Το XAA δεν αλλάζει το ωράριο λειτουργίας του

Το XAA δεν αλλάζει το ωράριο λειτουργίας του

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμετάβλητο θα παραμείνει το ωράριο συναλλαγών της Σοφοκλέους και μετά τη συνεδρίαση της 1ης Φεβρουαρίου του 2002, ύστερα από τη χθεσινή απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Ως γνωστόν, το XAA θα προχωρούσε από τον ερχόμενο Φεβρουάριο σε αύξηση του ωραρίου κατά 75 λεπτά, με αποτέλεσμα η συνεδρίαση να έληγε στις 17.15 το απόγευμα.

Ο υποτονικός όγκος συναλλαγών και η αδυναμία των τραπεζών να ενταχθούν στο διευρυμένο ωράριο ήταν οι βασικοί λόγοι να παραμείνει το ισχύον καθεστώς (11.00 – 16.00) λειτουργίας της κεφαλαιαγοράς.

Αντίθετοι στη διεύρυνση του ωραρίου συναλλαγών ήταν το σύνολο των αρμοδίων φορέων της Κεφαλαιαγοράς, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο η Ενωση Θεσμικών Επενδυτών είχε υποβάλει γραπτώς τις αντιρρήσεις της για το ωράριο.

Να υπενθυμίσουμε ότι το XAA στην επιχειρηματολογία του για το νέο ωράριο, είχε επισημάνει ότι «στην προσπάθεια αντιμετώπισης του ανταγωνισμού, προσέλκυσης επενδυτών και μη απώλειας μεριδίων αγοράς, τα ευρωπαϊκά και άλλα ώριμα χρηματιστήρια έχουν προβεί σε σημαντική επέκταση των ωρών λειτουργίας τους. Ειδικότερα, το Λονδίνο λειτουργεί 8,5 ώρες, η Φρανκφούρτη 11 ώρες, το Euronext (Παρίσι-Αμστερνταμ-Βρυξέλλες) 8,3 ώρες, η Ιταλία 8 ώρες, η Ζυρίχη 7 ώρες και η Ισπανία 8 ώρες…». Σύμφωνα με το XAA, «η διεύρυνση του ωραρίου θα βοηθήσει στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς αφού θα συντελέσει στη μείωση ή και εξαφάνιση των φημών στην αγορά, οι οποίες κερδοσκοπούν με την εκτιμώμενη, στη διάρκεια της ημέρας, πορεία των άλλων Χρηματιστηρίων της E.E. αλλά και των ΗΠΑ (Nyse και Nasdaq) ιδιαίτερα καθώς τα τελευταία δεν συμπίπτουν καθόλου με το ελληνικό Χρηματιστήριο…».

Χθες, η διοίκηση του XAA ενέκρινε και το πρόγραμμα μάρκετινγκ για το 2002, συνολικού ύψους 4,2 εκατ. ευρώ (1,4 δισ. δραχμές) το οποίο και θα επιμερισθεί κατά το 1/3 για την εκπαίδευση και ενημέρωση του ελληνικού επενδυτικού κοινού και κατά τα 2/3 για την ισχυροποίηση και προβολή της αγοράς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό όπως και την προσέλκυση Ελλήνων και ξένων θεσμικών και ιδιωτών επενδυτών.Ανέστης Ντόκας

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT