O ΔΗΚΤΗΣ

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνδιοίκηση ή αυθαιρεσία στην Alpha Βank;

Αραγε γνωρίζει ο διοικητής της Alpha Bank κ. Γ. Κωστόπουλος και τα στελέχη της τράπεζάς του για τις περίεργες προεκλογικές μεθόδους που μετέρχονται συνδικαλιστές του ομίλου, χρησιμοποιώντας το επιχείρημα ότι έχουν την πλήρη στήριξη της διοίκησης; Σύμφωνα με καταγγελίες που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας, συνδικαλιστές της Alpha «εκβίασαν υπάλληλο της τράπεζας με σοβαρά κινητικά προβλήματα (προσελήφθη με το N. 1648) λέγοντας ότι θα τον διώξουν, θα τον εξοντώσουν και ότι δεν πρόκειται να πάρει προαγωγή ή αύξηση, εάν δεν δηλώσει παραίτηση από το ψηφοδέλτιο της ΠΑΣΚΕ – Alpha Bank». Οπως πληροφορηθήκαμε, ο άνθρωπος αναγκάστηκε όντως να δηλώσει παραίτηση. Ομως, εάν ευσταθούν όλα αυτά, σημαίνει ότι μετά την περιπέτεια με την υπόθεση της Εθνικής, η διοίκηση της Τράπεζας έχει χάσει τον έλεγχο των εξελίξεων και απλώς… συνδιοικεί.

Ασφαλιστικός εμφύλιος

Με αιχμή το οργανόγραμμα και τα πρόσωπα που θα τοποθετηθούν στις θέσεις-κλειδιά, κορυφώνεται αυτές τις μέρες η σύγκρουση των δύο ασφαλιστικών εταιρειών του ομίλου της Εμπορικής Τράπεζας, της Metrolife, δηλαδή και του Φοίνικα. Στο επίκεντρο της σύγκρουσης βρίσκεται η κατανομή των διευθυντικών θέσεων και η ισομερής εκπροσώπηση των δύο εταιρειών, πράγμα μάλλον δύσκολο, όπως δείχνει και η πρόσφατη εμπειρία. H σύγκρουση παίρνει το χαρακτήρα των απεργιακών κινητοποιήσεων που πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι του Φοίνικα σήμερα και αύριο, ενώ αναμένονται, σύμφωνα με πληροφορίες, και παραιτήσεις κορυφαίων στελεχών στη Metrolife, ελλείψει συνδικαλιστικής εκπροσώπησης…

Η S&P για το Μαρούσι

Οι Αμαρουσιώτες όχι μόνον έχουν δείξει εκπληκτική πραγματικά ανοχή(!) στην αύξηση των δημοτικών τελών, αλλά έχουν κι ένα από τα υψηλότερα κατά κεφαλήν ΑΕΠ, υψηλότερο κατά 30% σε σχέση με τον ελληνικό μέσο όρο. Κοινώς, δηλαδή, οι Αμαρουσιώτες έχουν ήδη υλοποιήσει την πολυπόθητη πραγματική σύγκλιση… Παράλληλα, στο Μαρούσι, διευρύνεται η φορολογική βάση, με την εγκατάσταση περισσότερων επιχειρήσεων εντός των ορίων του Δήμου Αμαρουσίου. Αυτοί είναι οι κυριότεροι παράγοντες που έκαναν τον διεθνή οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s να αφήσει σταθερές τις «προοπτικές» της βαθμολογίας για τον μακροπρόθεσμο δανεισμό του Δήμου, που βρίσκεται στο BBB-. Σημειώνουμε ότι η βαθμολόγηση δήμων από διεθνείς οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης -κάτι τόσο συνηθισμένο στο εξωτερικό όσο ασυνήθιστο είναι στην Ελλάδα- διευκολύνει την πρόσβαση στο διεθνή δανεισμό, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τις επιχειρήσεις.

