Απεργούν οι πράκτορες του ΟΠΑΠ

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επί ποδός πολέμου, εργαζόμενοι και πράκτορες του ΟΠΑΠ. Οι νέες ρυθμίσεις της κυβέρνησης για φορολόγηση των εισπράξεων των παικτών κατά 10% από το πρώτο ευρώ, τους έχει φέρει σε σημείο απόγνωσης και από σήμερα οι πράκτορες του Οργανισμού ξεκινούν απεργία διαρκείας. Μαζί τους συντάσσονται οι εργαζόμενοι του ΟΠΑΠ, οι οποίοι έχουν εξαγγείλει για σήμερα και αύριο 3ωρες στάσεις εργασίας, ενώ 48ωρη απεργία κήρυξαν για σήμερα και αύριο, οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος (ΟΔΙΕ). Τέλος, οι λαχειοπώλες φέρεται να μη διαθέτουν πλέον λαχεία καθώς οι «χονδρέμποροι» αρνούνται να τα παραλάβουν από το υπ. Οικονομίας.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, ωστόσο, δημιουργείται στον ΟΠΑΠ. Η επιβαλλόμενη φορολογία θα περιορίσει έτι περαιτέρω τις ήδη μειωμένες αποδόσεις στους παίκτες.

Σήμερα ο ΟΠΑΠ μοιράζει περίπου το 70% του τζίρου στους παίκτες (pay-out), όταν στον διαδικτυακό «τζόγο» οι αποδόσεις βρίσκονται μεταξύ 80% και 90%. Ως συνέπεια η νέα φορολογία θα επηρεάζει καθοριστικά τα έσοδα, κάτι που ήδη έχει αντικατοπτριστεί στην πορεία της μετοχής του Οργανισμού. Από τις 25/6/2009 που ο υπ. Οικονομίας κ. Γ. Παπαθανασίου ανακοίνωσε το μέτρο, ο Οργανισμός απώλεσε υπεραξίες κάτι λιγότερο του 1,5 δισ. ευρώ. Μόνον στη χθεσινή συνεδρίαση του Χ. Α., οι απώλειες ανήλθαν στα 370 εκατ. ευρώ, με τη μετοχή του Οργανισμού να υποχωρεί κατά 6,6% και στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 12 μηνών.

Τη δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει ο Οργανισμός δεν έκρυψε χθες ο πρόεδρός του κ. Χρ. Χατζηεμμανουήλ. Σε συνέντευξή του στο Bloomberg εξέφρασε αμφιβολίες για το εάν θα επιτύχει το στόχο για διατήρηση των κερδών στα περυσινά επίπεδα. Επιπλέον, σημείωσε ότι αν ο ΟΠΑΠ απορροφούσε όλες τις επιδράσεις της νέας φορολογίας (π. χ. με αύξηση των αποδόσεων στα παιχνίδια), αυτό θα ήταν «καταστροφικό» για την κερδοφορία του. Ο πρόεδρος του ΟΠΑΠ φέρεται ότι είχε επαφές τις τελευταίες ημέρες με τον υπουργό κ. Παπαθανασίου, προκειμένου ο τελευταίος να μεταπειστεί για το μέτρο, αλλά οι συναντήσεις απέβησαν άκαρπες.

Η κυβέρνηση προσδοκά να εισπράξει 180 εκατ. ευρώ από τη φορολόγηση των τυχερών παιχνιδιών το 2009 και περίπου 350 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Οι πράκτορες, ωστόσο, εκτιμούν πως ο στόχος αυτός είναι ανέφικτος, αφού ο τζίρος των παιχνιδιών θα μειωθεί. «Εκτιμούμε ότι τα μέτρα θα περιορίσουν έως και 40% τον τζίρο», λέει ο κ. Κ. Τοπτσίδης, πρόεδρος της ομοσπονδίας πρακτόρων του ΟΠΑΠ. «Το μέτρο», προσθέτει, «οδηγεί τους παίκτες στα διαδικτυακά παιχνίδια και σε μαρασμό έναν δημόσιο οργανισμό και 5.500 οικογένειες». Τέλος, παραδέχεται ότι η απεργία διαρκείας που αρχίζει σήμερα, μπορεί να «ματώσει» τον ΟΠΑΠ, καθώς θα του στερεί ημερησίως έσοδα περίπου 4 έως 5 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τους πράκτορες, το Δημόσιο έχει σε ετήσια βάση έσοδα 700 εκατ. ευρώ από τον ΟΠΑΠ (φορολογία ΟΠΑΠ, φορολογία πρακτόρων, μερίσματα, φορολογία μερισμάτων κ. λπ.). Μια κάμψη του τζίρου του ΟΠΑΠ κατά 25% -κάμψη που θεωρείται πιθανή- θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλεια εσόδων του Δημοσίου της τάξης των 160 εκατ. ευρώ. «Το μέτρο πλήττει την εταιρεία, τους μετόχους και τους εργαζομένους της», παραδέχεται η πρόεδρος των εργαζομένων του ΟΠΑΠ, κ. Μ. Μουρσελά, σημειώνοντας ότι οι εργαζόμενοι του Οργανισμού μπορεί να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις την ερχόμενη εβδομάδα. Προς το παρόν έχουν ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Πολιτισμού κ. Αντ. Σαμαρά και τον κ. Παπαθανασίου.

Χθες η BNP Paribas μείωσε την τιμή-στόχο του ΟΠΑΠ στα 14 ευρώ, από 17 ευρώ, θέτοντας σύσταση «υποαπόδοσης (underperform)». Ο επενδυτικός οίκος εκτιμά ότι η φορολογία των παιχνιδιών θα έχει μεγάλες επιπτώσεις στην πορεία του Οργανισμού. «Σε ένα περιβάλλον όπου ο παράνομος διαδικτυακός στοιχηματισμός είναι ευρέως διαδεδομένος (η φορολογία) κατά την άποψή μας, θα έχει αρνητική επίδραση στο Στοίχημα», ανέφερε ο επενδυτικός οίκος.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT