«Τεχνητά» κρατούν στη ζωή τεχνικές

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέσα από μια φωτογραφική διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΧΩΔΕ για τα κίνητρα συγχωνεύσεων και την επανάκριση των τεχνικών εταιρειών, δίνεται η δυνατότητα σε εταιρείες με μηδενική δραστηριότητα τα τελευταία χρόνια να μοσχοπωλήσουν τα πτυχία τους. H παντελώς φωτογραφική διάταξη αφορά μόνον τις τεχνικές εταιρείες, οι οποίες στο παρελθόν είχαν αναλάβει έργα στη Λιβύη, οι περισσότερες από τις οποίες βρίσκονται σήμερα μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, ενώ κάποιες έχουν σταματήσει τη λειτουργία τους.

Με βάση τη διάταξη, κατά τη διαδικασία επανάκρισης του εργοληπτικού πτυχίου όσων εταιρειών είχαν εκτελέσει έργα στη Λιβύη δεν υπολογίζεται ο κύκλος εργασιών της τελευταίας τριετίας, όπως συμβαίνει με τις υπόλοιπες τεχνικές εταιρείες, αλλά ο τζίρος της τελευταίας 10ετίας!

Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνονται από τα στελέχη του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ που προώθησαν τη φωτογραφική διάταξη δύο στόχοι: Πρώτον, οι ιδιοκτήτες αυτών των εταιρειών μπορούν να διεκδικήσουν (με βάση την παλιά διαδικασία) μεγαλύτερο πτυχίο, σε σύγκριση με αυτό που θα ελάμβαναν στην περίπτωση που υπολογίζονταν τα -σχεδόν μηδενικά- έσοδα που είχαν την τελευταία τριετία. Δεύτερον εξυπηρετούνται συγκεκριμένοι εισηγμένοι κατασκευαστικοί όμιλοι της Σοφοκλέους, οι οποίοι διαθέτουν θυγατρικές που στο παρελθόν εργάστηκαν στη Λιβύη.

Την ίδια ώρα που εντείνονται οι πιέσεις ορισμένων κατασκευαστών για νέα παράταση της προθεσμίας κατάθεσης αιτήσεων για την επανάκριση των εργοληπτικών πτυχίων (λήγει στο τέλος του μήνα), κάποιοι προσπαθούν να κάνουν πλουσιότερους κατά αρκετά δισεκατομμύρια τους ιδιοκτήτες των σχεδόν ανύπαρκτων τεχνικών εταιρειών που πέρασαν από τη Λιβύη. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει βρεθεί ήδη ο αγοραστής των συγκεκριμένων τεχνικών εταιρειών, ο οποίος επιδιώκει να εντάξει την εταιρεία του στη νέα ανώτατη τάξη των εργοληπτικών πτυχίων.

Μάλιστα, όπως όλα δείχνουν εν αγνοία της υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Βάσως Παπανδρέου, ο ίδιος επιχειρηματίας φρόντισε να ενταχθεί η διάταξη στο νομοσχέδιο και τώρα πιέζει για τους υπαλλήλους του υπουργείου για τα περαιτέρω… Το σχέδιο προβλέπει ότι μέσα στις επόμενες ημέρες (δηλαδή μέχρι τις 25 – 26 Ιανουαρίου) θα συνεδριάσει το αρμόδιο όργανο του υπουργείου για την επανάκριση των πτυχίων, με βάση τον παλαιό νόμο. Στη συνεδρίαση οι συγκεκριμένες εταιρείες θα λάβουν υψηλή κατηγορία πτυχίου (π.χ. ΣΤ΄), αφού θα προσμετρηθεί ο τζίρος της τελευταίας δεκαετίας και όχι της τριετίας.

Οι εμπνευστές του σχεδίου θεωρούν ότι μέχρι τις 31 Ιανουαρίου, που λήγει η προθεσμία για την επανάκριση, θα έχουν προλάβει είτε να μοσχοπωλήσουν τα νεά πτυχία, είτε να εντάξουν τις ανύπαρκτες εταιρείες στους ομίλους που δημιουργούνται με βάση το τελευταίο νομοσχέδιο του ΥΠΕΧΩΔΕ για την επανάκριση και τα κίνητρα συγχωνεύσεων των κατασκευαστικών εταιρειών.

Οι εργολήπτες ζητούν νέα παράταση προθεσμίας

Οι συγχωνεύσεις των εργοληπτικών επιχειρήσεων δοκιμάζουν την αξιοπιστία του κράτους και των εκπροσώπων του, που καλούνται να αποφασίσουν εάν θα ενδώσουν ή όχι στο αίτημα μερίδας εργοληπτών που ζητεί και νέα παράταση στην προθεσμία υποβολής των σχετικών δηλώσεων, μια και δεν έχουν ακόμη κατορθώσει να δημιουργήσουν τα σχήματα εκείνα που θα επιτρέψουν την κατάταξη των επιχειρήσεών τους στην ανώτατη Τάξη Πτυχίου.

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ -όπου καθημερινώς, σχεδόν, υποβάλλεται το σχετικό αίτημα- προς το παρόν δεν φαίνεται διατεθειμένη να αποδεχθεί νέα παράταση, οπότε, εκτός απροόπτου, 31 Ιανουαρίου, οι ενδιαφερόμενοι θα κληθούν να υποβάλουν τις δηλώσεις έναρξης των διαδικασιών συγχώνευσης των επιχειρήσεών τους είτε των αιτήσεων ατελούς κατάταξης των εταιρειών τους στο Μητρώο Εργοληπτικών Επιχειρήσεων (ΜΕΕΠ).

Υπενθυμίζεται ότι τον Νοέμβριο, το ΥΠΕΧΩΔΕ, με απόφαση του υφυπουργού Γιάννη Τσακλίδη, απεδέχθη σχετικό αίτημα, παρατείνοντας κατά ένα μήνα (από 31ης/12/2001, την 31η/1/2002) την προθεσμία υποβολής των δηλώσεων που αφορούν σε συγχωνεύσεις είτε των αιτήσεων για την αυτοτελή κατάξη των εργοληπτικών επιχειρήσεων στο ΜΕΕΠ, προκειμένου, να διευκολυνθεί η όλη διαδικασία και να αποφευχθούν φαινόμενα υποβολής ελλιπών φακέλων.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT