ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πορτογαλία: Κατάρρευση 73,8% του τουρισμού

Πορτογαλία: Κατάρρευση 73,8% του τουρισμού

Σχεδόν δέκα εκατομμύρια λιγότερους τουρίστες υποδέχθηκε η Πορτογαλία στο εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου σε σύγκριση με το αντίστοιχοι διάστημα της περσινής χρονιάς, εξαιτίας της πανδημικής κρίσης.

Η δραματική μείωση του αριθμού των τουριστικών αφίξεων αντιπροσωπεύει πτώση 73,8%, επιφέροντας βαρύ πλήγμα στην οικονομία μιας χώρας, που ο τουριστικός τομέας αντιπροσωπεύει το 8,7% του ΑΕΠ.

Συνολικά ο πορτογαλικός ξενοδοχειακός τομέας φιλοξένησε 8,7 εκατομμύρια άτομα σε διάστημα εννέα μηνών, κάτι που αντιπροσωπεύει μείωση κατά 59,3% σε αριθμό φιλοξενουμένων και κατάρρευση του τζίρου του κατά 64,5%, στο 1,23 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής(ΙΝΕ).

Ο αριθμός των ξένων τουριστών υποχώρησε στα 3,4 εκατομμύρια, έναντι 13 εκατομμυρίων από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο του 2019.

Η εσωτερική αγορά άντεξε καλύτερα, καταγράφοντας πτώση κατά 36,9%, στα 5,3 εκατομμύρια φιλοξενουμένων.

Όσον αφορά τους ξένους τουρίστες, «όλες οι κύριες αγορές κατέγραψαν σημαντική πτώση, πάνω από 60%», υπογράμμισε η στατιστική υπηρεσία.

Οι αφίξεις βρετανών τουριστών, που αποτελούν τη μεγαλύτερη αγορά της Πορτογαλίας, αυξήθηκαν εντούτοις από τα τέλη Αυγούστου έως τα μέσα Σεπτεμβρίου λόγω μιας προσωρινής άρσης των περιορισμών στα ταξίδια, που είχε επιβληθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Από τον Απρίλιο έως τον Ιούλιο, ο αριθμός των διανυκτερεύσεων Βρετανών τουριστών μειώθηκε κατά περισσότερο από 90%, στη συνέχεια αυτή η πτώση περιορίσθηκε στο 79,9% τον Αύγουστο και μετά στο 70,7% τον Σεπτέμβριο.

με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