Επιχειρήσεις: Λιγότερες συστάσεις, αλλά και λιγότερες διαγραφές το 8μηνο του 2020

Επιχειρήσεις: Λιγότερες συστάσεις, αλλά και λιγότερες διαγραφές το 8μηνο του 2020

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λιγότερες συστάσεις, αλλά και λιγότερες διαγραφές επιχειρήσεων καταγράφηκαν το οκτάμηνο του 2020 (Ιανουάριος-Αύγουστος), όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ).

Ειδικότερα, σε σχέση με το οκτάμηνο του 2019, σημειώθηκαν τα εξής:

– Συστάθηκαν 22.962 νέες επιχειρήσεις όλων των νομικών τύπων, λιγότερες κατά 2.229

– Διαγράφηκαν 7.323 επιχειρήσεις, λιγότερες κατά 3.934

– Το τελικό ισοζύγιο είναι θετικό, με τις επιχειρήσεις να αριθμούν κατά 1.705 περισσότερες

Ίδια εικόνα παρατηρήθηκε και στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, με τις συστάσεις να είναι κατά 257 λιγότερες σε σχέση με πέρυσι, και τις διαγραφές να είναι μειωμένες κατά 605.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Ανάπτυξης διευκρίνισε ότι στο δίμηνο Ιουνίου-Ιουλίου, το οποίο ακολούθησε του «lockdown», οι συστάσεις νέων επιχειρήσεων υπερέβησαν τις αντίστοιχες του 2019. Το ίδιο ίσχυσε και στο α’ δίμηνο του 2020, δηλαδή τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.

Όσον αφορά τη νομική μορφή των επιχειρήσεων, κατά τη διάρκεια του α’ οκταμήνου ξεχώρισαν οι Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές και οι Ομόρρυθμες:

ΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

  ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ

ΑΝΩΝΥΜΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

576

344

ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΕΣ

6.460

768

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ (ΕΠΕ)

156

364

ΟΜΟΡΡΥΘΜΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ (ΟΕ)

2.742

1.483

ΕΤΕΡΡΟΡΥΘΜΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ (ΕΕ)

2.378

644

Ικανοποίηση για τον κ. Γεωργιάδη

«Το θετικό ισοζύγιο συστάσεων/διαγραφών επιχειρήσεων το πρώτο 8μηνο του 2020 συγκριτικά με το 2019, παρά την πρωτοφανούς εντάσεως πανδημία του Covid που οδήγησε τη χώρα στο δίμηνο lockdown και την οικονομία σε ύφεση, αποδεικνύει ότι αποδίδει καρπούς η πολιτική της Κυβέρνησης τόσο όσον αφορά στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας γενικότερα όσο και, ειδικότερα, στην ουσιαστική στήριξη των επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία», επεσήμανε, σε γραπτή του δήλωση, ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης και προσθέτει:

Και πρόσθεσε: «Όπως πράξαμε μέχρι τώρα, έτσι και στο μέλλον, γνώμονας της πολιτικής μας είναι να λάβουμε όσα μέτρα χρειάζονται, πάντοτε στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας μας και αξιοποιώντας κάθε διαθέσιμο πόρο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για να κρατήσουμε ζωντανές τις επιχειρήσεις και να διατηρήσουμε τις θέσεις εργασίας προκειμένου η ελληνική οικονομία να έχει όσο το δυνατόν καλύτερη θέση στην αφετηρία την «επόμενη ημέρα» της ανάκαμψης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή