Δύο πληγές υποβαθμίζουν τον αγροτικό κλάδο

Δύο πληγές υποβαθμίζουν τον αγροτικό κλάδο

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H υποβάθμιση του αγροτικού τομέα και η ανάπτυξη της μεταποίησης και του εμπορίου τα τελευταία χρόνια επισημαίνονται στην πρόσφατη μελέτη της Alpha Bank, όπου αναλύονται η σημερινή κατάσταση, τα διαρθρωτικά προβλήματα και οι προκλήσεις – ευκαιρίες τριών βασικών κλάδων της ελληνικής οικονομίας.

Η ανάπτυξη του αγροτικού τομέα στην Ελλάδα κατατρύχεται από τις επιπτώσεις της ακολουθούμενης αγροτικής πολιτικής:

1) Η εμμονή στην οικογενειακή εκμετάλλευση (αντί της επιχειρηματικής ανάπτυξης), που διαιωνίζει τον κατακερματισμό, τη χαμηλή και τη μειωμένη παραγωγικότητα, αλλά και την ανταγωνιστικότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων.

2) Η επιδίωξη (από την κυβέρνηση και τα κόμματα) αφ’ ενός της αποφυγής του πολιτικού κόστους, με άμεση εξυπηρέτηση των εισοδηματικών και άλλων απαιτήσεων των αγροτών και μάλιστα συχνά υπό την πίεση σημαντικής αντικοινωνικής κινητοποίησης και αφ’ ετέρου της απόσπασης πολιτικών ωφελειών μέσω παροχών στον αγροτικό τομέα, που χρηματοδοτούνται όχι από την τρέχουσα φορολογία, αλλά από τις μελλοντικές γενιές.

Ο τομέας της μεταποίησης παραμένει σημαντικός σε ό, τι αφορά την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, λειτουργώντας στο περιβάλλον της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας από τη δεκαετία του 1990 και της Ζώνης του Ευρώ στη δεκαετία του 2000. Η αύξηση της παραγωγικότητας του μεταποιητικού τομέα στην Ελλάδα συμβαδίζει με το άνοιγμα της εγχώριας αγοράς στον διεθνή ανταγωνισμό.

Η αξία του εμπορίου επαυξάνεται σε οικονομίες όπως η Ελλάδα, στις οποίες η παραγωγή στους κατ’ εξοχήν παραγωγικούς κλάδους είναι σε μεγάλο βαθμό κατακερματισμένη σε πλήθος μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες συνήθως παράγουν προϊόντα χωρίς να διαθέτουν αποθηκευτικούς χώρους, εργαστήρια ποιοτικής διαλογής και ποιοτικού ελέγχου κ. ά.

Στην ειδική περίπτωση του τουρισμού, τον ρόλο του διαμεσολαβητή εμπόρου παίζουν τα τουριστικά γραφεία και οι tour operators.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT