Νέα προσφυγή από την ΕΕΤ κατά ΟΤΟΕ

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με νέα προσφυγή στις δικαστικές αρχές αντιδρά η Ελληνική Ενωση Τραπεζών (ΕΕΤ) στην προσπάθεια της ΟΤΟΕ να εμπλέξει την ΕΕΤ στο θέμα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας ως εργοδότη.

Οπως τονίζεται σε ανακοίνωση της ΕΕΤ, η ΟΤΟΕ απευθύνθηκε στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), ο οποίος δεν έχει αρμοδιότητα να κρίνει επί νομικών θεμάτων.

Στην ανακοίνωση της ΕΕΤ υπογραμμίζεται: «Το 2008, η ΟΤΟΕ προσκάλεσε εκ νέου σε διαπραγμάτευση για την κατάρτιση νέας ΣΣΕ πενήντα έξι τράπεζες, και όχι την ΕΕΤ, όπως γίνονταν πάντα. Επειδή, όμως, το 2008 δεν συγκεντρώθηκε ο ελάχιστος αριθμός εξουσιοδοτήσεων, η ΟΤΟΕ απευθύνθηκε για πρώτη φορά στην ΕΕΤ, ως δήθεν εργοδοτική οργάνωση. Η ΕΕΤ αντικειμενικά δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στη συγκεκριμένη πρόσκληση, δεδομένου ότι το ίδιο το καταστατικό της ορίζει ρητά ότι η ΕΕΤ δεν είναι εργοδοτικός φορέας.

Η ΟΤΟΕ, παρέπεμψε το θέμα στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), ο οποίος είναι μεν αρμόδιος να κρίνει τους όρους αμοιβής και εργασίας, όταν η διαπραγμάτευση μεταξύ συνδικαλιστικών οργανώσεων δεν μπορεί να γίνει ή να ολοκληρωθεί, δεν έχει όμως αρμοδιότητα να κρίνει επί νομικών θεμάτων, όπως, για παράδειγμα, αν πράγματι συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την κατάρτιση κλαδικής ΣΣΕ. Εν τούτοις, η διαδικασία στον ΟΜΕΔ ολοκληρώθηκε με την έκδοση Διαιτητικής Απόφασης. Οι τράπεζες εφάρμοσαν την εν λόγω απόφαση, χάριν της εργασιακής ειρήνης, με επιφύλαξη, και παράλληλα, προσέβαλαν το κύρος της στα αρμόδια δικαστήρια. Η σχετική δίκη αναβλήθηκε, όμως, με ευθύνη των οργανώσεων των εργαζομένων, παρά τις αντιρρήσεις των τραπεζών για τον Φεβρουάριο του 2010, και συνεπώς το κρίσιμο θέμα ως προς την αντιπροσωπευτική εξουσία της ΕΕΤ έναντι των τραπεζών παρέμεινε εκκρεμές και αδιευκρίνιστο. Παρά ταύτα, το 2009 η ΟΤΟΕ δεν προσκάλεσε σε διαπραγμάτευση για την κατάρτιση κλαδικής ΣΣΕ τις τράπεζες, αλλά επανήλθε με νέα πρόσκληση προς την ΕΕΤ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT