Αλώβητες από το διαζύγιο Εθνική–Αlpha

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναμενόμενη, χωρίς «τραγικές» συνέπειες αλλά με αμφιβολίες για τους λόγους που οδήγησαν στην ατυχή κατάληξη της συμφωνίας και τις επιπτώσεις που θα έχει η τροπή αυτή στις δύο τράπεζες, Εθνική και Alpha, κρίνουν δύο ακόμη αναλύσεις, της Deutsche Bank και UBS Warburg. O οίκος αξιολογήσεων Moody’s, από την πλευρά του, ανακοίνωσε ότι κρατά σταθερή της βαθμολόγησή του για τις δύο τράπεζες, για τις οποίες είχε ξεκινήσει τη μελέτη ενδεχόμενης αναβάθμισής τους μετά την ανακοίνωση των προθέσεων συγχώνευσης.

Οι δύο αναλυτές, όπως και όσοι άλλοι, μέχρι στιγμής, έχουν διατυπώσει τις αρχικές αντιδράσεις τους, συμπίπτουν καταρχήν στην άποψη ότι καμιά από τις δύο τράπεζες δεν πρόκειται να θιγεί στο άμεσο μέλλον. H κατεύθυνση που θα προτιμήσουν και οι δύο οργανισμοί θα είναι πλέον μια πιο ενεργός ανάπτυξη των εργασιών τους στην εσωτερική αγορά και, παράλληλα, η διατήρηση των στόχων επέκτασής τους στη γειτονική αγορά των Βαλκανίων, σημειώνεται στις εκθέσεις. O αναλυτής της Deutsche Bank υπενθυμίζει τις αμφιβολίες που είχαν εκφραστεί ως προς τη δυσκολία πραγματοποίησης της συμφωνίας, για τις οποίες άλλωστε η αγορά είχε εκφράσει τις επιφυλάξεις της παρά την ισχυρή πολιτική στήριξη και της δέσμευση των στελεχών της Εθνικής στην υποστήριξη της συγχώνευσης. Στην ίδια ανάλυση επισημαίνεται ότι η τιμή των μετοχών εμφανίζεται υποτιμημένη κατά 20%, με τη μετοχή της Alpha να έχει τη δυνατότητα να κερδίσει ταχύτερα ένα κερδοσκοπικό premium. O κ. Thomas Eloy σημειώνει όμως την προτίμησή του για τις «αμυντικές αρετές» της Εθνικής και τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της μετοχής. H δυσκολία της τράπεζας θα εμφανιστεί περισσότερο στην ανεύρεση νέων δρόμων για τη συμμετοχή στη διαδικασία ανασυγκρότησης του ελληνικού τραπεζικού τομέα.

Στην δική του ανάλυση, ο κ. Δημ. Σπανοδήμος της UBS Warburg υπογραμμίζει τα εμπόδια που θέτει η δυσκίνητη ελληνική αγορά εργασίας σε παρόμοιες προσπάθειες συνεργασίας. Το μάνατζμεντ των δύο τραπεζών έπραξε σωστά «να αποφασίσει νωρίς την ακύρωση των διαδικασιών συγχώνευσης όταν εμφανίστηκαν οι πρώτες σοβαρές διαφωνίες για τη δομή της διοίκησης και την κατανομή των αρμοδιοτήτων», σημειώνει. H πλευρά της Alpha δεν φαίνεται έτοιμη να προχωρήσει στην αναζήτηση κάποιας νέας συμφωνίας. H Εθνική, από τη μεριά της, αναμένεται να ρίξει βάρος στην ανακατανομή των διαθεσίμων κεφαλαίων της με στόχο την εντονότερη παρουσία της στην αγορά των καταναλωτικών τραπεζικών προϊόντων.

Η Moody’s, στη δική της ανάλυση, σημειώνει ότι και οι δύο οργανισμοί θα διατηρήσουν τη δυναμική παρουσία τους στην ελληνική αγορά. H Εθνική θα συγκεντρώσει την προσοχή της στην επιβεβαίωση της στρατηγικής του «εθνικού πρωταθλητή», ενώ η Alpha δεν θα εγκαταλείψει τις προσπάθειες εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή, από την ευρωπαϊκή αγορά, κατά προτίμηση.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT