«Φλερτ» της Εθνικής στη Ρουμανία

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοίγει εκ νέου η συζήτηση για επενδυτικές πρωτοβουλίες του τραπεζικού τομέα στην ευρύτερη ΝΑ Ευρώπη, με την Εθνική να φιγουράρει εκ νέου ως φαβορί παρόμοιων κινήσεων, μετά και την επιτυχή αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.

Στόχος εξαγοράς φέρεται να είναι η πέμπτη μεγαλύτερη ρουμανική τράπεζα, η Banca Transilvania, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες ρουμανικών εφημερίδων που μεταδόθηκαν και από διεθνή πρακτορεία, όπως το Bloomberg, έχει αναδειχθεί ως το «μήλον της Εριδος», εκτοξεύοντας τη μετοχή της στο χρηματιστήριο.

Την ενεργοποίηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος ευνοεί η παγκόσμια χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση, που έχει οδηγήσει σε υποχώρηση των αποτιμήσεων, προσγειώνοντας την αποτίμηση της Banca Transilvania στα 310 εκατ. ευρώ, από 1,7 δισ. ευρώ τον Ιούλιο 2007. Σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα, πρόκειται για μία από τις οικονομικά πιο εύρωστες τράπεζες στην τοπική αγορά, που διοικείται από δυναμικό management, στοιχείο που με τη σειρά του συνέβαλε στην προσέλκυση του επενδυτικού ενδιαφέροντος τόσο στο χρηματιστήριο όσο και στον τραπεζικό κλάδο.  

Σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία οι αποτιμήσεις των εισηγμένων τραπεζών στις αγορές της νοτιοανατολικής Ευρώπης έχουν υποχωρήσει δραματικά, η ρουμανική οικονομική εφημερίδα «Ziarul Financiar» συνδύασε τις φήμες εξαγοράς της Banca Transilvania με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΕΤΕ κατά 1,25 δισ. ευρώ (ή 1,8 δισ. δολάρια) και τη διατυπωμένη πρόθεση της διοίκησης της ελληνικής τράπεζας να ισχυροποιήσει το χαρτοφυλάκιό της σε επιλεγμένες χώρες της ΝΑ Ευρώπης. Το ίδιο ρουμανικό δημοσίευμα αναφερόταν στο ενδεχόμενο εξαγοράς της ρουμανικής θυγατρικής της Royal Bank of Scotland από την ΕΤΕ, ενώ προηγούμενα ρεπορτάζ της ίδιας εφημερίδας έφεραν την RBS να επιθυμεί να αποχωρήσει από την αγορά της Ρουμανίας.

Η Εθνική Τράπεζα έχει ήδη τοποθετηθεί στην αγορά της Ρουμανίας μέσω της Banca Romaneasca, η οποία στο τέλος της προηγούμενης οικονομικής χρήσης κατείχε το 2,9% της τοπικής αγοράς βάσει ενεργητικού, ενώ η Banca Transilvania έχει το 5,4%. Ο μεγαλύτερος μέτοχος της Banca Transilvania είναι η European Bank for Reconstruction and Development (EBRD), με 14,54% του μετοχικού της κεφαλαίου, ενώ το υπόλοιπο 61,68% είναι στην κατοχή των επενδυτών.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της ρουμανικής εφημερίδας, η μετοχή της Banca Transilvania, δύο ώρες μετά το άνοιγμα του Χρηματιστηρίου του Βουκουρεστίου στο οποίο είναι εισηγμένη, κατέγραψε άνοδο περίπου 10%, φτάνοντας το περίπου 1,5 ρουμανικό λέι.

Στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις, με αφορμή τη φημολογία για εξαγορά από ελληνική τράπεζα ή εταιρεία, η μετοχή της ρουμανικής τράπεζας κέρδισε 13,6%, ενώ σημειώθηκαν σημαντικοί όγκοι συναλλαγών για περίπου 1,8 εκατ. μετοχές, η αξία των οποίων υπερβαίνει τα 2,5 εκατ. λέι ή περίπου 570 χιλιάδες ευρώ.

Στο Δημόσιο το αδιάθετο της αύξησης

Το ελληνικό Δημόσιο απέκτησε 2.915.314 κοινές μετοχές της Εθνικής Τράπεζας, ή το 2,64% της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, ασκώντας σχετικό δικαίωμα προτίμησης για τίτλους που δεν καλύφθηκαν από τους μετόχους της τράπεζας, με την καταβολή 32,94 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Τράπεζας, το ελληνικό Δημόσιο άσκησε το εκ του νόμου και του καταστατικού της δικαίωμα προτίμησης για την απόκτηση των 2.915.314 κοινών ονομαστικών μετοχών, που δεν είχαν καλυφθεί από την άσκηση δικαιωμάτων προτίμησης εκ μέρους κοινών μετόχων, στην τιμή διάθεσης των 11,30 ευρώ ανά μετοχή, καταβάλλοντας στις 24 Ιουλίου το αναλογούν ποσό των 32.943.048,20 ευρώ. Κατά συνέπεια, μαζί με το ποσό του 1.214.211.001,30 ευρώ που είχε δοθεί από τους παλαιούς κατόχους κοινών μετοχών (και αποκτήσαντες δικαιώματα προτίμησης), καταβλήθηκε για την αύξηση το συνολικό ποσό του 1.247.154.049,50 ευρώ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT