Ντόμινο σε όλη την αλυσίδα της ασφάλισης

Ντόμινο σε όλη την αλυσίδα της ασφάλισης

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χρονιά ανακατατάξεων είναι το 2014 για τον ασφαλιστικό κλάδο, που θα κρίνει ποιες εταιρείες θα μείνουν στην αγορά και ποιες θα κλείσουν. Η εκκίνηση στη διαδικασία αναδιάρθρωσης αναμένεται με την προγραμματισμένη πώληση της Αγροτικής Ασφαλιστικής από την τράπεζα Πειραιώς, η οποία έχει δηλώσει την πρόθεσή της να απαλλαγεί από τις ασφαλιστικές δραστηριότητες. Δεύτερη στη σειρά τοποθετείται η Eurolife του ομίλου Eurobank, η πώληση της οποίας προωθείται σε συνδυασμό με την ιδιωτικοποίηση της τράπεζας, ενώ από την πλευρά της η Εθνική τράπεζα, επιδιώκει να κερδίσει χρόνο, μεταθέτοντας την εξεύρεση επενδυτή για την Εθνική Ασφαλιστική από το 2015. Εκτός από τις θυγατρικές των τριών συστημικών τραπεζών, η αναδιάρθρωση θα αφορά και μικρότερες εταιρείες, καθώς εντατικοποιούνται οι πιέσεις της ΤτΕ, για την προσαρμογή στις απαιτήσεις, που φέρνει η οδηγία για τη Φερεγγυότητα II (Solvency II).

Η ανάγκη συγκέντρωσης στον κλάδο αφορά κυρίως τις εταιρείες γενικών ασφαλίσεων και δη αυτές που επικεντρώνουν τη δραστηριότητά τους στην ασφάλιση αυτοκινήτου. Ο αριθμός τους, παρά τα διαδοχικά λουκέτα στην αγορά τα τελευταία χρόνια, ξεπερνά τις 50 εταιρείες και θεωρείται μεγάλος για το μέγεθος της αγοράς, που δεν υπερβαίνει τα 2 δισ. ευρώ, πυροδοτώντας αρκετές φορές και πόλεμο τιμών στην προσπάθεια επιβίωσης του κλάδου.

Δεν είναι τυχαίο ότι η Τράπεζα της Ελλάδος, εντείνει τις πιέσεις της σε όλη την αλυσίδα των εμπλεκομένων στη διαδικασία της ασφάλισης, με αιχμή τους ασφαλιστές και πράκτορες, οι οποίοι από 1η Ιανουαρίου υποχρεούνται να αποδίδουν άμεσα στις εταιρείες, τα ασφάλιστρα που εισπράττουν από τους πελάτες. Με τις καθυστερήσεις στα ασφάλιστρα να φθάνουν τα 800 εκατ. ευρώ, η εφαρμογή της νέας πολιτικής στην είσπραξη ασφαλίστρων, προεξοφλεί ηχηρά «κανόνια» στον χώρο της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης, συμπαρασύροντας και εταιρείες του κλάδου αυτοκινήτου σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, προκειμένου να καλύψουν τις επισφάλειες που θα δημιουργηθούν. Επόμενο ορόσημο, θα αποτελέσει ο Μάρτιος με τη συμμετοχή των εταιρειών στο νέο stress test, που θα πραγματοποιηθεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, με στόχο να διαπιστωθεί η ικανότητα των εταιρειών να εφαρμόσουν τη νέα οδηγία για τη Φερεγγυότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή