ΔΗΚΤΗΣ

3' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο χαμένος τα παίρνει όλα

Μπορεί κάποιος να κερδίσει στο «Πάμε Στοίχημα» και να βγει χαμένος; H απάντηση είναι καταφατική με βάση το σχέδιο φορολόγησης των κερδών από τυχερά παιχνιδία κατά 10%.

Αν για παράδειγμα κάποιος ποντάρει 100 ευρώ σ’ ένα παιχνίδι του «Πάμε στοίχημα» με απόδοση 1,05 και κερδίσει, τότε θεωρητικά εισπράττει 105 ευρώ. Η φορολόγηση όμως του εσόδου κατά 10% θα οδηγήσει στην πραγματική είσπραξη των 94,5 ευρώ. Δηλαδή θα χάσει και 5,5 ευρώ. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τον τρόπο που είναι διατυπωμένη η σχετική νομοθετική ρύθμιση με την οποία καθιερώνεται η φορολόγηση των κερδών του τζόγου, γεγονός που έχει προκαλέσει την αντίδραση εργαζομένων και πρακτόρων του ΟΠΑΠ, του ΟΔΙΕ και των λαχειοπωλών. Ολοι αυτοί συντονίζονται για απεργιακές κινητοποιήσεις εφόσον η κυβέρνηση επιμείνει στο μέτρο της φορολόγησης των κερδών κατά 10%. Παράγοντες της αγοράς εικάζουν ότι τα έσοδα από το μέτρο της φορολόγησης των κερδών τυχερών παιχνιδιών -εκτιμώμενου ύψους περίπου 350 εκατ. ευρώ- θα οδηγήσει σε αντίστοιχη, αν όχι μεγαλύτερη, απώλεια εσόδων από τη μείωση των εσόδων του Δημοσίου από τη φορολόγηση του εισοδήματος ΟΠΑΠ, πρακτόρων, λαχείων κ.λπ.

Παράταση υπό όρους

Δύο όρους θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να δώσει παράταση για τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ. Πρώτον, τα μέτρα που θα ανακοινωθούν τον Οκτώβριο να είναι διαρθρωτικά, ουσιαστικά και μόνιμου χαρακτήρα. Δηλαδή μέτρα που να περιορίζουν τις δημόσιες δαπάνες άμεσα και μεσοπρόθεσμα. Δεύτερον, να μην επιμείνει η κυβέρνηση σε ένα αισιόδοξο μακροοικονομικό σενάριο. Βέβαια, η Κομισιόν θα αξιολογήσει το θέμα της επιτήρησης και της ενδεχόμενης παράτασης με βάση τις δικές της προβλέψεις που θα δημοσιοποιηθούν τον Νοέμβριο και εκτιμάται ότι θα είναι χειρότερες από αυτές του Απριλίου σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη. Αλλά δεν μπορεί να αγνοήσει και την εκτίμηση της ελληνικής πλευράς. Φαίνεται ότι το κατάλαβαν πλέον στο υπουργείο Οικονομίας και έτσι έφτιαξαν ατζέντα μεταρρυθμίσεων και αναθεώρησαν επί τα χείρω και επισήμως τις εκτιμήσεις τους.

Μέτρα που δεν έπεισαν

Στην Κομισιόν δεν ενθουσιάστηκαν από τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τη μείωση του ελλείμματος. Αυτό φάνηκε από τις επισημάνσεις του αρμόδιου επιτρόπου Χ. Αλμούνια στον υπουργό Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου κατά τη συνάντησή τους στο περιθώριο του Eurogroup την περασμένη Δευτέρα. Κατώτερα των περιστάσεων θεωρούν τα μέτρα και στο ΔΝΤ, το οποίο στο τέλος του μήνα θα δώσει στη δημοσιότητα την έκθεσή του για την ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΝΤ προβλέπει αρνητική ανάπτυξη (στα επίπεδα του -1,5%). Αυτό που κυρίως όμως προβληματίζει τον διεθνή οργανισμό είναι η δυναμική του χρέους, αφού σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, εάν δεν ληφθούν δραστικά διαρθρωτικά μέτρα, όπως η σε βάθος μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος και η περικοπή των δημοσίων δαπανών θα ξεπεράσει την επόμενη διετία το 110% του ΑΕΠ.

Λόγοι υγείας οδήγησαν σε παραίτηση τον κ. Ρεβύθη

Ενας από τους παλαιούς και έμπειρους του υπουργείου Οικονομίας, ο επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικής Πολιτικής, Σωτήρης Ρεβύθης, υπέβαλε την παραίτησή του για λόγους υγείας.

Κάποιοι κυκλοφόρησαν τη φήμη πως η παραίτησή του συνδέεται με το γεγονός ότι η υπηρεσία στην οποία προΐστατο δεν μπόρεσε να εκτιμήσει τις επιπτώσεις της κρίσης στην ελληνική οικονομία, με αποτέλεσμα οι προβλέψεις τους να αποδειχθούν τελικά αισιόδοξες. Ωστόσο, η αλήθεια είναι πως ο κ. Ρεβύθης υπέβαλε πράγματι παραίτηση για λόγους υγείας και επέμεινε σε αυτήν παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Παπαθανασίου, του πρότεινε να παραμείνει στη θέση του και να πάρει αναρρωτική άδεια. Σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις, εδώ και αρκετό καιρό οι υπηρεσίες τις είχαν αναθεωρήσει εδώ και καιρό, αλλά ήταν πολιτική απόφαση να επιμείνει το υπουργείο στο αισιόδοξο σενάριο.

Ο τζίρος των σκουπιδιών

Την ώρα που στις πλαγιές του Γραμματικού και τις πεδιάδες της Κερατέας μαίνεται ο «πόλεμος» των σκουπιδιών, στα στρατηγεία των επιχειρήσεων και του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων, συνεχίζεται μεθοδικά ο σχεδιασμός της επόμενης ημέρας.

Ετσι γίνεται, άλλωστε, σε όλους τους πολέμους. Τα σχέδια για τις μεγάλες μεταπολεμικές business είναι έτοιμα πριν από την ανακωχή στο πεδίο της μάχης. Συχνά, πριν ακόμη αρχίσουν οι εχθροπραξίες. Και η επόμενη ημέρα στην περίπτωση των σκουπιδιών είναι η διαχείρισή τους. Πρόκειται για μια δουλειά που ο τζίρος της εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 2,5 δισ. ευρώ.

Επιχειρηματικές λυκοφιλίες

Οι μπίζνες κρύβουν ένα ρεαλισμό σχεδόν τρομακτικό. Κάποιοι μπορεί να είναι εχθροί τη μια στιγμή και σύμμαχοι την αμέσως επόμενη. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι σύμμαχοι και εχθροί ταυτόχρονα. Για παράδειγμα, σύντομα μπορεί να δούμε τον όμιλο της Ελλάκτωρ να συμμαχεί με τη γαλλική Suez και να διεκδικούν από κοινού την ΕΥΑΘ και αργότερα ίσως την ΕΥΔΑΠ. Ταυτόχρονα, όμως, η Ελλάκτωρ και η Suez θα βρεθούν αντιμέτωποι στη διεκδίκηση της διαχείρισης των σκουπιδιών. Σε αυτόν τον τομέα ο γαλλικός όμιλος έχει συνεργασία με την Ιντρακάτ. Πληροφορίες λένε ότι η Suez προσέγγισε παλαιότερα την Ελλάκτωρ, αλλά δεν τα βρήκαν. Γεγονός που περιέπλεξε αρκετά τα πράγματα σε μια ιστορία που φαινόταν τελειωμένη ήδη από το 2003.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT