Αύξηση 4,1% τον Νοέμβριο στις πωλήσεις ασφαλιστικών προγραμμάτων

Αύξηση 4,1% τον Νοέμβριο στις πωλήσεις ασφαλιστικών προγραμμάτων

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε θετικό έδαφος διαμορφώθηκαν τον Νοέμβριο οι πωλήσεις ασφαλιστικών προγραμμάτων ζωής, δημιουργώντας αισιοδοξία για αντιστροφή της πτώσης των εργασιών του κλάδου, που καταγράφεται συστηματικά τα τελευταία χρόνια. Η ανακοπή της πτώσης διαπιστώνεται για τρίτο μήνα και παρά το γεγονός ότι δεν αναστρέφει την ετήσια υποχώρηση των ασφαλίστρων ζωής που φθάνει το 15%, δημιουργεί ελπίδες για ανάκαμψη της αποταμίευσης μέσω της ασφάλισης.

Σαφείς ενδείξεις

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, τα ασφάλιστρα ζωής παρουσίασαν τον Νοέμβριο του 2013 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2012, αύξηση κατά 4,1%. Αντίστοιχη αύξηση κατά 5,5% και 11% είχε καταγραφεί τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του 2013, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η τάση αυτή παγιώνεται σταθερά και τους επόμενους μήνες. Ετσι στο σύνολο του έτους, η πτώση των εργασιών φθάνει το 15% και τα ασφάλιστρα του κλάδου ζωής, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΑΕΕ, προσεγγίζουν οριακά το 1,5 δισ. ευρώ. Τη μεγαλύτερη πτώση παρουσιάζουν τα επενδυτικά συμβόλαια, οι πωλήσεις των οποίων υποχώρησαν στο ενδεκάμηνο κατά 43,6%, με αποτέλεσμα τα ασφάλιστρα του κλάδου να περιοριστούν στα 209 εκατ. Τη δεύτερη μεγαλύτερη πτώση κατά 25,4% στα 122,9 εκατ. ευρώ, εμφανίζουν τα ομαδικά συμβόλαια που συνάπτουν οι επιχειρήσεις για λογαριασμό των εργαζομένων τους, γεγονός που αποδίδεται κυρίως στη μείωση του αριθμού των εργαζομένων.

Αντίθετα ανοδικά κατά 20,2%, στα 68,7 εκατ. κινήθηκαν οι πωλήσεις νοσοκομειακών προγραμμάτων, σαφή ένδειξη των αυξημένων αναγκών για υγειονομική κάλυψη από μεγάλη μερίδα πολιτών, λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το δημόσιο σύστημα υγείας, ενώ σημάδια αντοχής δείχνει και ο βασικός κλάδος των συνταξιοδοτικών προγραμμάτων, οι πωλήσεις του οποίου περιορίστηκαν σε μονοψήφιο ποσοστό 5,9% και η παραγωγή προσέγγισε το 1,1 δισ. Οπως επισημαίνεται στην έρευνα της ΕΑΕΕ, εάν αφαιρεθεί η επίδραση του κλάδου των επενδυτικών προϊόντων, που χαρακτηρίζεται από συγκυριακές τάσεις, η παραγωγή των ασφαλίσεων ζωής είναι συνολικά μειωμένη κατά 7,2% – αντί του 15%.

Στον κλάδο γενικών ασφαλίσεων η πτώση των εργασιών περιορίζεται στο 5,5% και τα ασφάλιστρα του κλάδου ξεπέρασαν οριακά τα 2 δισ. Βασικότερη αιτία είναι η μείωση των εργασιών στον κλάδο αυτοκινήτου, που είναι και ο μεγαλύτερος κλάδος στις γενικές ασφαλίσεις με ασφάλιστρα 1 δισ.

Η μείωση είναι κυρίως αποτέλεσμα του ανταγωνισμού τιμών που αναπτύσσεται μεταξύ των εταιρειών με πτώση των τιμών στο βασικό ασφάλιστρο, αλλά και της μείωσης των ασφαλισμένων οχημάτων, που διαπιστώνεται σταθερά από τον Ιούλιο. Πτωτικά διαμορφώνονται και οι εισπράξεις από τα ασφάλιστρα αυτοκινήτου για συμπληρωματικές καλύψεις, δηλαδή νομική προστασία, θραύση κρυστάλλων, ασφάλιση πυρός, καθώς μεγάλη μερίδα κατόχων αυτοκινήτου περιορίζεται στην αγορά της υποχρεωτικής ασφάλισης για την αστική ευθύνη έναντι τρίτου.

Θετική ένδειξη αποτελεί η σταθεροποίηση του δεύτερου βασικότερου κλάδου των γενικών ασφαλίσεων, του κάδου πυρός, με τα ασφάλιστρα να διαμορφώνονται στα 355,3 εκατ. Μεταξύ των κλάδων που αντέχουν στην κρίση είναι η ασφάλιση για χρηματικές απώλειες, τα ασφάλιστρα του οποίου αυξήθηκαν 5,4%, ενώ αντίθετα πτώση 26,1% εμφανίζει ο κλάδος των πιστώσεων, παρά το γεγονός ότι θεωρείται κλάδος-ανάχωμα στην κρίση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή