Στο επίκεντρο η ρευστότητα στο XAA

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκίνησε χθες ο νέος κύκλος επαφών του προέδρου του Χρηματιστηρίου Αθηνών με τις χρηματιστηριακές εταιρείες, στο πλαίσιο της ενημέρωσης και της ανταλλαγής απόψεων των δύο πλευρών για τη πορεία της Σοφοκλέους.

Ο κ. Παναγιώτης Αλεξάκης συναντήθηκε χθές το πρωί με εκπροσώπους μεγάλων χρηματιστηριακών εταιρειών και συζήτησαν τις προοπτικές της Σοφοκλέους για το 2002, ενώ επισημάνθηκαν και οι βασικές παράμετροι για το νέο χρηματιστηριακό έτος με ιδιαίτερη έμφαση σε δύο βασικά σημεία: στην ενίσχυση της ρευστότητας, που αποτελεί ικανή και αναγκαία συνθήκη για να διατηρηθεί σε ανοδική τροχιά η αγορά, αλλά και στην προσέλκυση νέων επενδυτών.

Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν και του Μεσολαβητή Κεφαλαιαγοράς που θα τεθεί σε ισχύ το αργότερο τον προσεχή Φεβρουάριο, ενώ οι χρηματιστές από την πλευρά τους επεσήμαναν το γεγονός ότι το 2002 θα αποτελέσει χρονιά στη διάρκεια της οποίας θα ξεκαθαρίσει το τοπίο στο «ταμπλό» της Σοφοκλέους, αφού επίκειται μεγάλο κύμα συγχωνεύσεων στις εισηγμένες εταιρείες.

Ανάλογες όμως εξελίξεις αναμένονται και στον χρηματιστηριακό κλάδο, αφού ο αντίκτυπος της πολύμηνης πτώσης, που δεν έχει αφήσει μετοχή χωρίς να την «πληγώσει», φαίνεται πλέον ξεκάθαρα και στις χρηματιστηριακές εταιρείες.

Η εικόνα είναι από προβληματική μέχρι δραματική, καθώς οι πληροφορίες που υπάρχουν μιλάνε για έντονα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν οι χρηματιστηριακές εταιρείες εξαιτίας της κάθετης πτώσης των συναλλαγών, που οφείλεται στην παρατεταμένη πτώση της Σοφοκλέους εδώ και 26 μήνες. Το 2001 εξελίχθηκε ζημιογόνο για μεγάλο αριθμό χρηματιστηριακών εταιρειών, ενώ αν παρατηρήσει κανείς και τον πίνακα της κατάταξης των 89 AXE για το εννεάμηνο του 2001, προκύπτει η μεγάλη υστέρηση των εσόδων λόγω της κάθετης πτώσης του ημερήσιου τζίρου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι μεγάλος αριθμός των χρηματιστηριακών εταιρειών προχωρεί σε περιορισμό δαπανών και λειτουργικών εξόδων, προκειμένου να εξασφαλίσει όσο μπορεί περισσότερο τη ρευστότητα.

Ενα άλλο στοιχείο που θα πρέπει να αναφέρουν ότι οι μικρές οικογενειακές χρηματιστηριακές βρίσκονται σε καλύτερη θέση, καθώς δεν απαχολούν μεγάλο αριθμό εργαζομένων και συνεπώς, μπορούν πιο εύκολα να περιορίσουν αισθητά τα λειτουργικά τους έξοδα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT