H Σοφοκλέους κλινικά νεκρή

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Σοφοκλέους νοσεί βαρύτατα.Το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει τα δύο τελευταία χρόνια η χρηματιστηριακή αγορά τείνει να μεταβληθεί σε μόνιμη κατάσταση και ζωντανή εστία υπονόμευσης της ελληνικής οικονομίας.

Οι χρηματιστηριακές συναλλαγές συρρικνώνονται, τα προβλήματα πληθαίνουν και η απαισιοδοξία εδραιώνεται, με αποτέλεσμα να υποτιμώνται σταθερά οι προσδοκίες και να ανακυκλώνεται η χρηματιστηριακή μιζέρια. Παράγοντες της αγοράς εμφανίζονται καταφανώς απογοητευμένοι από την εικόνα που παρουσιάζει σήμερα το XAA και απαισιοδοξούν για το μέλλον της.

Κοινός τόπος των εκτιμήσεων είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης, η διάχυτη αναξιοπιστία, ο εφησυχασμός, η αδράνεια και κυρίως η απουσία φαντασίας και τόλμης και πολύ περισσότερο, νέων ιδεών!

Σε κάθε περίπτωση επισημαίνεται ο κίνδυνος να παγιωθεί η σημερινή κατάσταση, προκαλώντας σοβαρές και ποικίλες παρενέργειες στην ελληνική οικονομία και κοινωνία.

Τα βαθύτερα αίτια της απαξίωσης της Σοφοκλέους θα προσπαθήσει να αναζητήσει η «Οικονομική K», δίνοντας συνέχεια στην τομή που επιχειρεί σήμερα, ανοίγοντας με ευαισθησία και με τρόπο -πιστεύουμε- δίκαιο και αντικειμενικό, το μεγάλο θέμα της Σοφοκλέους.

Η αφασία της αγοράς έχει επηρεάσει όλους τους παράγοντες της αγοράς. Οι εισηγμένες επιχειρήσεις φθίνουν. Οι θεσμικοί επενδυτές, και στο σύνολό τους οι επαγγελματίες της αγοράς, βρίσκονται μονίμως σε θέση άμυνας, αναλώνονται σε έναν αγώνα επιβίωσης και αναγκάζονται να πλειοδοτούν -οι περισσότεροι- σε πρακτικές απαξίωσης, οι οποίες «ακυρώνουν» επί της ουσίας τον θεσμικό τους ρόλο. Οσο για τους επενδυτές, που αποτελούν τη «σιωπηρή δύναμη» και τον σημαντικότερο -ίσως- κρίκο στη λειτουργία της αγοράς, έχουν μείνει στο περιθώριο.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT