ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ελληνικά Καλώδια: Προμηθεύει με υπόγεια καλώδια το μεγαλύτερο θαλάσσιο αιολικό πάρκο του κόσμου

ellinika-kalodia-promitheyei-me-ypogeia-kalodia-to-megalytero-thalassio-aioliko-parko-toy-kosmoy-561099118

Τη μεγαλύτερη -μέχρι σήμερα- σύμβαση παγκοσμίως για inter-array καλώδια υπέγραψε η Ελληνικά Καλώδια, η οποία συμφώνησε να αναλάβει το έργο «Dogger Bank» στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ειδικότερα, η ελληνική εταιρεία, θυγατρική της Cenergy Holdings, θα προμηθεύσει το μεγαλύτερο στον κόσμο θαλάσσιο αιολικό πάρκο με υποβρύχια καλώδια inter-array και εξαρτήματα.

Η συμφωνία υπεγράφη με την επιχειρηματική μονάδα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) του Ομίλου DEME Group και αφορά την προμήθεια περίπου 650 χλμ. inter-array καλωδίων 66 kV και εξαρτημάτων για τις φάσεις Α & Β του θαλάσσιου αιολικού πάρκου «Dogger Bank».

Το πάρκο βρίσκεται στη Βόρεια Θάλασσα, περίπου 130 χιλιόμετρα από τη βορειοανατολική ακτή της Αγγλίας και αναπτύσσεται από την κοινοπραξία SSE Renewables – Equinor σε τρεις φάσεις των 1,2 GW. Όταν ολοκληρωθεί, θα αποτελεί το μεγαλύτερο θαλάσσιο αιολικό πάρκο στον κόσμο και θα παράγει αρκετή ενέργεια για να τροφοδοτήσει πάνω από 4,5 εκατομμύρια νοικοκυριά ετησίως -περίπου το 5% των αναγκών του Ηνωμένου Βασιλείου σε ηλεκτρική ενέργεια.

Τα καλώδια θα παραχθούν στην καθετοποιημένη και υπερσύγχρονη μονάδα παραγωγής υποβρυχίων καλωδίων, στην Κόρινθο. Η παραγωγή θα ξεκινήσει το 2021 και η παράδοση θα υλοποιείται σταδιακά, με βάση το πρόγραμμα κατασκευής του έργου.