Προχωρούν οι τιτλοποιήσεις της Eurobank

Προχωρούν οι τιτλοποιήσεις της Eurobank

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την υλοποίηση του σχεδίου εξυγίανσης του ισολογισμού της Eurobank από το προβληματικό χαρτοφυλάκιο δανείων, σηματοδοτεί η ένταξη στον μηχανισμό κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής» της τρίτης τιτλοποίησης Cairo III. Η αίτηση αφορά την παροχή εγγύησης από το ελληνικό Δημόσιο για ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας συνολικής (senior bond) αξίας 754 εκατ. ευρώ και είναι μέρος του ευρύτερου προγράμματος τιτλοποίησης που πραγματοποιεί η τράπεζα με την επωνυμία Cairo συνολικού ύψους 7,5 δισ. ευρώ.

Να διευκρινιστεί ότι η συναλλαγή Cairo απαρτίζεται από τρεις τιτλοποιήσεις, διαφορετικού μεγέθους και με διαφορετικές κατηγορίες απαιτήσεων από δάνεια, τα Cairo I, II και III.  Η τράπεζα είχε εξασφαλίσει για τις δύο πρώτες τιτλοποιήσεις την απαιτούμενη αξιολόγηση (ΒΒ-) από τον διεθνή οίκο DBRS  και χθες έλαβε και την αξιολόγηση για την τρίτη τιτλοποίηση. Η αξιολόγηση είναι αναγκαίος όρος για την παροχή της κρατικής εγγύησης στο πλαίσιο του μηχανισμού κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής».

Οι τρεις τιτλοποιήσεις της συναλλαγής Cairo είναι οι πρώτες μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) στην Ελλάδα, για τις οποίες υποβάλλεται αίτηση για ένταξη στο πρόγραμμα «Ηρακλής». Με αφορμή την κατάθεση χθες της τρίτης αίτησης εκ μέρους της Εurobank, ο υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα κ. Γιώργος Ζαββός δήλωσε ότι η ένταξη της τιτλοποίησης στο πρόγραμμα «Ηρακλής» αποτελεί «αδιάσειστη απόδειξη της εμπιστοσύνης των διεθνών επενδυτών στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και στη στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων».

Η εξέλιξη αυτή, όπως σημειώνει, «επιβεβαιώνει ότι, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα και μέσα σε δύσκολες συνθήκες όπως οι σημερινές, η πολιτική που σχεδίασε και εφαρμόζει η κυβέρνηση για τον τραπεζικό τομέα αποδίδει πολύ συγκεκριμένα αποτελέσματα».

Επόμενο βήμα είναι η πραγματοποίηση της γενικής συνέλευσης της Eurobank που θα εγκρίνει τη διανομή στους μετόχους του 75% των τίτλων ενδιάμεσης διαβάθμισης (mezzanine notes) και του 45% των τίτλων χαμηλής διαβάθμισης (junior notes).

Σημειώνεται ότι μαζί με την τιτλοποίηση Pillar, που ολοκλήρωσε η τράπεζα το 2019, είναι οι πρώτες τιτλοποιήσεις NPEs στην Ελλάδα και αποτελούν βασικά συστατικά στοιχεία της εμπροσθοβαρούς στρατηγικής του ομίλου Eurobank Holdings που έχει στόχο τη μείωση του δείκτη NPEs στην περιοχή του 15% στο τέλος του τρέχοντος εξαμήνου. Ο αντίστοιχος δείκτης διαμορφώθηκε στα τέλη του 2019 στο 29% και στόχος της διοίκησης είναι η περαιτέρω μείωσή του στο 13,5% στο τέλος του 2020, στο 7% το 2021 και στο περίπου 5% το 2022.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή