ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι σημαίνει για την Ευρώπη ο συμβιβασμός Τραμπ – TikTok

ti-simainei-gia-tin-eyropi-o-symvivasmos-tramp-tiktok-561088366

Αναμφίβολα το 2020 αποτελεί ένα «δύσκολο» έτος για την κινεζική ByteDance, η οποία αναγκάστηκε να πουλήσει το 20% της δημοφιλούς πλατφόρμας TikTok. Μ’ αυτόν τον τρόπο, άλλωστε, κατάφερε να αποφύγει το υποχρεωτικό «λουκέτο» στις ΗΠΑ και να παραμείνει ενεργή στην αμερικανική αγορά.

Το σίριαλ ολοκληρώθηκε με «happy end» την Κυριακή, όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, άναψε το πράσινο φως στην πώληση του 20% της TikTok στις Oracle και Walmart, κατόπιν «απαίτησης» της αμερικανικής κυβέρνησης.

Κι αυτό διότι το TikTok είχε εμπλακεί άθελά του στην κλιμακούμενη εμπορική ένταση μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ, με την Ουάσιγκτον να κατηγορεί το Πεκίνο ότι υποκλέπτει τα προσωπικά δεδομένα των Αμερικανών πολιτών μέσω των κινεζικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη χώρα.

Μέχρι στιγμής, η κινεζική κυβέρνηση δεν έχει εγκρίνει το deal ανάμεσα σε TikTok-Oracle-Walmart. Επομένως, κανείς δεν γνωρίζει τι ακριβώς πρόκειται να συμβεί στο μέλλον και ποια θα είναι τα επόμενα βήματα των δύο αντιμαχόμενων πλευρών.

Εάν υποθέσουμε, βέβαια, ότι το deal προχωρήσει, τότε τι αναμένεται να συμβεί με το TikTok στην Ευρώπη; Τι θα συμβεί με τους περισσότερους από 100 εκατομμύρια χρήστες και τους περισσότερους από 1.600 εργαζόμενους;

Έδρα στο Λονδίνο;

Πριν από περίπου έναν μήνα, υπήρχαν συζητήσεις προκειμένου τα κεντρικά του TikTok να μεταφερθούν στο Λονδίνο. Ωστόσο, αυτό σήμερα φαντάζει απίθανο, καθώς «φαβορί» για τη διεθνή έδρα της εταιρείας είναι πλέον οι ΗΠΑ. Παρά το γεγονός ότι στο Λονδίνο βρίσκεται το μεγαλύτερο hub στην Ευρώπη και παρά το γεγονός ότι το TikTok διαθέτει γραφεία και σε Παρίσι, Βερολίνο και Δουβλίνο.

Στις παραπάνω εξελίξεις, φυσικά, σημαίνοντα ρόλο διαδραματίζει και το «Brexit», το οποίο έχει σηματοδοτήσει μια αξιοσημείωτη «τεχνολογική διαρροή» από την βρετανική αγορά. Είχε άλλωστε προηγηθεί και η «φυγή» της Nvidia, η οποία πρώτη απ’ όλες άνοιξε την πόρτα της εξόδου.

Βάση δεδομένων στις ΗΠΑ

Σύμφωνα με το προωθούμενο deal με τις Oracle-Walmart, η βάση δεδομένων του αμερικανικού TikTok θα βρίσκεται στους servers της Oracle, επί αμερικανού εδάφους. Την ίδια ώρα, στις ΗΠΑ βρίσκεται και η βάση δεδομένων του ευρωπαϊκό TikTok, το οποίο διαθέτει υποστηρικτικούς servers και στη Σιγκαπούρη.

Λίγο πριν το αμερικανικό deal, ωστόσο, η κινεζική ByteDance είχε προαναγγείλει τη δημιουργία της πρώτης ευρωπαϊκής βάσης δεδομένων, η οποία θα εγκαθίστατο σε περιοχή της Ιρλανδίας. Το κόστος είχε προϋπολογιστεί στα 420 εκατομμύρια ευρώ. Όμως, πλέον η συγκεκριμένη επένδυση φαντάζει δύσκολη, τουλάχιστον έως το 2022, με την ευρωπαϊκή βάση δεδομένων να παραμένει -προς ώρας- σε αμερικανικό έδαφος.