ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Θύμα» του κορωνοϊού η H&M – Κλείνει 250 καταστήματα

thyma-toy-koronoioy-i-h-amp-038-m-amp-8211-kleinei-250-katastimata-561100504

«Θύμα» του κορωνοϊού αποδεικνύεται και η δημοφιλής βιομηχανία ρούχων και αξεσουάρ H&M, με την εκτελεστική διευθύντρια, Ελένα Έλμερσον, να προαναγγέλλει το κλείσιμο δεκάτων υποκαταστημάτων παγκοσμίως.

Τα «λουκέτα» θα αφορούν το 5% του συνολικού δικτύου της εταιρείας, δηλαδή 250 υποκαταστήματα, τα οποία θα προστεθούν στα 50 που έχουν ήδη κλείσει. Αυτό, επί της ουσίας, θα οδηγήσει σε νέο κύμα απολύσεων, καθώς η H&M απασχολεί περίπου 180.000 εργαζόμενους, εκ των οποίων τα 2/3 είναι γυναίκες.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της σουηδικής εταιρείας, τα «λουκέτα» προγραμματίζονται κατά κύριο λόγο σε χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής. Αντίθετα, αναμένεται αύξηση των σημείων πώλησης σε αγορές με ισχυρή δυναμική, όπως η Ρωσία, η Ινδία και η Ιαπωνία.

Η Έλμερσον, στην πρώτη χρονιά της στο «τιμόνι» της H&M, καλείται να αντιμετωπίσει μια σειρά προκλήσεων, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού έχει πλήξει σημαντικά τη βιομηχανία της ένδυσης, με τις επιχειρηματικές συνθήκες να «βουλιάζουν» στο χειρότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών.

Την ίδια ώρα, τα μεγάλα αποθέματα εξακολουθούν να προκαλούν «πονοκέφαλο» στη διοίκηση, καθώς η αξία τους αντιστοιχεί στο 21% των ετήσιων εσόδων. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο γ’ τρίμηνο του 2020, οι πωλήσεις υποχώρησαν κατά 16%, αν και τον Σεπτέμβριο η κάμψη περιορίστηκε στο -5%.

Ωστόσο, τα προβλήματα δεν «ζώνουν» μόνο την H&M, καθώς κι άλλοι «παίχτες» του κλάδου αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις. Τον Αύγουστο, ενδεικτικά, η Marks & Spencer ανακοίνωσε τη μείωση των θέσεων εργασίας κατά 7.000.