Εταιρεία ακινήτων από την Αγροτική

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θέμα ημερών θεωρείται η κατάθεση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αίτησης σύστασης εταιρείας επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΕΕΑΠ) από την Αγροτική Τράπεζα, έπειτα από σχετική απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας. Στην υπό ίδρυση εταιρεία θα συμμετάσχει και η Αγροτική Ασφαλιστική, ενώ παράγοντες που ασχολούνται σε καθημερινή βάση με το ζήτημα, εκτιμούν ότι, κατά το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την αδειοδότηση της νέας εταιρείας, θα έχει συμμετάσχει στο σχήμα και η ΚΕΔ. Μάλιστα, κάνουν λόγο για συμμετοχή της τελευταίας με ακίνητα αξίας 20 δισ. δρχ., επί συνόλου 50 δισ. δρχ. της νέας εταιρείας. H ετήσια απόδοση των ακινήτων της νέας εταιρείας προσδιορίζεται περίπου σε 5%.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην εταιρεία ακινήτων πρόκειται να εισφερθούν κυρίως ακίνητα που στεγάζουν υποκαταστήματα και άλλες υπηρεσίες της Αγροτικής, με κύριο προσανατολισμό την επαρχία. H λύση αυτή φαίνεται να συγκεντρώνει υποστηρικτές εντός του Ομίλου, καθώς βασικός στόχος της εταιρείας θα είναι η ένταξη ακινήτων που να διαθέτουν υψηλές προοπτικές ανάπτυξης και καταγραφής υπεραξιών, κάτι που δεν προσφέρει η Αθήνα. Βέβαια, η σχετική πρόβλεψη του νομοθετικού πλαισίου (2778/99) δεν αφήνει σημαντικό περιθώριο, αφού κάθε ακίνητο μίας εταιρείας επενδύσεων θα πρέπει να είναι αποπερατωμένο σε ποσοστό τουλάχιστον μέχρι 75%, αλλά με τις κατάλληλες προσθήκες επί ολοκληρωμένων κτιρίων, μπορούν να προκύψουν υπεραξίες. Στην Αθήνα, η Αγροτική δεν διαθέτει ακίνητα που να προσφέρονται για υψηλές υπεραξίες, καθώς ναι μεν υπάρχουν μεγάλες και αξιόλογες ιδιοκτησίες στο κέντρο (Σύνταγμα), αλλά είναι εξ ολοκλήρου ιδιοχρησιμοποιούμενες.

Μερικά από τα υποψήφια προς ένταξη ακίνητα είναι το κεντρικό υποκατάστημα της Αγροτικής στη Λάρισα, το οποίο προσφέρεται για επέκταση, λόγω της αλλαγής του συντελεστή δόμησης, ο οποίος έχει αυξηθεί.

Ως εκ τούτου, το ακίνητο διατηρεί κρυφές υπεραξίες. Το υπόλοιπο συντελεστή αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την ένταξη κάποιου ακινήτου στην εταιρεία. Αλλο ένα αξιόλογο ακίνητο, το οποίο αναμφίβολα θα συζητηθεί είναι το ενετικής αρχιτεκτονικής κεντρικό υποκατάστημα της Αγροτικής στην Κέρκυρα. Πρόκειται για παραθαλάσσιο κτίριο 5.000 τ.μ., προς το παλαιό λιμάνι, το οποίο η τράπεζα εκμεταλλεύεται σήμερα σε ποσοστό 30%. Το υπόλοιπο είναι μισθωμένο σε τρίτους (δικαστήρια). Μία από τις πιθανές μελλοντικές χρήσεις του ακινήτου είναι η διαμόρφωση του τελευταίου πατώματος σε διαμερίσματα, καθώς εκτιμάται ότι η τοποθεσία του είναι ιδανική.

Ενδιαφέρον ωστόσο παρουσιάζει και μία πρόσθετη κίνηση του Ομίλου της Αγροτικής στον χώρο των ακινήτων. Αναφερόμαστε στην απόφαση συμμετοχής με ποσοστό 20% στην υπό σύσταση εταιρεία του Ερυθρού Σταυρού, για την ανάπτυξη και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, τόσο του ίδιου του Ιδρύματος, όσο και άλλων μη κερδοσκοπικών οργανισμών. Στο σχήμα αρχικά είχε ανακοινωθεί πλην του κυρίου μετόχου Ερ. Σταυρού, η συμμετοχή της Alpha Bank και της Γενικής Τράπεζας.

Αφού παραιτήθηκε ο κ. Γκρόσο, τα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησης προσφέρθηκαν να πράξουν αναλόγως, προκειμένου να αποφευχθεί η λαϊκή κατακραυγή, στο μέλλον. Εν ολίγοις, ο μήνας του μέλιτος της νέας κυβέρνησης έληξε μέσα σε μια εβδομάδα. Οι διαδηλωτές δεν ήταν μόνον αγανακτισμένοι από την αποτυχία της κυβέρνησης του κ. Ντε Λα Ρούα, αλλά και μια ευρύτερη πολιτική τάξη πραγμάτων που κάνει κατάχρηση της δύναμής της, ασχέτως του κυβερνώντος κόμματος. Οι περισσότεροι πολιτικοί θεωρούνται διεφθαρμένοι και διατεθειμένοι να ικανοποιήσουν το συμφέρον τους. Μόλις λίγες ημέρες πριν, οι διαδηλωτές ζητούσαν την φυλάκιση του Κάρλος Μένεμ, ο οποίος εκτελούσε καθήκοντα πρόεδρου για το μεγαλύτερο μέρος της δεκαετίας του ’90 και απαλλάχθηκε πρόσφατα από την κατηγορία του παράνομου εμπορίου όπλων.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT