ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Το «στοίχημα» των ΑΠΕ δίνει ώθηση στα κέρδη

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Το «στοίχημα» των ΑΠΕ δίνει ώθηση στα κέρδη

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύξηση λειτουργικών κερδών, παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, ανακοίνωσε για το πρώτο εξάμηνο του 2020 ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Οι ενοποιημένες πωλήσεις της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ υποχώρησαν στα 470 εκατ. ευρώ, από 566 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2019. Τα λειτουργικά κέρδη του ομίλου ανήλθαν στα 155,5 εκατ. ευρώ, έναντι 147,4 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος. Τα έσοδα του τομέα ενέργειας συνέχισαν να αυξάνονται, ενώ τα λειτουργικά κέρδη(EBITDA)του τομέα παραχωρήσεων ανήλθαν στα 49,7 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι ο όμιλος κατέχει το 100% στις εταιρείες παραχώρησης «ΝΕΑ ΟΔΟΣ» (αυτοκινητόδρομος ΠΑΘΕ και Ιόνια Οδός) και «ΟΔΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ», ενώ διατηρεί ποσοστό 17% και στην Ολυμπία Οδό. 

Στον τομέα των κατασκευών, ο κύκλος εργασιών υποχώρησε στα 238,1 εκατ. ευρώ, έναντι 343,7 εκατ. ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019. Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των υπογεγραμμένων συμβάσεων του ομίλου ανέρχεται σε 1,6 δισ. ευρώ.

Σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο κι απαιτητικό περιβάλλον, ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ συνέχισε και το 2020 να επενδύει στην Ελλάδα σε τομείς αυξημένης εγχώριας προστιθέμενης αξίας (καθαρή ενέργεια και υποδομές). Στο πλαίσιο αυτό, ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ υλοποιεί έργα κι επενδύσεις συνολικού προϋπολογισμού της τάξης των 3,5 δισ. ευρώ, ενώ συμπεριλαμβανομένου του επενδυτικού προγράμματος της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, το συνολικό αποτύπωμα των έργων και των επενδύσεων του Ομίλου φτάνει τα 5 δισ. ευρώ, καθιστώντας τον βασικό πυλώνα της εθνικής προσπάθειας για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα, ο Όμιλος συνεχίζει να ενισχύει την παρουσία του και στις διεθνείς αγορές, κυρίως στον τομέα των ΑΠΕ.

Στον τομέα της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές τα έσοδα διαμορφώθηκαν σε 142 εκατ. ευρώ έναντι 111,9 εκατ. ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019, ενώ η λειτουργική κερδοφορία (προσαρμοσμένα EBITDA) για τον όμιλο αυξήθηκε στα 107,5 εκατ. ευρώ, έναντι 86,9 εκατ. ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019. Οι εν λόγω αυξήσεις στα αποτελέσματα οφείλονται κυρίως στην είσοδο νέων αιολικών πάρκων στην παραγωγή. Ο Όμιλος, μέσω της στρατηγικής συμμετοχής στην ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, συνεχίζει να επενδύει στην καθαρή ενέργεια, έχοντας 1,373MW εγκατεστημένη ισχύ σε Ελλάδα, ΗΠΑ, Πολωνία και Βουλγαρία.

Η συνολική ισχύς των εγκαταστάσεων ΑΠΕ του ομίλου σε λειτουργία, υπό κατασκευή ή έτοιμες προς κατασκευή ξεπερνάει πλέον τα 1.800 MW, με στόχο να ανέλθει στα 2.800 MW μέσα στην επόμενη πενταετία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή