ΧΑΑοτική απόσταση από τους επενδυτές

ΧΑΑοτική απόσταση από τους επενδυτές

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H ανασφάλεια που κυριαρχεί στο επενδυτικό κοινό, σε σχέση με το παρόν και το μέλλον του ελληνικού Χρηματιστηρίου αποτυπώνει μια σκληρή πραγματικότητα που διαποτίζει και διαπερνά, συνολικά, την ελληνική οικονομία.

Το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η Σοφοκλέους, η απαξίωση και η μοναξιά, εκτός των άλλων, χαρακτηρίζουν την αδυναμία να λειτουργήσουν θετικά και να συνδράμουν την αφύπνιση της ελληνικής οικονομίας, βασικοί συντελεστές της, όπως είναι οι επιχειρήσεις.

Η ελληνική αγορά έχει περιπέσει σε «νεκροφάνεια» με αποτέλεσμα να συντηρείται ο φαύλος κύκλος να μεγεθύνονται τα αδιέξοδα και να προκαλούνται πλείστες άλλες παρενέργειες, που ενισχύουν το αίσθημα αναξιοπιστίας και αβεβαιότητας που εκ των πραγμάτων αναδεικνύεται σε μείζον πρόβλημα της Σοφοκλέους.

Η αγωνία, η οποία είναι διάχυτη στους επενδυτές, διαθλά κάθε θετικό χαρακτηριστικό και «εξασθενίζει» τον ιστό του Χρηματιστηρίου, τους συντελεστές και τους φορείς της αγοράς, όπως επίσης και το σύνολο των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο ευρύτερο χρηματιστηριακό περιβάλλον. H πεποίθηση που έχει ευρύτατα διαμορφωθεί είναι πως η απαξίωση την οποία βιώνει τα τελευταία δύο χρόνια το XAA, συνιστά εν δυνάμει πρόβλημα με σοβαρές προεκτάσεις, που απαιτεί γενικότερη κινητοποίηση για να αντιμετωπιστεί.

Αυτό αποδεικνύει η ανταπόκριση που είχε η πρωτοβουλία της «K» την προηγούμενη Κυριακή, να ανοίξει μια εποικοδομητική συζήτηση, αναζητώντας απαντήσεις στο αγωνιώδες ερώτημα τι πρέπει να γίνει για να αναγεννηθεί η Σοφοκλέους. Εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν. Είναι ωστόσο προφανές πως για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στο XAA, είναι ανάγκη να φυσήξει ένας άνεμος αλλαγής. Να αναληφθούν πρωτοβουλίες που θα διαπνέονται από αποφασιστικότητα, τόλμη και φαντασία, θα έχουν συνέπεια και υπομονή. Να αποκατασταθούν οι ρόλοι στην αγορά και να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία της.

Είναι καιρός να εκλείψουν η μικροψυχία και η μιζέρια. Να εγκαταλείψουν οι κρατικοί φορείς κάθε ιδέα ελέγχου και ποδηγέτησης του XAA, να αναλάβει η κυβέρνηση τις ευθύνες της, εγκαινιάζοντας μια καθαρή και ρεαλιστική πολιτική που θα συμβάλει στην ενδυνάμωση του κύρους και της αξιοπιστίας του θεσμού.

Υπάρχουν καινούργιες ιδέες και άνθρωποι με οξύνοια και πάθος, με όραμα και ανησυχίες, οι οποίοι συλλαμβάνουν τα μηνύματα και ευαισθητοποιούνται.

Για να εμπιστευθούν οι επενδυτές ξανά το Χρηματιστήριο χρειάζεται πρωτίστως να πειστούν ότι δεν πρόκειται να επαναληφθούν στο μέλλον τα ατοπήματα, οι δόλιες πρακτικές και τα νοσηρά φαινόμενα του παρελθόντος. Θα πρέπει να πειστούν ότι δεν υφίστανται πατρίκιοι και πληβείοι και ότι ο χρηματιστηριακός θεσμός απολαμβάνει (και στην Ελλάδα) την αναγνώριση και τον σεβασμό που του αρμόζει ως στυλοβάτης της οικονομίας. Θα πρέπει να πειστούν οι επενδυτές ότι η κυβέρνηση (πρώτη απ’ όλους) ενστερνίζεται τη σημαντικότητα του Χρηματιστηρίου και ότι το αξιοποιεί με συνέπεια ως εργαλείο ανάπτυξης της οικονομίας.

Το ενδιαφέρον που προκάλεσε η πρωτοβουλία της «K» και η απήχηση που έχει στην κοινή γνώμη αποδεικνύουν ότι το XAA παραμένει φλέγον θέμα για την ελληνική κοινωνία. H οποία όχι μόνον δεν έχει χάσει τις ελπίδες της, αλλά και αξιώνει να αναληφθούν αποφασιστικές και γενναίες πρωτοβουλίες. Διέξοδος υπάρχει. Αυτό τουλάχιστον δείχνει η καταγραφή των απόψεων επώνυμων στελεχών της αγοράς, που καταθέτουν, μέσω της «K», πολλές και αξιοπρόσεκτες ιδέες.

Την πρωτοβουλία έχουν, ωστόσο, η κυβέρνηση και οι υπεύθυνοι φορείς, που καλούνται επιτέλους να κάνουν το μεγάλο βήμα…

Πάντως, σύμφωνα με την κ. Μπουγονικολού, όταν κανείς αγοράζει ακίνητο για επένδυση, η σωστότερη επιλογή είναι αυτό να είναι όσο πιο κοντά γίνεται στο χιονοδρομικό κέντρο. Αντιθέτως, «μία οικογένεια δεν θα είχε πρόβλημα να μισθώσει ή και ν’αγοράσει κάποιο ακίνητο σε μια πιο απομακρυσμένη περιοχή, αναζητώντας πρωτίστως ησυχία».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT