ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αμερικανικό ενδιαφέρον για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

Αμερικανικό ενδιαφέρον για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

Αμέσως μετά την επιστροφή της αποστολής που συνοδεύει τον πρωθυπουργό στην επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ αναμένεται να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για το μοντέλο και τον χρόνο αποκρατικοποίησης του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης για το οποίο έχει εκδηλωθεί εντονότατο αμερικανικό ενδιαφέρον.

Συγκεκριμένα οι ΗΠΑ τόσο σε κυβερνητικό όσο και σε επιχειρηματικό επίπεδο φέρονται να αποδίδουν μεγάλη γεωπολιτική και οικονομική αξία στο λιμάνι, καθώς δύναται να αποτελέσει οιονεί «προγεφύρωμα» για την παρουσία και υποστήριξη  αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στη Βαλκανική αλλά και ενεργειακό κόμβο δεδομένης της προωθούμενης κατασκευής πλωτού σταθμού αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από αμερικανικά και ελληνικά επιχειρηματικά συμφέροντα με στόχο τις αγορές της ευρύτερης περιφέρειας. Υπενθυμίζεται, άλλωστε, πως στο πλαίσιο της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας (MDCA) Ελλάδας-ΗΠΑ προβλέπεται η χρήση μέρους των υποδομών στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις.

Το μοντέλο αποκρατικοποίησης αλλά και οι δημόσιες επενδύσεις που θα εξασφαλίσουν τη βελτίωση της οδικής και σιδηροδρομικής του συνδεσιμότητας με τους βασικούς άξονες της Περιφέρειας, θα κρίνουν και την οικονομική του βιωσιμότητα και την ταυτότητα αλλά και τις οικονομικές προσφορές των ενδιαφερομένων επενδυτών, αναφέρουν άριστα ενημερωμένες πηγές. Στους ενδιαφερόμενους επενδυτές, πάντως, περιλαμβάνονται και άλλες πλευρές και όχι μόνον αμερικανικά συμφέροντα, σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς. Επομένως, δεν αποκλείεται να υπάρξει έντονος ανταγωνισμός στον εν λόγω διαγωνισμό. Οι αποφάσεις που μένουν να ληφθούν μέχρι τη δημοσίευση πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος από το ΤΑΙΠΕΔ, η οποία προσώρας τοποθετείται όχι αργότερα από τον Φεβρουάριο περιλαμβάνουν και το τι ακριβώς θα παραχωρηθεί: αν δηλαδή θα παραχωρηθεί ένα master concession για το σύνολο των δραστηριοτήτων ή καταστατική πλειοψηφία (67%) του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης ή ακόμα και το 100% του μετοχικού κεφαλαίου του. Και σε αυτό το πλαίσιο οι επαφές της κυβέρνησης στις ΗΠΑ αναμένεται να επηρεάσουν τη διαμόρφωση των τελικών αποφάσεων.

Τυπικά, το ΤΑΙΠΕΔ αναμένει την εισήγηση του συμβούλου του (ΕΥ) και για τα δέκα περιφερειακά λιμάνια, η οποία όμως στην πραγματικότητα θα συναξιολογηθεί και με την πολιτική κατεύθυνση που θα δώσει διά του υπουργείου Ναυτιλίας η κυβέρνηση.

Ενα δεύτερο ζήτημα που θα ξεκαθαριστεί τις επόμενες ημέρες είναι κατά πόσον θα προχωρήσει ταυτόχρονα και ο διαγωνισμός για την παραχώρηση του Οργανισμού Λιμένος Καβάλας για τον οποίο έχει επίσης εκδηλωθεί σαφές αμερικανικό ενδιαφέρον. Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης προσφέρει δυνατότητα εξυπηρέτησης συνδυασμένων μεταφορών με τέσσερα μέσα: θαλάσσιων, οδικών, σιδηροδρομικών και εναέριων. Βρίσκεται σε σημείο το οποίο συνδέεται πλέον άμεσα με την Εγνατία Οδό και τον σιδηροδρομικό άξονα προς Θεσσαλονίκη αλλά και προς τα τουρκικά και βουλγαρικά σύνορα, ενώ γειτνιάζει με τον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου (TAP) και την όδευση του κάθετου συνδετήριου αγωγού Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB) η κατασκευή του οποίου δρομολογήθηκε.

Πρόσφατα ξεκίνησε και η λειτουργία της σιδηροδρομικής σύνδεσης του νέου προβλήτα εμπορευματοκιβωτίων με το εθνικό δίκτυο, και διά αυτού με τα Βαλκάνια και τις παρευξείνιες χώρες, που επιτρέπει πλέον τη διεκπεραίωση συνδυασμένων μεταφορών (τρένο-πλοίο). Παράλληλα αποτελεί επίκεντρο των σχεδίων για τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Βαλκανική μέσω της προωθούμενης κατασκευής πλωτού σταθμού αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).