Συστάσεις για Cosmote

H αναβολή για δεύτερη φορά της απόφασης για την εξαγορά από τον OTE του μεριδίου 18% της Telenor στην Cosmote αυξάνει τις πιθανότητες να προχωρήσει η νορβηγική εταιρεία σε διάθεση του μεριδίου της μέσω δημόσιας προσφοράς, σημειώνει σε χθεσινό σχόλιο ο διεθνής επενδυτικός οίκος Schroder SalomoSmith Barney. «Αυτό θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα κάποιες βραχυπρόθεσμες πιέσεις στην Cosmote», σχολιάζει η Salomon, που πάντως προτίμησε να αφήσει αμετάβλητη στο 2H («καλύτερα από την αγορά», «υψηλού κινδύνου») τη σύσταση για τη μετοχή της Cosmote, όπως και την τιμή στόχο στα 13 ευρώ. Χθες, η μετοχή της CosmOTE έκλεισε στα 11,64 ευρώ.

Σχέδια για το «Νηρέα»

Προτίθεται να ενισχύσει τη θέση του στην εισηγμένη εταιρεία ιχθυοκαλλιεργειών «Νηρέας» ο κ. Αρ. Μπελλές, ο οποίος σήμερα ελέγχει το 18,79% του μετοχικού κεφαλαίου. Αυξάνοντας το ποσοστό του, θα προστατέψει την εταιρεία, όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, από επιθετικές κινήσεις εξαγοράς. Και παράλληλα θα μπορέσει ευκολότερα να προχωρήσει σε στρατηγική συμφωνία στο μέλλον. Προς το παρόν, δεν αναζητεί στρατηγικό επενδυτή, αλλά όταν αυτό επανέλθει στο προσκήνιο (λόγω των τάσεων συγκέντρωσης των δυνάμεων), τότε θα στραφεί στο εξωτερικό. Εν τω μεταξύ, σημειώνεται ότι η «Σελόντα» ελέγχει το 13,9% του «Νηρέα» και ο κ. Χαβιάρης το 10,9%. Το υπόλοιπο ποσοστό βρίσκεται στην αγορά. Σε αντίθεση με το «Νηρέα», πολύ συγκεντρωμένο είναι το «χαρτί» των Ελληνικών Ιχθυοκαλλιεργειών, όπου ο κ. Αρ. Μπελλές κατέχει το 26,5% και ακολουθούν ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ιωαν. Κατσιβέλης με 26% και ο κ. Λιούις Νάιτζελ με 20,3%.

Περικοπές εκλογίκευσης

Η «ΑΕΕ Αργυρομεταλλευμάτων & Βαρυτίνης» ανακοίνωσε στο Χρηματιστήριο Αθηνών ότι μεταβίβασε στην εταιρεία Deutsche Perlit GmbH τα περιουσιακά στοιχεία της γερμανικής θυγατρικής της Otavi Perlit GmbH – δραστηριότητα διογκωμένου περλίτη στη Γερμανία – 100% θυγατρικής της εταιρείας holding Otavi MineA.G. Σε δηλώσεις του ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Ε. Βιδάλης, τόνισε ότι η συνεχής μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας κατοικιών στη Γερμανία (με ρυθμό που τα δύο τελευταία χρόνια ξεπερνούσε το 20% ετησίως) και οι έντονα ανταγωνιστικές συνθήκες αυτής της αγοράς επηρέαζαν αρνητικά τις τιμές και συνεπώς και την κερδοφορία της εταιρείας. Η πώληση αυτή, σύμφωνα με τον κ. Βιδάλη, μαζί με την πώληση της IKO-Fill GmbH, η οποία είχε ανακοινωθεί τον περασμένο Αύγουστο, ολοκληρώνουν τις προγραμματισμένες προσπάθειες εκλογίκευσης των επενδύσεων της εταιρείας στη Γερμανία.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT