Μείωση κερδών στον ΟΤΕ λόγω εθελουσίας

Μείωση κερδών στον ΟΤΕ λόγω εθελουσίας

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ένταξη των 630 εργαζομένων στο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου του ΟΤΕ θα κάμψει ουσιαστικά την κερδοφορία του οργανισμού μέσα στο β΄ τρίμηνο του 2009. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, τα καθαρά κέρδη θα μειωθούν κατά 70% έως 80% και από 159 εκατ. ευρώ το β΄ τρίμηνο του 2008 θα μειωθούν κάτω από 50 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, η περικοπή του κόστους μισθοδοσίας καθώς θα βγαίνουν από τον ΟΤΕ οι 630 θα βοηθήσει τα αποτελέσματα των υπόλοιπων τριμήνων του έτους.

Δημοσκόπηση του Reuters σε πέντε χρηματιστηριακές εταιρείες αναφέρει κατά μέσο όρο κάμψη των κερδών 70%, στα 47,3 εκατ. ευρώ, και των εσόδων 4,4%, στα 1.519 εκατ. ευρώ. Τέλος, τα κέρδη πρό φόρων, τόκων και αποσβέσεων (ΕΒΙΤDΑ) αναμένεται να μειωθούν κατά 32% στα 392 εκατ. ευρώ.

Στην κάμψη εσόδων και κερδών συμβάλλει για πρώτη φορά και η Cosmote, τα έσοδα της οποίας σύμφωνα με χρηματιστηριακούς κύκλους θα μειωθούν κατά 3,0% έως 3,5%. Προς την κατεύθυνση αυτή συμβάλλουν καθοριστικά οι μειώσεις των χρεώσεων της καρτοκινητής, λόγω ανταγωνισμού, και τα μειωμένα τέλη τερματισμού που εφαρμόζει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων από 1/1/2009. Ωστόσο, οι αναλυτές εκτιμούν θετικές επιδόσεις της εταιρείας από την Cosmote Ρουμανίας, οι οποίες θα περιορίσουν την απώλεια της κερδοφορίας του ομίλου Cosmote.

H μητρική εταιρεία αναμένεται να εμφανίσει κάμψη εσόδων και σημαντική κάμψη κερδών, καθώς πιέζεται από τους εναλλακτικούς παρόχους, ενώ επιπλέον θα χρεωθεί το κόστος της εθελούσιας εξόδου των 630. Πέρυσι στο αντίστοιχο τρίμηνο η μητρική εταιρεία είχε εμφανίσει έσοδα 647 εκατ. ευρώ και κέρδη 313 εκατ. ευρώ. Αναμένεται επομένως μια κάμψη της κερδοφορίας κατά περίπου 50%.

Στο μεταξύ, ο ΟΤΕ ανακοίνωσε χθες νέα οικονομικά προγράμματα σταθερής τηλεφωνίας για οικιακούς πελάτες, που τα ονομάζει «Σταθερά 180» και «Σταθερά + Κινητά 300». Το πρώτο πακέτο διατίθεται προς 19,80 ευρώ τον μήνα, συμπεριλαμβανομένου του παγίου γραμμής και ΦΠΑ, και οι πελάτες έχουν στη διάθεσή τους 180 λεπτά χρόνου ομιλίας προς όλα τα σταθερά τηλέφωνα κάθε μήνα. Το δεύτερο πακέτο παρέχεται στα 24,90 ευρώ τον μήνα (συμπ. του παγίου γραμμής και ΦΠΑ 19%) και οι πελάτες έχουν 250 λεπτά χρόνο ομιλίας προς όλα τα σταθερά τηλέφωνα και 50 λεπτά χρόνο ομιλίας προς όλα τα κινητά. Τα νέα πακέτα προσφέρονται με 1 χρόνο προστασία τιμής (δηλ. η τιμή ισχύει για 12 μήνες) και έχουν δωδεκάμηνη δέσμευση. Για τους κατόχους γραμμών ISDN, η μηνιαία χρέωση του «Σταθερά 180» ανέρχεται σε 24,90 ευρώ και του «Σταθερά + Κινητά 300» σε 29,07 ευρώ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT