ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Νέο «πακέτο» 300 ακινήτων αξίας 90 εκατ. πωλεί η Eurobank

Νέο «πακέτο» 300 ακινήτων αξίας 90 εκατ. πωλεί η Eurobank

Το τέταρτο κατά σειράν και μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο ακινήτων βγάζει προς πώληση η Eurobank, η διοίκηση της οποίας υλοποιεί ένα ευρύ πρόγραμμα ελάφρυνσης του ισολογισμού της από τα ακίνητα που έχει στην κατοχή της.

Το νέο πακέτο που βγαίνει προς πώληση είναι αξίας 80-90 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει 250- 300 ακίνητα όλων των κατηγοριών, δηλαδή σπίτια, εμπορικά και βιομηχανικά ακίνητα. Τα ακίνητα αυτά δεν συνδέονται με δάνεια και ανήκουν στην κυριότητα της τράπεζας. Η διαδικασία βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, δηλαδή σε φάση premarketing και η υποβολή μη δεσμευτικών προσφορών αναμένεται εντός του τριμήνου, ενώ η πώληση αναμένεται να οριστικοποιηθεί εντός του 2020. Πρόκειται για το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο που βγάζει προς πώληση η τράπεζα, αξιοποιώντας το θετικό κλίμα και το υψηλό ενδιαφέρον που υπάρχει στην αγορά ακινήτων.

Η νέα κίνηση της Eurobank, η οποία μετά τη συγχώνευση και με τη Grivalia αποτελεί από τους ισχυρότερους παίκτες στον χώρο του real estate, εντάσσεται στη στρατηγική που έχει ανακοινώσει η διοίκησή της «για την αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται στην κυριότητά της, στοχεύοντας στη μείωση του αριθμού των ακινήτων και στην αποτελεσματική αξιοποίηση επενδυτικών ευκαιριών που προσφέρονται στην αγορά». Σύμφωνα με τα στοιχεία εννεαμήνου 2019, η τράπεζα έχει στον ισολογισμό της 5.100 ακίνητα –χωρίς σε αυτά να περιλαμβάνονται εκείνα της Grivalia– και τα οποία έχουν έρθει στην κυριότητά της είτε μέσω πλειστηριασμών είτε μέσω κατασχέσεων. Οπως επίσης αναφέρεται στο ενημερωτικό δελτίο για την απορρόφηση της Grivalia, στο τέλος του 2018 το χαρτοφυλάκιο του ομίλου Grivalia περιελάμβανε 116 ακίνητα, τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα 72 βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή των Αθηνών και τα υπόλοιπα 38 βρίσκονται σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας και ένα οικόπεδο στην περιοχή των Σπάτων.

Στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη ο όμιλος κατέχει 2 εμπορικά ακίνητα στη Σερβία και 3 στη Ρουμανία. Με βάση τα ίδια στοιχεία το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο των ακινήτων του ομίλου περιελάμβανε ακίνητα συνολικής εκμισθώσιμης επιφάνειας περίπου 884.558 τ.μ. με εύλογη αξία άνω του 1 δισ. ευρώ.

Το Star και το Opus

Το νέο πακέτο ακινήτων είναι το μεγαλύτερο που βγάζει προς διάθεση σε επενδυτές η τράπεζα, η οποία στην εκπνοή του 2019 ολοκλήρωσε άλλη μια συναλλαγή, μεταβιβάζοντας το πακέτο Star, που αποτελούνταν από 642 ακίνητα. Το εν λόγω πακέτο αξίας 26 εκατ. ευρώ περίπου μεταβιβάστηκε στo private equity fund AP Partners και αν και το τίμημα δεν είναι ανακοινώσιμο, από την πλευρά της τράπεζας δηλώνεται ικανοποίηση, καθώς αποτέλεσε ένα δύσκολο πακέτο με πολλά ακίνητα διασπαρμένα σε όλη τη χώρα. Συγκεκριμένα, το 50% των ακινήτων βρισκόταν στην Περιφέρεια, το 30% στην Αττική, το 10% στη Θεσσαλονίκη και το 10% στα νησιά.

Το πακέτο Star ήταν μέχρι σήμερα το πιο πλούσιο χαρτοφυλάκιο από άποψη αριθμού ακινήτων, αλλά δεν ήταν το μεγαλύτερο σε αξία. Το μεγαλύτερο πακέτο που έχει πουλήσει μέχρι σήμερα η Eurobank ήταν το Opus, που περιελάμβανε 200 εμπορικά ακίνητα συνολικής αξίας 75 εκατ. ευρώ, όπως γραφεία, καταστήματα, βιομηχανικά ακίνητα, αποθήκες κ.ά., ορισμένα από τα οποία ήταν ακίνητα φιλέτα.  Η πλειονότητα αυτών των ακινήτων και συγκεκριμένα το 58% βρίσκεται στην Αττική, το 18% στη Θεσσαλονίκη, το 19% στη Μακεδονία (πλην Θεσσαλονίκης), στην Κεντρική Ελλάδα και στην Πελοπόννησο και το 5% στη νησιωτική χώρα (Ιόνια νησιά, Αιγαίο και Κρήτη).

Αγοραστής του πακέτου Opus, καθώς και ενός ακόμη μικρότερου με την επωνυμία Resi, που περιελάμβανε 138 οικιστικά ακίνητα αξίας 9 εκατ. ευρώ ήταν το επενδυτικό fund Brook Lane Capital, που έχει αγοράσει από την Alpha Bank τα ακίνητα που ανήκαν στο παρελθόν στην «Μπάμπης Βωβός – Διεθνής Τεχνική», έναντι τιμήματος 95 εκατ. ευρώ, και το κτίριο της Microsoft στη λεωφόρο Κηφισίας έναντι τιμήματος που ξεπέρασε τα 10 εκατ. ευρώ.