ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τιτλοποίηση κόκκινων δανείων ύψους 7 δισ. σχεδιάζει η Εθνική

titlopoiisi-kokkinon-daneion-ypsoys-7-dis-schediazei-i-ethniki-2363201

Στεγαστικά δάνεια, κυρίως, θα ενταχθούν στην τιτλοποίηση των 7 δισ. ευρώ που προγραμματίζει η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, στοχεύοντας στην πλήρη εξυγίανση του ισολογισμού της από τα κόκκινα στεγαστικά, που με βάση τα στοιχεία του εννεαμήνου του 2019 ανέρχονται σε 6,7 δισ. ευρώ.

Η τράπεζα είναι στη διαδικασία καθορισμού της σύνθεσης του χαρτοφυλακίου που θα τιτλοποιηθεί και, όπως δήλωσε χθες σε συνάντηση με δημοσιογράφους ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου της ΕΤΕ Παύλος Μυλωνάς, εξετάζεται το 80% των δανείων της τιτλοποίησης να είναι στεγαστικά δάνεια. Η λύση αυτή προκρίνεται με δεδομένο ότι οι προβλέψεις της τράπεζας για τη συγκεκριμένη κατηγορία δανείων θα ανέλθουν κοντά στο 40%, περιορίζοντας έτσι το ύψος της εκτιμώμενης ζημίας. Αν και ο κ. Μυλωνάς δεν προσδιόρισε το ύψος της ζημίας που θα προκύψει από την τιτλοποίηση, εξήγησε ότι αυτή θα καλυφθεί από την κερδοφορία του ομίλου και τα έσοδα που θα αποκομίσει ο όμιλος από την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, για την οποία, οι δεσμευτικές προσφορές αναμένονται στα τέλη Φεβρουαρίου.

«Αγκάθι» παραμένει επίσης το κατά πόσον τo πιο «καλό» τμήμα του ομολόγου (senior note) που θα εκδοθεί στο πλαίσιο της τιτλοποίησης θα θεωρηθεί από τον επόπτη, δηλαδή τον SSM, ως «ελεύθερο» πρόσθετων εγγυήσεων.

Η διοίκηση της ΕΤΕ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο εξόδου στις αγορές για την έκδοση ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης, με στόχο κυρίως να αξιοποιηθεί η ευνοϊκή συγκυρία, που έχει συμπιέσει τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, αλλά και τις αποδόσεις των τίτλων που εκδίδουν οι τράπεζες. Ειδικά στην περίπτωση της Εθνικής είναι χαρακτηριστικό ότι το ομόλογο μειωμένης εξασφάλισης που εκδόθηκε τον Ιούλιο του 2019, και το οποίο τιμολογήθηκε στο 8,25%, έχει σήμερα απόδοση 3,6%.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής επέμεινε στην αναγκαιότητα επιτάχυνσης των ρυθμίσεων μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την προστασία της πρώτης κατοικίας που λήγει στα τέλη Απριλίου, ενώ η τράπεζα εντατικοποιεί και τις προσπάθειες για ρυθμίσεις μέσω του προγράμματος split & settle που ενεργοποίησε κυρίως από το γ΄ τρίμηνο του 2019. Πρόκειται για πρόγραμμα που επιτρέπει το «κούρεμα» της οφειλής με βάση την αξία του ακινήτου και παράλληλα τη μείωση της δόσης του στεγαστικού δανείου. Μέχρι σήμερα έχουν ρυθμιστεί κόκκινα στεγαστικά ύψους 200 εκατ. ευρώ, ενώ σε ό,τι αφορά τις ρευστοποιήσεις η τράπεζα προγραμματίζει πλειστηριασμούς περίπου 25 εκατ. ευρώ ανά τρίμηνο.

Μείωση προσωπικού

Η τράπεζα ολοκλήρωσε το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που είχε ξεκινήσει το 2019 και στο οποίο εντάχθηκαν συνολικά 1.109 υπάλληλοι σε δύο φάσεις, 800 έως τα τέλη του 2019 και άλλοι 309 υπάλληλοι το 2020. Για το δεύτερο εξάμηνο του έτους δρομολογείται ακόμη ένα πρόγραμμα, με στόχο την αποχώρηση άλλων 800 υπαλλήλων, για το οποίο η τράπεζα θα υποβάλει σχετικό αίτημα στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Συνολικά, από τον Μάιο του 2018 έχουν αποχωρήσει 1.600 υπάλληλοι, ενώ μέσα στο 2019 το δίκτυο της ΕΤΕ μειώθηκε κατά 150 καταστήματα και ο αριθμός τους διαμορφώνεται σήμερα στα 388.

Βασική εκκρεμότητα παραμένει η ρύθμιση για το ΛΕΠΕΤΕ, που αναμένεται έως τον Μάρτιο, προκειμένου η τράπεζα να οριστικοποιήσει τα αποτελέσματα του 2019. Η νομοθετική παρέμβαση για το θέμα θεωρείται κρίσιμη, καθώς θα απαλλάξει την ΕΤΕ από την υποχρέωση να εγγράψει το σύνολο της μελλοντικής επιβάρυνσης εφάπαξ, αντί της ετήσιας επιβάρυνσης των 40 εκατ. ευρώ που έχει δεχθεί να αναλάβει.

Ο κ. Μυλωνάς εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών θα λάβουν απόφαση να μην προχωρήσουν σε εγκλήσεις για τις παλιές υποθέσεις που εκκρεμούν στη Δικαιοσύνη. Το θέμα θα πρέπει να έχει αποσαφηνιστεί έως τις 18 Μαρτίου και, όπως εξήγησε, η Εθνική θα κληθεί να τοποθετηθεί για 10 περιπτώσεις, από τις οποίες μία αφορά το ΛΕΠΕΤΕ και άλλη μία την πώληση της Πανγαίας. Οπως εξήγησε ο κ. Μυλωνάς, η πλειονότητα των υπόλοιπων περιπτώσεων είναι κοινή για όλες τις τράπεζες, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ όλων των τραπεζών και των επιτροπών στις οποίες συμμετέχουν πολυάριθμα στελέχη, έτσι ώστε να λειτουργήσουν με δόλο κατά των συμφερόντων της τράπεζας.