Πρόσθετα κεφάλαια 800 εκατ. για δάνεια με επιδότηση επιτοκίου

Πρόσθετα κεφάλαια 800 εκατ. για δάνεια με επιδότηση επιτοκίου

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιπλέον ρευστότητα ύψους 800 εκατ. ευρώ περίπου μέσω κεφαλαίων κίνησης με επιδότηση επιτοκίου θα δοθεί προς τις επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση μέσω του Ταμείου Επιχειρηματικότητας ΙΙ (ΤΕΠΙΧ ΙΙ). Την επανεκκίνηση του προγράμματος προανήγγειλε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης, εξηγώντας ότι οι επιπλέον πόροι θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη της αυξημένης ζήτησης που υπήρξε στην πρώτη φάση του προγράμματος και όχι για νέες αιτήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρόσθετοι πόροι αντλήθηκαν μέσω του ΕΣΠΑ και συνολικά τα δάνεια που θα διατεθούν μετά και τον συνυπολογισμό της συμμετοχής των τραπεζών που εισφέρουν το 60% του προϋπολογισμού, ανέρχονται στα 800 εκατ. ευρώ. Τα χρήματα θα είναι διαθέσιμα εντός του Ιουλίου και ουσιαστικά θα δοθούν για την ικανοποίηση μέρους των αιτημάτων που εκκρεμούν ήδη στις τράπεζες και τα οποία δεν καλύφθηκαν λόγω εξάντλησης των πόρων του προγράμματος.

Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της πρώτης φάσης του προγράμματος που ξεκίνησε στις 28 Απριλίου έχουν εγκριθεί 10.150 αιτήσεις συνολικού ύψους 1,3 δισ. ευρώ και σύμφωνα με πληροφορίες το σύνολο του ποσού έχει ήδη συμβασιοποιηθεί από τις τράπεζες. Μαζί με τις δύο προηγούμενες δράσεις του ΤΕΠΙΧ που είχαν ξεκινήσει τον Μάρτιο του 2019, διοχετεύθηκαν από την Ελλληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και τις εμπορικές τράπεζες δάνεια ύψους 2 δισ. ευρώ.

Το ΤΕΠΙΧ ήταν το πρώτο πρόγραμμα που ξεκίνησε η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης και μοιραία η ζήτηση είχε ξεπεράσει κάθε προσδοκία. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αριθμός των αιτημάτων για κεφάλαια κίνησης με επιδότηση επιτοκίου για δύο χρόνια είχε ξεπεράσει τις 100.000 και το αιτούμενο ποσό είχε φτάσει τα 10 δισ. ευρώ. Ετσι ένας σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων έχει μείνει εκτός της χρηματοδότησης του ΤΕΠΙΧ παρά το γεγονός ότι υπέβαλε εγκαίρως αίτηση.

Παρά την αύξηση των πόρων που εξασφαλίστηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης, η ζήτηση που υπήρξε είναι αδύνατον να καλυφθεί και για αυτό ένα σημαντικό μέρος των αναγκών που έχουν οι επιχειρήσεις για ρευστότητα αναμένεται να ικανοποιηθεί μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας, που προσφέρει κεφάλαια κίνησης με εγγύηση του Δημοσίου.

Το Ταμείο Εγγυοδοσίας έχει προικοδοτηθεί με κεφάλαια 1 δισ. ευρώ περίπου από το κράτος και μετά τη μόχλευση με τραπεζικά κεφάλαια, τα δάνεια που θα δοθούν προς τις επιχειρήσεις ανέρχονται σε 3,5 δισ. ευρώ. Ο κ. Γεωργιάδης προανήγγειλε χθες ότι εντός των προσεχών ημερών θα δοθεί το επιπλέον 1 δισ. ευρώ της κρατικής εγγύησης και έτσι οι συνολικοί πόροι του Ταμείου Εγγυοδοσίας που θα διοχετευθούν στις επιχειρήσεις μέσω των εμπορικών τραπεζών θα ξεπεράσουν τα 7 δισ. ευρώ.

Το σύστημα για την υποβολή αιτήσεων από τις επιχειρήσεις άνοιξε στις 3 Ιουνίου και οι εγκρίσεις ακολουθούν αργούς ρυθμούς, ενώ ακόμη πιο αργές είναι οι εκταμιεύσεις. Με βάση τα τελευταία στοιχεία έως τώρα έχουν δοθεί δάνεια ύψους 2,4 δισ. ευρώ από το σύνολο των 3,5 δισ. ευρώ που είναι σε αυτή τη φάση διαθέσιμο. Η αιτία αποδίδεται στο γεγονός ότι το τραπεζικό σύστημα έχει υπερφορτωθεί λόγω των αυξημένων αναγκών που υπάρχουν στην αγορά είτε για δανεισμό είτε για ρυθμίσεις οφειλών, ενώ καθυστερήσεις υπάρχουν και από την πλευρά των επιχειρήσεων στη συγκέντρωση των δικαιολογητικών. Να σημειωθεί ότι η κρατική εγγύηση στο Ταμείο Εγγυοδοσίας καλύπτει έως το 80% του δανείου προς κάθε επιχείρηση και οι τράπεζες ζητούν εξασφαλίσεις για το τμήμα του δανείου που δεν είναι εγγυημένο από το κράτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή