H έξοδος των εισηγμένων

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H χρηματιστηριακή απαξίωση, σε συνδυασμό με την ανάγκη βελτίωση της αποδοτικότητας των μεγάλων ομίλων που δημιουργήθηκαν στα χρόνια της ευφορίας αναμένεται να οδηγήσει σε εκούσιες εξόδους εισηγμένων εταιρειών από τα χρηματιστήρια, ακόμα και από τη Σοφοκλέους. H συγκεκριμένη τάση ενισχύεται στην Ευρώπη, καθώς ολοένα και περισσότερες διοικήσεις ή μεγαλομέτοχοι επιχειρήσεων αποφασίζουν να σταματήσουν τη διαπραγμάτευση των μετοχών τους στο χρηματιστήριο.

«Στην Ελλάδα η συγκεκριμένη απόφαση, γνωστή και ως delisting, ισοδυναμεί με ντροπή για μια εταιρεία», υποστηρίζουν οι αναλυτές, οι οποίοι προβλέπουν, όμως, ότι οι εγχώριοι όμιλοι δεν πρόκειται να αποφύγουν τέτοιες κινήσεις. Οι πληροφορίες αναφέρουν, μάλιστα, ότι ομάδα επενδυτών από την Ελλάδα και την Ευρώπη επεξεργάζεται αυτήν την περίοδο σχέδιο για την έξοδο μιας ισχυρής επιχείρησης από το χρηματιστήριο. Ηδη βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία για τη μετατροπή της σοκολατοποιίας Παυλίδης σε ιδιωτική εταιρεία, ύστερα από απόφαση της μητρικής πολυεθνικής Craft.

Τους τελευταίους μήνες πυκνώνουν, πάντως, οι αντίστοιχες πρωτοβουλίες στη Γηραιά Ηπειρο. Αντιμέτωπες με την απαξίωση των μετοχών (που πολλές φορές διαπραγματεύονται σε ευτελή επίπεδα τα οποία δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική αξία μιας εταιρείας ή παρουσιάζουν πολύ μικρή εμπορευσιμότητα), αλλά και με την ανάγκη για «συμμάζεμα» των ομίλων οι επιχειρήσεις αφήνουν πίσω τους τις πόρτες των χρηματιστηρίων.

Επιπλέον, μεγάλα τμήματα ή θυγατρικές ισχυρών εισηγμένων εταιρειών αποσχίζονται και παραχωρούνται σε νέους επενδυτές με στόχο να περιοριστούν οι υποχρεώσεις, να βελτιωθεί η αποδοτικότητα (και συνεπώς η κερδοφορία). Σε μια τέτοια συμφωνία, η βρετανική εταιρεία επιχειρηματικών συμμετοχών Apax Partners απέκτησε πριν από λίγους μήνες την EricssoEnterprise (το τμήμα άμεσων πωλήσεων και υπηρεσιών της σουηδικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών Ericsson), καταβάλλοντας περί τα 480 εκατ. δολάρια. Η Apax Partners κατέχει πλέον το 80% της Damovo (όπως μετονομάστηκε η EricssoEnterprise), ενώ το υπόλοιπο 20% παραμένει στον σουηδικό όμιλο.

Πριν από λίγες εβδομάδες ολοκληρώθηκε και η διαδικασία αποχώρησης της Sonae Imobiliaria από το Χρηματιστήριο της Λισσαβώνας. H Sonae Imobiliaria κατέχει μια από τις κορυφαίες θέσεις στην ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων, με παρουσία και στην Ελλάδα μέσω της κοινής εταιρείας που δημιούργησε με τον όμιλο Χαραγκιώνη. Οι βασικοί μέτοχοι της εταιρείας, ο κολοσσός Sonae SGPS και η βρετανική Grosvenor, ελέγχουν πλέον το 100% της Sonae Imobiliaria. Ανακοίνωσαν, δε, ότι η αποχώρηση της εταιρείας από το Χρηματιστήριο θα διευκολύνει την ανάπτυξή της και θα βελτιώσει τις συνθήκες χρηματοδότησής της!

Μια ακόμα διέξοδος που θεωρείται ως μια απάντηση στα προβλήματα ανάπτυξης αρκετών επιχειρήσεων είναι η εξαγορά των μετοχών τους από τα στελέχη, σε συνεργασία με επενδυτικούς οίκους (όπως οι εταιρείες venture capital). Οι συγκεκριμένες συναλλαγές, γνωστές και ως Management Buy-Outs (MBOs) πυκνώνουν, επίσης, στη Γηραιά Ηπειρο. «Οι διοικήσεις αντιλαμβάνονται ότι δεν είναι εξασφαλισμένη η αύξηση της αξίας της εταιρείας όταν εξαγοράζει συνεχώς επιχειρήσεις και μετατρέπεται σε holding», επισημαίνει υψηλόβαθμο στέλεχος χρηματοπιστωτικού ομίλου. Ενίοτε η αδυναμία διαχείρισης των δαιδαλωδών οργανισμών οδηγεί στα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα.

Οι διοικήσεις των θυγατρικών, βρίσκονται σήμερα αντιμέτωπες με το ακριβώς αντίθετο φαινόμενο: η χρηματιστηριακή απαξίωση οδηγεί σε χαμηλές αποτιμήσεις, ακόμα και επιχειρήσεις που εμφανίζουν ουσιαστικές προοπτικές ανάπτυξης. Γι’ αυτόν τον λόγο -την ίδια στιγμή που δεκάδες επιχειρήσεις συνωστίζονται στην «ουρά» της Σοφοκλέους- δεν αποκλείεται κάποιοι να ακολουθήσουν τον αντίθετο δρόμο.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT