ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

JP Morgan: Βλέπει αξιοπρεπή αποτελέσματα τριμήνου για τις ελληνικές τράπεζες

JP Morgan: Βλέπει αξιοπρεπή αποτελέσματα τριμήνου για τις ελληνικές τράπεζες

Αξιοπρεπή εκτιμά η JP Morgan ότι θα είναι τα αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών για το τρίτο τρίμηνο του έτους, καθώς η Eurobank θα ανοίξει σήμερα την περίοδο των σχετικών ανακοινώσεων, με την Τρ. Πειραιώς να ακολουθεί στις 23 Νοεμβρίου, την Alpha Bank στις 25 Νοεμβρίου και την Εθνική στις 30 Νοεμβρίου. Παρόλα αυτά, οι αναλυτές του αμερικανικού οίκου τονίζουν ότι η προσοχή της αγοράς θα στραφεί περισσότερο στις προοπτικές του κλάδου για το 2021.  

Για το τρίτο τρίμηνο, η JP Morgan περιμένει τη διατήρηση των τάσεων του προηγούμενου τριμήνου, χωρίς σημαντική απόκλιση από τις προσδοκίες για το σύνολο της χρονιάς. 

Ειδικότερα, αναμένονται ανθεκτικά επιτοκιακά έσοδα λόγω της υγιούς εκταμίευσης δανείων και του χαμηλότερου κόστους χρηματοδότησης, ανάκαμψη των προμηθειών κατά 7%, καλές επιδόσεις στο μέτωπο του κόστους σύμφωνα και με το στόχο για ετήσια μείωση περίπου 5% και απουσία εκπλήξεων στο κόστος κινδύνου, καθώς δεν υπάρχουν ουσιαστικές ροές μη εξυπηρετούμενων υποχρεώσεων, αλλά μικρή οργανική βελτίωση στους δείκτες των κόκκινων δανείων σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. 

Καθώς όλα τα βλέμματα στρέφονται στο τέταρτο τρίμηνο και στο 2021, η JP Morgan εκτιμά ότι οι διοικήσεις θα διατηρήσουν τον εποικοδομητικό τους τόνο μιλώντας για τις τιτλοποιήσεις των κόκκινων δανείων, με την Alpha Bank να επιλέγει την προσφορά για το Galaxy τις επόμενες εβδομάδες και την Εθνική να ξεκινά την τιτλοποίηση Frontier το Δεκέμβριο. 

Οι όγκοι και οι επιδόσεις των δανείων θα βρεθούν επίσης στο μικροσκόπιο λόγω του μορατόριουμ, ενώ πιθανές υποβαθμίσεις στις μακροοικονομικές προσδοκίες λόγω του lockdown ενδεχομένως να επιβαρύνουν το σχηματισμό προβλέψεων εν όψει της λήξης του έτους.