ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς αλλάζει το εργασιακό τοπίο το νέο νομοσχέδιο του υπ. Εργασίας

Πώς αλλάζει το εργασιακό τοπίο το νέο νομοσχέδιο του υπ. Εργασίας

Πέντε σαρωτικές αλλαγές στο εργασιακό τοπίο φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, στο υπουργικό συμβούλιο.

Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο προβλέπει τη θέσπιση ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας, νέο πλαίσιο υπερωριών, αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο και μεγαλύτερη ευελιξία στον τόπο και το χρόνο εργασίας.

Το νομοσχέδιο παρέχει στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα να απασχολούν τους εργαζομένους έως και δέκα ώρες ημερησίως και χωρίς να καταβάλλουν υπερωρίες, αλλά να τις αντισταθμίζουν με μειωμένο ωράριο ή ρεπό. Παράλληλα, το νομοσχέδιο προβλέπει την αύξηση των ωρών των νόμιμων υπερωριών, ενώ διευρύνει τη λίστα επιχειρήσεων για τις οποίες επιτρέπει κυριακάτικη εργασία. Σε μια ακόμη προσπάθεια καταπολέμησης της «μαύρης εργασίας», θεσπίζεται ηλεκτρονική κάρτα εργασίας για την Online παρακολούθηση του πραγματικού ωραρίου των εργαζομένων.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, θεσπίζει επίσης άδεια τοκετού στον πατέρα 14 εργάσιμων ημερών και πρόσθετη 6μηνη γονική άδεια έως ότου το παιδί γίνει 8 ετών για όλους τους πατέρες και όσες μητέρες δεν λαμβάνουν ήδη την 6μηνη παροχή προστασίας μητρότητας. Από τους 6 μήνες, οι 2 πρώτοι πληρώνονται από τον ΟΑΕΔ με τον κατώτατο νομοθετημένο μισθό. 

Επίσης, θεσπίζεται άδεια φροντίδας ανήμπορου γονέα, παιδιού, αδελφού, συζύγου ή συντρόφου: 5 εργάσιμες ετησίως.

Τέλος, με τις διατάξεις του νέου νομοσχεδίου καθίσταται πιο δύσκολο να γίνουν απεργίες, καθώς προωθεί την εκ βάθρων αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, την εξ αποστάσεως συμμετοχή σε γενικές συνελεύσεις και την υποχρεωτική εφαρμογή ηλεκτρονικής ψήφου για την πραγματοποίηση απεργίας.