Παραγωγικό… το Χρηματιστήριο Παραγώγων

Παραγωγικό… το Χρηματιστήριο Παραγώγων

3' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με νέα stock futures θα υποδεχθεί τη νέα χρονιά το Χρηματιστήριο Παραγώγων, το οποίο σχεδιάζει αφενός των εμπλουτισμό των υπαρχόντων προϊόντων και αφετέρου την εισαγωγή νέων.

Εντός Φεβρουαρίου θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση νέων stock futures που θα αναφέρονται σε δύο νέες μετοχές. Οι μετοχές θα επιλεγούν βάσει κριτηρίων εμπορευσιμότητας, κεφαλαιοποίησης και διακύμανσης, ωστόσο πρόθεση των αρμοδίων του ΧΠΑ είναι να επιλεγούν μετοχές από νέους κλάδους. Σήμερα διαπραγμάτευση συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης σε μετοχές (stock future) γίνεται στην Εθνική Τράπεζα, τον OTE, την Coca Cola και την Panafon. Κατά πληροφορίες θα επιλεγεί μια μετοχή του κατασκευαστικού κλάδου και πιθανότατα μια ακόμα τράπεζα. Στόχος του ΧΠΑ είναι να εμπλουτίζει τα stock futures σε τακτικό διάστημα με την προσθήκη δυύο επιπλέον μετοχών ανά δίμηνο. Τελικός στόχος είναι μέχρι το τέλος του έτους τα stock futures να εμπλουτιστούν με πάνω από 10 νέες υποκείμενες μετοχές.

Και νέα προϊόντα

Εντός του πρώτου εξαμήνου το Χρηματιστήριο Παραγώγων θα είναι έτοιμο να παρουσιάσει και τα covered warrant. Τα προϊόντα αυτά θα αναφέρονται τόσο σε μετοχές όσο και δείκτες και μάλιστα όχι μόνον σε εγχώριους δείκτες αλλά και των χρηματιστηρίων της Ευρώπης και της Αμερικής.

Το ΧΠΑ θα προχωρήσει και στην καθιέρωση των δικαιωμάτων σε μετοχές αμέσως μόλις ολοκληρωθεί ο νέος τρόπος διαχείρισης εταιρικών πράξεων κάτι που γίνεται σε συνεργασία με το Αποθετήριο. Στις σκέψεις των επιτελών του ΧΠΑ είναι και η ένταξη ενός προϊόντος βασιζόμενου στις μεταβολές των τιμών συναλλάγματος, κάτι όμως που δεν έχει οριστικοποιηθεί.

Μετά τις κινήσεις αυτές τα στελέχη του ΧΠΑ θεωρούν ότι η αγορά προσφέρει μια ευρεία γκάμα επενδυτικών προϊόντων και εκτιμούν ότι πλέον οι προσπάθειες πρέπει να επικεντρωθούν στη διάδοσή τους και στην εξοικείωση του επενδυτικού κοινού με την αγορά παραγώγων και τις ιδιαιτερότητές της.

Ετσι πέραν των καθιερωμένων παρουσιάσεων και σεμιναρίων σε όλη την επικράτεια, το ΧΠΑ προετοιμάζει σειρά πρωτοβουλιών με στόχο την εκπαίδευση των επενδυτών με πρακτικά μέσα.

4,3 εκ. συμβόλαια

Θετικός είναι ο απολογισμός για το 2001 για την αγορά Παραγώγων, παρά την πολύ κακή πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Συνολικά στην αγορά Παραγώγων διαπραγματεύτηκαν 4.367.366 συμβόλαια (χωρίς να υπολογίζονται τα stock repos). O όγκος συναλλαγών των συμβολαίων αυξήθηκε την περασμένη χρονιά κατά 129%, ενώ η αξία των συναλλαγών ενισχύθηκε κατά 50%.

Στα τέλη Δεκεμβρίου ο συνολικός αριθμός κωδικών επενδυτών στο ΧΠΑ έφτασαν τους 9.133, παρουσιάζοντας σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2000 αύξηση κατά 187%.

