H συνεδρίαση λεπτο προς λεπτο

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Σοφοκλέους βρέθηκε στην «κατάψυξη», σε πλήρη αντιστοιχία με την εικόνα στο νομό Αττικής, και στην πρώτη χρηματιστηριακή συνεδρίαση της εβδομάδας υποχώρησε σε ποσοστό 0,31%, στις 2.638,19 μονάδες.

Η αξία των συναλλαγών έφθασε μόλις τα 66,3 εκατ. ευρώ ή 22,5 δισ. δραχμές και αποτελεί το πρώτο αρνητικό ρεκόρ για το νέο οικονομικό έτος. Χωρίς κατεύθυνση η αγορά αλλά κυρίως χωρίς επενδυτές, αφού η εορταστική ραστώνη δεν έχει εγκαταλείψει το XAA, όλες οι προσδοκίες των επαγγελματιών της αγοράς στρέφονται μετά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου όταν θα διαφανεί πιο ξεκάθαρη η στρατηγική που θα ακολουθήσουν οι διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων και τα μεγάλα διεθνή funds. O κ. Δημήτρης Γεωργακόπουλος, χρηματιστηριακός εκπρόσωπος της Ολυμπιακής Χρηματιστηριακής, με δηλώσεις του στην «Καθημερινή» υποστηρίζει τα εξής: «H ανακοίνωση της συγχώνευσης Εθνικής Τράπεζας-Αlpha Bank, οι θετικές εκθέσεις των διεθνών οίκων για τις ελληνικές εταιρείες, καθώς και η συμμετοχή του ΟΤΕ, της Alpha και της Εθνικής σε δείκτες της MorgaStanley αποτέλεσαν εφαλτήριο για την αναστροφή του κλίματος στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά κατά το διάστημα που μεσολάβησε από τα γεγονότα στις ΗΠΑ μέχρι το τέλος του 2001.

Ωστόσο, θετικά ξεκίνησε το 2002, αντικατοπτρίζοντας την ψυχολογία των επενδυτών για τη νέα χρονιά. Η περαιτέρω μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, η επίσπευση των διαρθρωτικών αλλαγών, καθώς και ο υψηλός ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να παίξουν σημαντικό ρόλο στην πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς κατά το 2002. Παράλληλα, η ενδεχόμενη μείωση της φορολογίας, η απορρόφηση των κονδυλίων του Γ΄ ΚΠΣ, καθώς και οι συγχωνεύσεις και εξαγορές που κυοφορούνται αναμένεται να ενισχύσουν την επιχειρηματική δραστηριότητα στη χώρα μας.

Βέβαια, η αναμενόμενη ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, που χρονικά εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει στο β΄ εξάμηνο του 2002, θα έχει άμεσο αντίκτυπο σε όλες τις αγορές.

Επιπλέον, μπορούμε να πούμε ότι τα χαμηλά επίπεδα τιμών που διαμορφώθηκαν κατά τις δύο προηγούμενες πτωτικές χρονιές, έχουν κατά ένα μεγάλο βαθμό αφομοιωθεί, ενώ καθοριστικό παράγοντα για τη θετική πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς θα αποτελέσει η αύξηση του όγκου συναλλαγών.

Τέλος, εκτιμάται ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί σε μετοχές συγκεκριμένων εταιρειών ανεξάρτητα από την πορεία των δεικτών. Στη χθεσινή συνεδρίαση, από τις 356 μετοχές που άλλαξαν χέρια, 125 σημείωσαν άνοδο, 172 υποχώρησαν και 59 παρέμειναν αμετάβλητες. Πτωτικά κινήθηκε και η πλειονότητα των επιμέρους δεικτών. Τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκε ο δείκτης του λιανικού εμπορίου, ο οποίος έκλεισε στις 853,44 μονάδες μειωμένος κατά 1,60%. Αντιθέτως, τα σημαντικότερα κέρδη (1,39%) αποκόμισε ο δείκτης της πληροφορικής. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,42%, στις 1.441,46 μονάδες, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε οριακά κατά 0,12%, ενώ ο δείκτης μικρής κεφαλαιοποίησης απώλεσε 0,29%.

Απώλειες κατέγραψε και ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος διαμορφώθηκε στις 4.797,49 μονάδες, μειωμένος κατά 0,39%. Με εξαίρεση τον τίτλο της «Ασπίς Στεγαστική», ο οποίος ενισχύθηκε κατά 0,38%, οι υπόλοιποι τίτλοι σημείωσαν πτώση. Οι μετοχές της Alpha Bank και της Εθνικής υποχώρησαν κατά 0,20% και 0,15% αντιστοίχως. Μικρότερες ήταν οι απώλειες για το δείκτη των τηλεπικοινωνιών, ο οποίος υποχώρησε κατά 0,16% και διαμορφώθηκε στις 1.195,18 μονάδες. Η μετοχή του ΟΤΕ έκλεισε στα 18,62 ευρώ σημειώνοντας πτώση 0,21%.

Η μετοχή της Ευρωσύμβουλοι-Σύμβουλοι Τεχνολογίας και Ανάπτυξης Α.Ε. στην «πρεμιέρα» της στο ΧΑΑ (ελεύθερο όριο διακύμανσης) σημείωσε άνοδο 183,33% και έκλεισε στα 11,9 ευρώ, με τιμή εκκίνησης τα 4,2 ευρώ και όγκο συναλλαγών 842.990 τεμάχια.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT