Αυξήθηκαν κατά 36,2% τα καθαρά κέρδη της Eurobank το 2019

Αυξήθηκαν κατά 36,2% τα καθαρά κέρδη της Eurobank το 2019

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε συνεχή διάλογο με την κυβέρνηση, με το υπουργείο Οικονομικών και τους πελάτες της, για τη διαχείριση των επιπτώσεων του κορωνοϊού στην οικονομία και στις επιχειρήσεις, είναι η διοίκηση της Eurobank, αναμένοντας τις αποφάσεις που θα ληφθούν σε επίπεδο Eurogroup την προσεχή Δευτέρα. Αυτό επεσήμανε χθες ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Φωκίων Καραβίας στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης για τα ετήσια αποτελέσματα του 2019, με βάση τα οποία τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους αυξήθηκαν κατά 36,2% και ανήλθαν στα 127 εκατ. ευρώ έναντι 93 εκατ. ευρώ το 2018.

Ο κ. Καραβίας επεσήμανε ότι ο αντίκτυπος από τον COVID-19 δεν μπορεί να εκτιμηθεί με ακρίβεια, αλλά είναι σαφές ότι μεταξύ των τομέων που πλήττονται άμεσα είναι «ο τουρισμός, η ναυτιλία και η κατανάλωση, ενώ αντίθετα θετικές είναι οι επιπτώσεις στον τομέα της ενέργειας από την υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η διοίκηση της Eurobank, η έκθεση του ομίλου σε δάνεια στον τομέα του τουρισμού προσδιορίζεται στο 1,8 δισ. ευρώ και, όπως εξήγησε ο κ. Καραβίας, πρόκειται για εξυπηρετούμενα δάνεια. «Οι επιπτώσεις ενδέχεται να είναι σημαντικές, ανάλογα με τη διάρκεια της κρίσης, αλλά η βασική μας υπόθεση παραμένει ότι η αρνητική επίδραση θα έχει προσωρινό χαρακτήρα», επεσήμανε ο επικεφαλής της Eurobank. Προς το παρόν οι επιπτώσεις είναι στα ξενοδοχεία πόλης, στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, αλλά δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι θα επεκταθεί και στα resort hotels. Στον τομέα της ναυτιλίας, η έκθεση ανέρχεται στα 2 δισ. ευρώ. Αν και ο τομέας είναι ιδιαιτέρως ευαίσθητος σε διεθνείς αναταραχές,  φαίνεται ότι επανακάμπτει και προς το παρόν δεν αντιμετωπίζει θέματα αναδιάρθρωσης, σημείωσε ο κ. Καραβίας. Οι επιπτώσεις στην κατανάλωση, τέλος, μένουν να αξιολογηθούν, ενώ αντίθετα στα «θετικά» της κρίσης είναι οι χαμηλές τιμές πετρελαίου, που ευνοούν τις εταιρείες διύλισης και περιορίζουν τις επιπτώσεις για την ελληνική οικονομία.

Η Eurobank, σημείωσε ο κ. Καραβίας, «θα υποστηρίξει τους πελάτες της, επιχειρήσεις και νοικοκυριά, που θα υποστούν επιπτώσεις λόγω της κρίσης του κορωνοϊού. Ταυτόχρονα, είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε όποια μέτρα και κατευθύνσεις αποφασιστούν σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις, τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, τους ευρωπαϊκούς και εθνικούς εποπτικούς οργανισμούς και τους θεσμικούς φορείς του τραπεζικού κλάδου σε πανευρωπαϊκή κλίμακα. Καθώς οι ανησυχίες θα υποχωρούν, αναμένουμε ότι η οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα θα επιταχυνθεί εκ νέου. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, η τράπεζα βρίσκεται σε ισχυρή θέση ώστε να εισέλθει σε φάση ανάπτυξης και να δημιουργεί αξία για τους μετόχους και τους πελάτες της».

Η διοίκηση της Eurobank εμφανίστηκε αισιόδοξη για την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τη doValue, που αναμένεται στα τέλη Απριλίου. Ο τομέας της διαχείρισης των κόκκινων δανείων, ανεξαρτήτως των πρόσφατων εξελίξεων, θα κινείται ανοδικά, επεσήμανε ο κ. Καραβίας προαναγγέλλοντας ότι η διοίκηση της FPS βρίσκεται σε συζητήσεις για την αύξηση των χαρτοφυλακίων που έχει υπό διαχείριση, ενώ τον Ιούνιο αναμένεται να ενεργοποιηθεί και η συνεργασία με την Altamira στον τομέα της διαχείρισης ακινήτων.

Το επιχειρησιακό σχέδιο της Eurobank για την περίοδο 2020-2022 έχει βασική προτεραιότητα την ενίσχυση της κερδοφορίας. Για το 2020 στόχος είναι η απόδοση επί των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων περίπου 9% και περίπου 10% το 2022. Βασικός μοχλός της ανάπτυξης εργασιών αναμένεται να είναι η πιστωτική επέκταση, καθώς τα υπόλοιπα των εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα και συνολικά στις χώρες που η τράπεζα διαθέτει παρουσία στο εξωτερικό εκτιμώνται ότι θα αυξηθούν κατά 3,5 δισ. ευρώ και 2,1 δισ. ευρώ αντίστοιχα την τριετία 2020-2022. Ο δείκτης συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας εκτιμάται περίπου στο 16,5% το 2022. Παράλληλα, θα συνεχιστεί η περαιτέρω εξυγίανση του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων, έτσι ώστε ο δείκτης των NPEs να μειωθεί περίπου στο 5% στο τέλος του 2022.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή