριες εξετάζουν την κατάθεση αίτησης υπαγωγής σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης, η οποία θα αποτιμήσει και θα εκπλειστηριάσει τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή