ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Προς τιτλοποίηση του Cairo από τη Eurobank

pros-titlopoiisi-toy-cairo-apo-ti-eurobank-2375923

Στην τελική της φάση μπαίνει η τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου Cairo από τη Eurobank, εν αναμονή, το πρώτο 15νθήμερο του Μαΐου, της αξιολόγησης από τον οίκο DBRS του τρίτου χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων, στο οποίο περιλαμβάνονται δάνεια μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων. Η αξιολόγηση με BB- του τμήματος των ομολόγων υψηλής διαβάθμισης αποτελεί αναγκαία συνθήκη η οποία προβλέπεται από τον νόμο για τη δημιουργία του «Ηρακλή», προκειμένου το Δημόσιο να παράσχει την εγγύησή του για το senior τμήμα του χαρτοφυλακίου των δανείων που τιτλοποιούνται. Η τράπεζα έχει εξασφαλίσει την απαιτούμενη αξιολόγηση για τα πρώτα δύο χαρτοφυλάκια που εντάσσονται στην τιτλοποίηση και εκκρεμεί η τρίτη αξιολόγηση.

Συνέλευση τον Ιούνιο

Επόμενο βήμα είναι η πραγματοποίηση της γενικής συνέλευσης που θα εγκρίνει τη διανομή στους μετόχους του 75% των τίτλων ενδιάμεσης διαβάθμισης (mezzanine notes) και του 45% των τίτλων χαμηλής διαβάθμισης (junior notes). Η γενική συνέλευση αναμένεται να συγκληθεί τον Ιούνιο, ενώ στις αρχές της εβδομάδας η Επιτροπή Παρακολούθησης που έχει συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο του μηχανισμού των κρατικών εγγυήσεων του «Ηρακλή», έδωσε το πράσινο φως για την προέγκριση της χορήγησης της κρατικής εγγύησης για τα πρώτα δύο SPVs που έχει συστήσει η τράπεζα στο πλαίσιο της τιτλοποίησης.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της τιτλοποίησης η Eurobank προχώρησε στη σύσταση τριών θυγατρικών εταιρειών ειδικού σκοπού, Cairo No 1 Finance Designated Activity Company, Cairo No 2 Finance Designated Activity Company και Cairo No 3 Finance Designated Activity Company και εξέδωσε ομόλογα συνολικής αξίας 7,5 δισ. ευρώ. Τα αντίστοιχα SPVs θα ενταχθούν στο πρόγραμμα κρατικών εγγυήσεων του «Ηρακλή».

Η κρατική εγγύηση αφορά το τμήμα των τίτλων υψηλής διαβάθμισης (senior notes) που έχει εκδώσει η τράπεζα και το οποίο διακρατείται από τη Eurobank. Συνολικά οι τίτλοι υψηλής διαβάθμισης, που έχει εκδώσει η Eurobank, είναι αξίας 4 δισ., οι τίτλοι ενδιάμεσης διαβάθμισης 1,5 δισ. και χαμηλής διαβάθμισης αξίας 3,5 δισ. Υπενθυμίζεται ότι η τράπεζα εκτός από το 100% των τίτλων υψηλής διαβάθμισης, έχει διατηρήσει και το 5% των τίτλων ενδιάμεσης και χαμηλής διαβάθμισης.

Η ολοκλήρωση των διαδικασιών θα σηματοδοτήσει και την ολοκλήρωση της συναλλαγής με την doValue και την καταβολή του σχετικού τιμήματος που αναμένεται στα τέλη Μαΐου. Η συναλλαγή που περιλαμβάνει και την πώληση του 80% της εταιρείας διαχείρισης FPS, έχει τιμολογηθεί στα 248 εκατ. σε μετρητά και συνοδεύεται με σύμβαση διαχείρισης 10ετούς διάρκειας μεταξύ της τράπεζας και της FPS για τη διαχείριση των δανείων που βρίσκονται σε μικρή καθυστέρηση και των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της τράπεζας. Συνολικά, η FPS θα διαχειρίζεται «κόκκινα» ανοίγματα ιδιοκτησίας της τράπεζας και τρίτων ύψους 26 δισ. ευρώ, διαθέτοντας ηγετική θέση ως ανεξάρτητη εταιρεία διαχείρισης στην Ελλάδα. Η συμφωνία με τον ιταλικό όμιλο doValue προβλέπει την πώληση του μέρους των τίτλων ενδιάμεσης (20%) και χαμηλής διαβάθμισης στον ιταλικό όμιλο έναντι τιμήματος 15 εκατ.

Οι επιπτώσεις της κρίσης

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ξέσπασμα της κρίσης δεν επηρεάζει το ύψος του τιμήματος, που αποτελεί μια στρατηγική επιλογή, και η συναλλαγή θα εκτελεστεί με βάση τα συμφωνηθέντα μεταξύ των δύο μερών. Οι επιπτώσεις της κρίσης αναμένεται να μετρηθούν σταδιακά στο ύψος των νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων που θα δημιουργηθούν λόγω COVID-19, επηρεάζοντας τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και τις ανακτήσεις που θα επιτευχθούν στο νέο περιβάλλον της ύφεσης που προκαλείται στην ελληνική οικονομία και όχι μόνο. Σαφές είναι πάντως ότι η οικονομική κρίση ως παράγωγο της υγειονομικής θα αυξήσει τα υπό διαχείριση κόκκινα δάνεια που θα αναλάβει ο ιταλικός όμιλος, ο οποίος επηρεάζεται με τη σειρά του από την υγειονομική κρίση στη γειτονική χώρα, που μετράει πάνω από 27.000 θύματα από τον κορωνοϊό.