Το 2001 υπήρχαν στο ΧΠΑ 8 προϊόντα έναντι 3 το 2000, ενώ ο μέσος όρος ημερήσιων συμβολαίων διαμορφώθηκε στα 9.118 από 4.717 το 2000. Σημειώνεται πάντως ότι τα 4 ΣΜΕ σε μετοχές ξεκίνησαν πολύ πρόσφατα, μόλις στα τέλη Νοεμβρίου.

Δελεαστικές διαμορφώνονται πλέον και οι αποδόσεις του δανεισμού μετοχών. Οι επενδυτές έχουν τη δυνατότητα να δανείζουν τις μετοχές τους στην ΕΤΕΣΕΠ αποκομίζοντας μια μηνιαία απόδοση. Έτσι μπορούν αφενός να απολαμβάνουν τα μακροπρόθεσμα οφέλη από ενδεχόμενη άνοδο της τιμής, ενώ βραχυπρόθεσμα εξασφαλίζουν ένα πρόσθετο έσοδο από τον δανεισμό των μετοχών αυτών. Ειδικότερα, η ετησιοποιημένη απόδοση με βάση την απόδοση του Δεκεμβρίου διαμορφώθηκε στο 2,39% για την μετοχή του OTE, στο 2,19% για τον ΔΟΛ, στο 1,86% για την ETE, στο 1,38% για την EFG Eurobank – Ergasias, στο 1,35% για την Cosmote, στο 0,85% για την Folli Follie, στο 0,84% για την Ιντρακόμ και στο 0,63% για τη μετοχή των Καταστημάτων Αφορολογήτων Ειδών.

Πάντως παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των ανθρώπων του ΧΠΑ τα μεγέθη τις αγοράς παραμένουν περιορισμένα. H αδιαφορία τόσο των ιδιωτών επενδυτών όσο και των θεσμικών οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στην άσχημη εικόνα της κύριας χρηματιστηριακής αγοράς.

Η συνεχής πτώση του XAA την τελευταία διετία και ο δραστικός περιορισμός των συναλλαγών δεν αφήνει περιθώρια ανάπτυξης στην υποκείμενη αγορά των Παραγώγων. Επιπλέον, η καταβαράθρωση των τιμών εκατοντάδων μετοχών κατά την τελευταία διετία δημιουργεί πολλές επιφυλάξεις στους επενδυτές, πολύ περισσότερο για το ΧΠΑ, το οποίο έχει πολλές ιδιαιτερότητες, ενώ τα προϊόντα του είναι αρκετά σύνθετα.

Ουσιαστικά, σήμερα τα μοναδικά εμπορεύσιμα προϊόντα τα ΧΠΑ είναι τα ΣΜΕ στους δείκτες FTSE/ASE 20 και 40, ενώ κινητικότητα παρουσιάζουν και τα δικαιώματα στον FTSE-20. Αντίθετα ιδιαίτερα υποτονική είναι η κίνηση των υπολοίπων προϊόντων του ΧΠΑ.

Τα μικτά είχαν σε σχέση με τα μετοχικά χαμηλότερη στο σύνολό τους διακύμανση και στις περισσότερες περιπτώσεις μικρότερες μεταβολές στην άνοδο και την πτώση. Επιβεβαίωσαν έτσι σε γενικό επίπεδο το ρόλο της «ενδιάμεσης» κατηγορίας ανάμεσα στα μετοχικά και τα αμοιβαία διαχείρισης διαθεσίμων και ομολογιακά. Το Eurobank Βράχος είχε την υψηλότερη απόδοση την τελευταία διετία και τη χαμηλότερη διακύμανση για το σύνολο της περιόδου, καθώς η κατανομή του χαρτοφυλακίου στηρίζεται στο χώρο των επιτοκίων. Το 1999, με την έντονη άνοδο του ΧΑΑ, η απόδοση του ίδιου αμοιβαίου ήταν στην τελευταία θέση της κατηγορίας.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT