O φόβος του «διαζυγίου» αναστάτωσε το XAA

O φόβος του «διαζυγίου» αναστάτωσε το XAA

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H μεγαλύτερη επιχειρηματική συμφωνία των τελευταίων δεκαετιών στη χώρα μας, η συγχώνευση Εθνικής – Alpha Bank, αναδεικνύεται απ’ ό,τι φαίνεται σε μείζον πολιτικό θέμα, αφού μέχρι αργά χθες το βράδυ είχαν ασκηθεί έντονες πολιτικές πιέσεις προς τους επικεφαλής των δύο τραπεζών για την «επανασυγκόλληση» και την εξεύρεση βιώσιμης λύσης. H Σοφοκλέους στις 31 Οκτωβρίου του 2001, όταν ο οικονομικός κόσμος της χώρας μας είχε γίνει αποδέκτης της είδησης για τη συγχώνευση των δύο μεγαλύτερων τραπεζικών ιδρυμάτων της χώρας μας, είχε αντιδράσει με εντυπωσιακό τρόπο, με το βασικό χρηματιστηριακό δείκτη να εκτοξεύεται πάνω από τις 2.500 μονάδες.

Οπως σημειώνει στο σχόλιό του ο κ. Βασίλης Βλασταράκης, υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Contalexis Financial Servises, η εβδομάδα από 29 Οκτωρβίου έως και 2 Νοεμβρίου του 2001 κινήθηκε στον απόηχο της ανακοινωθείσας συγχώνευσης Εθνικής με Alpha Bank. Ειδικότερα, την πρώτη μέρα της εβδομάδας αυτής ο Γενικός Δείκτης είχε κλείσει στις 2.388,74 μονάδες, καταγράφοντας κέρδη της τάξης του 0,77% ενώ ο όγκος των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 22,6 δισ. δραχμές. Την επομένη, η αγορά αντιστάθηκε αποτελεσματικά στις διορθωτικές τάσεις των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών, κλείνοντας με οριακές απώλειες.

Οι κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις περί διεύρυνσης των ιδιωτικοποιήσεων λειτούργησαν θετικά για την αγορά, καθώς αναζωπύρωσαν το χαμένο αγοραστικό ενδιαφέρον, με αποτέλεσμα να δραστηριοποιηθούν θεσμικά χαρτοφυλάκια και να απορροφήσουν την προσφορά. Να σημειωθεί ότι την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2001, ο Γενικός Δείκτης είχε κλείσει στις 2.531,15 μονάδες με απώλειες 0,92%. Μία διόρθωση η οποία σύμφωνα με τον κ. Βλασταράκη ήταν φυσιολογική εξέλιξη μετά την έκρηξη του αγοραστικού ενδιαφέροντος στις αρχές της εβδομάδας.

Στη διάρκεια αυτής της εβδομάδας η εμπλοκή που παρουσιάστηκε στην εξέλιξη των συνομιλιών για τη συγχώνευση της Εθνικής με την Alpha Bank, στιγμάτισε την πορεία της Σοφοκλέους, η οποία ειδικότερα στις συνεδριάσεις της Πέμπτης και της Παρασκευής κινήθηκε στον απόηχο της επικείμενης διάλυσης της ανακοινωθείσας συγχώνευσης των δύο τραπεζών.

Ο αυξημένος όγκος συναλλαγών στις μετοχές των δύο τραπεζών την Πέμπτη και την Παρασκευή μπορεί να αποτελούν τοποθετήσεις ξένων και Ελλήνων θεσμικών επενδυτών στους τίτλους των δύο τραπεζών λόγω νέας αποτίμησής τους ως δύο ξεχωριστών πιστωτικών ιδρυμάτων που δεν θα έχουν να αντιμετωπίσουν το αυξημένο κόστος συγχώνευσης τα δύο επόμενα χρόνια.

Από την έναρξη της συνεδρίασης, το σύνολο σχεδόν του χρηματιστηριακού κόσμου εξέφραζε αμφιβολίες για τη συνέχιση του συγκεκριμένου deal, αφού το Σαββατοκύριακο ο οικονομικός Τύπος εξέφραζε έναν διάχυτο προβληματισμό για το αν μπορεί να ευοδωθεί η κορυφαία κίνηση στην επιχειρηματική ζωή της χώρας μας.

Οι απώλειες για τον Γενικό Δείκτη ήταν της τάξεως του 1,97%, στις 2.523,85 μονάδες, με τη συνολική αξία των συναλλαγών στα 87,93 εκατομμύρια ευρώ (29,96 δισ. δρχ.). Ενδοσυνεδριακά ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε μέχρι τις 2.517,38 μονάδες καταγράφοντας απώλειες 2,21%.

Το κλίμα ήταν ιδιαίτερα αρνητικό καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, καθώς το αγοραστικό ενδιαφέρον ήταν σχεδόν ανύπαρκτο, ενώ ισχυρές πιέσεις δέχθηκε το σύνολο των επιμέρους κλάδων.

Τις σημαντικότερες απώλειες κατέγραψαν οι δείκτες λιανικού εμπορίου (3,26%) και επενδύσεων (3,14%). Ισχυρές πιέσεις δέχθηκε και σήμερα ο δείκτης των τραπεζών, ο οποίος έκλεισε στις 4.436,63 μονάδες μειωμένος κατά 2,88%, ενώ περίπου είκοσι λεπτά πριν από τη λήξη της συνεδρίασης έφθασε να υποχωρεί έως και 3,25%, στις 4.419,87 μονάδες. H μετοχή της Εθνικής Τράπεζας υποχώρησε σε ποσοστό 3,69% στα 24,10 ευρώ με 241.000 τεμάχια, ενώ η μετοχή της Alpha Bank έχασε σε ποσοστό 3,23% στα 18,56 ευρώ με 372.000 τεμάχια.

Είναι πλέον σαφές ότι όλα εξαρτώνται από τις εξελίξεις μέσα στο Σαββατοκύριακο στο θέμα της συγχώνευσης της Εθνικής Τράπεζας με την Alpha Bank, αφού σε περίπτωση που «σπάσει» ο γάμος μεταξύ των δύο τραπεζών, τότε η αγορά θα αντιδράσει ιδιαιτέρως βίαια και θα πρέπει να αναμένονται ισχυρές πιέσεις, που θα εκδηλωθούν στον τραπεζικό κλάδο αλλά και στους άλλους επιμέρους δείκτες.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT