Πρώτο πρόστιμο σε διεθνή επενδυτικό οίκο

Πρώτο πρόστιμο σε διεθνή επενδυτικό οίκο

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναμφίβολα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του Χρηματιστηρίου, που η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επιβάλλει πρόστιμο σε ξένο επενδυτικό οίκο για κατάχρηση εμπιστευτικής πληροφόρησης, μία από τις πιο σοβαρές παραβιάσεις της διεθνούς χρηματιστηριακής νομοθεσίας.

Ειδικότερα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στη χθεσινή της συνεδρίαση αποφάσισε την επιβολή προστίμου ύψους 225.000 ευρώ στον αγγλικό επενδυτικό οίκο Schroder SalomoSmith Barney. Οπως διαπιστώθηκε την παραμονή της αναβάθμισης του ελληνικού χρηματιστηρίου, δηλαδή στη συνεδρίαση της 31ης Μαΐου του 2001, η εταιρεία είχε εντολή πελάτη της για πώληση μεγάλου αριθμού μετοχών, η οποία ήταν προφανές ότι θα οδηγούσε το γενικό δείκτη σε χαμηλότερα επίπεδα όπως και έγινε. H εντολή αυτή εκτελέστηκε κατά το τελευταίο δεκάλεπτο της συνεδρίασης. Οπως σημειώνει στο σκεπτικό της απόφασης η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, πριν από την εκτέλεση της εντολής του πελάτη και ενώ ακόμα ο γενικός δείκτης διέγραφε ανοδική πορεία η SSSB προχώρησε σε σημαντικές πωλήσεις μετοχών που είχε η ίδια στην κυριότητά της. Οι πωλήσεις που έκανε για ίδιο λογαριασμό πραγματοποιήθηκαν με τη γνώση της εμπιστευτικής πληροφορίας ότι επρόκειτο στο τέλος της ίδιας συνεδρίασης να εκτελεστεί η μεγάλη εντολή πώλησης του πελάτη της.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι εκείνη την περίοδο ήταν ιδιαιτέρως άσχημη για τη Σοφοκλέους αφού είχε επικρατήσει «καταιγίδα» ρευστοποιήσεων από διεθνείς επενδυτικούς οίκους, που είχε διαρκέσει από την Πέμπτη 31 Μαΐου μέχρι και την Τετάρτη 6 Ιουνίου 2001. Αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης ήταν το ελληνικό χρηματιστήριο στα μέσα Ιουνίου του περασμένου οικονομικού έτους να βρεθεί στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας τριετίας.

Επίσης τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ενέκριναν:

την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας «Παυλίδης Μάρμαρα A.E. Μάρμαρα Γρανίτες» με δημόσια εγγραφή και εισαγωγή των μετοχών της στην Παράλληλη Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών

την άδεια λειτουργίας της εταιρείας «Mettagottardo ΑΕΠΕΥ» κα τέλος ενεκρίθη ο ορισμός των δικηγόρων κ. κ. Ιωάννη Δρούγκα, Νικ. Τσουτσάνη και Χρ. Γιαβή ως εκκαθαριστών της Dominium AEEX». A. N.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT