Μάχη μεριδίων στον κλάδο εμφιάλωσης νερού

Μάχη μεριδίων στον κλάδο εμφιάλωσης νερού

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε θέση μάχης βρίσκονται οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο εμφιάλωσης νερού στην Ελλάδα, προκειμένου να αποσπάσουν όσο μεγαλύτερα μερίδια μπορούν σε μια αγορά που παρουσιάζει εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης, της τάξης του 9% ετησίως. Το 2008, το σύνολο της αγοράς ανήλθε σε όγκο στα 440 εκατ. λίτρα και σε αξία τα 182 εκατ. ευρώ.

– Η Ρepsico-Ηβη με μερίδιο 8% βρίσκεται κοντά σε συμφωνία για την εξαγορά έκτασης στην κεντρική Ελλάδα και την ανέγερση μονάδας εμφιάλωσης νερού, τα προϊόντα της οποίας θα είναι έτοιμα προς διάθεση στην αγορά από το 2011, ενώ ήδη στο χαρτοφυλάκιό της εδώ και χρόνια περιλαμβάνεται το σήμα «Ηβη Λουτράκι».

– Η Coca-Cola Τρία Εψιλον, που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα με το σήμα «Αύρα», αποφάσισε να ενισχύσει το μερίδιό της μέσω της εισαγωγής στην αγορά του Avra Herbal. Πρόκειται για το μεταλλικό νερό «Αύρα», το οποίο όμως περιέχει τρία διαφορετικά βότανα: λουίζα, φασκόμηλο και μέντα. Σύμφωνα με τους ιθύνοντες της εταιρείας, το νέο αυτό προϊόν πηγαίνει αρκετά καλά και η εταιρεία αναμένεται να συνεχίσει στην κατεύθυνση των εμπλουτισμένων νερών. Σημειώνεται ότι ενώ το 2001 ο όγκος πωλήσεων από το εμφιαλωμένο νερό αντιπροσώπευε για την Coca-Cola Τρία Εψιλον μόλις το 6% επί του συνολικού όγκου πωλήσεων, το 2008 το ποσοστό αυτό ανήλθε σε 21%.

– Στο «παιχνίδι» πιο δυναμικά φαίνεται ότι θέλει να μπει και η Danone, η οποία στην Ελλάδα έχει παρουσία με το γνωστό παγκοσμίως νερό Evian. Ο νέος γενικός διευθυντής της Danone Ελλάδας Benoit de Lavarene δήλωσε πρόσφατα ότι έχει ενημερώσει τη μητρική εταιρεία για τις δυνατότητες ανάπτυξης στην ελληνική αγορά εμφιαλωμένου νερού. Σημειώνεται ότι η Danone κατέχει τη 2η θέση παγκοσμίως στην αγορά του εμφιαλωμένου νερού με τα σήματα Evian και Volvic. Στην 1η θέση παγκοσμίως κατατάσσεται η Nestle Waters, η οποία στην ελληνική αγορά δραστηριοποιείται με το φυσικό μεταλλικό νερό Κορπή και τα εισαγόμενα Perrier, Vittel, Contrex και S. Pellegrino.

– Μια ακόμη πολυεθνική εταιρεία, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, δραστηριοποιείται και στην εμφιάλωση νερού με το σήμα «Ιόλη». Ωστόσο, ιδιαιτέρως μεγάλο μερίδιο, που ξεπερνά το 30%, έχουν καταφέρει να αποσπάσουν δύο ελληνικές εταιρείες, η ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ («Ζαγόρι») και η Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων («Βίκος»).

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT