Πωλείται έναντι 110 εκατ. το ξενοδοχείο President

Πωλείται έναντι 110 εκατ. το ξενοδοχείο President

Η δύσκολη συγκυρία λόγω πανδημίας δεν ευνοεί τα σχέδια της ΓΕΚΕ

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πωλητήριο έχει μπει στο ψηλότερο ξενοδοχείο της χώρας, το President. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο εταιρεία ΓΕΚΕ, στης οποίας την κυριότητα βρίσκεται το ακίνητο, έχει αναθέσει σε ελληνικών συμφερόντων μεσιτικό γραφείο των Βρυξελλών την ανεύρεση αγοραστή για το ακίνητο, συνολικής επιφάνειας 34.280 τετραγωνικών μέτρων. Το ζητούμενο τίμημα διαμορφώνεται στα 110 εκατ. ευρώ, υπερβαίνοντας κατά σχεδόν τρεις φορές την κεφαλαιοποίηση ύψους 38 εκατ. ευρώ, της ΓΕΚΕ. Κατά πληροφορίες, ο βασικός μέτοχος της εταιρείας, η οικογένεια Κεφάλα, επιδιώκει την πώληση του τετράστερου ξενοδοχείου τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ φέρεται να αξιολογεί την έξοδο της εισηγμένης εταιρείας από το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Το President έχει ύψος 68 μέτρων, είναι 22 ορόφων, αποτελείται από 517 δωμάτια και 918 κλίνες και διαθέτει 197 θέσεις στάθμευσης, με την τοποθεσία του να ευνοείται λόγω της κοντινής απόστασης (700 μέτρα) από τους σταθμούς του μετρό Πανόρμου και Αμπελόκηποι. Το ξενοδοχείο, που κατασκευάστηκε λίγο πριν από τα τέλη της δεκαετίας του 1970, αποτελεί ορόσημο της κυβιστικής αρχιτεκτονικής, ανακαινίστηκε πλήρως το 2004, ενώ η ΓΕΚΕ έχει υλοποιήσει εργασίες εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης και κατά τα τελευταία χρόνια.

Πάντως, για την ώρα, τα ελκυστικά αυτά χαρακτηριστικά του ξενοδοχείου δεν έχουν προσελκύσει υποψήφιους αγοραστές, σε μια συγκυρία κατά την οποία το πλήγμα στον τουρισμό λόγω της πανδημίας παραμένει όχι μόνο βαρύ, αλλά και ανοικτό. Η μεταβίβαση του ξενοδοχείου θα σηματοδοτήσει εξελίξεις και για τη ΓΕΚΕ που ιδρύθηκε το 1972 και η δραστηριότητά της σχετίζεται αποκλειστικά με την εκμετάλλευση και λειτουργία του President. Η «Κ» επικοινώνησε με τη διοίκηση της ΓΕΚΕ, η οποία δεν προέβη σε κάποιο σχόλιο για τη διαδικασία της πώλησης του ξενοδοχείου.

Σε κάθε περίπτωση, λόγω της πανδημικής κρίσης, η φετινή χρονιά υπήρξε η χειρότερη των τελευταίων δεκαετιών για την εισηγμένη, όπως, βέβαια, και για τη συντριπτική πλειονότητα των ξενοδοχειακών εταιρειών. Το President τέθηκε σε καθεστώς αναστολής λειτουργίας από τις 23 Μαρίου έως τις 18 Ιουνίου, ο συνεδριακός τουρισμός έχει ελαχιστοποιηθεί, ενώ οι κρατήσεις των ξενοδοχείων στο κέντρο της Αθήνας κι εν γένει στα μεγάλα αστικά κέντρα καταγράφουν ιστορικό χαμηλό. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που είχαν παράσχει οι επικεφαλής της ΓΕΚΕ κατά την ετήσια τακτική γενική συνέλευση του περασμένου Αυγούστου, από την αρχή της χρονιάς μέχρι και τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού, κατά μέσον όρο η πληρότητα του ξενοδοχείου διαμορφώθηκε σε 27%, από 74% το οκτάμηνο του 2019. Νωρίτερα, από την 1η Ιανουαρίου έως τις 23 Μαρτίου και συνολικά κατά το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς, η πληρότητα του President ανήλθε σε 39% και 34%, έναντι 57% και 70%, αντίστοιχα, κατά τις συγκεκριμένες δύο χρονικές περιόδους του 2019. Κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2020, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ο κύκλος εργασιών υποχώρησε κατά 73,58%, στο 1,4 εκατ. ευρώ. Το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς η ΓΕΚΕ εμφάνισε κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων (EBITDA) -277.000 ευρώ έναντι 2,3 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Στο εξάμηνο κατέγραψε ακόμη καθαρές ζημίες 669,8 χιλ. ευρώ, έναντι κερδών 1,3 εκατ. ευρώ, εμφανίζει ταμειακά διαθέσιμα 5,4 εκατ. ευρώ και μηδενικό δανεισμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή