Προκηρύσσεται εκ νέου ο διαγωνισμός για τον Σκαραμαγκά

Προκηρύσσεται εκ νέου ο διαγωνισμός για τον Σκαραμαγκά

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για την πώληση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά προσανατολίζεται η κυβέρνηση, καθώς χθες οι πιστωτές, δηλαδή το υπουργείο Οικονομικών, η Τράπεζα Πειραιώς και οι εργαζόμενοι, έκριναν τη μοναδική προσφορά χαμηλή. Η Pyletech Shipyards του εφοπλιστή Θεόφιλου Πριόβολου είχε προσφέρει τίμημα ύψους 15,1 εκατ. ευρώ για την έκταση των σχεδόν 400 στρεμμάτων του συγκροτήματος των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

Σημειώνεται ότι για τα άλλα περίπου 330 στρέμματα, που ολοκληρώνουν το συγκρότημα και πωλούνται σε ξεχωριστό διαγωνισμό της ΕΤΑΔ, έχει τεθεί ως ελάχιστη τιμή εκκίνησης τα 55 εκατ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Δημόσιο θεωρεί αποδεκτό ένα τίμημα της τάξης των 80 εκατ. ευρώ.

Εκτιμήσεις

Η Pyletech Shipyards από την πλευρά της μιλάει για «εξωπραγματικές εκτιμήσεις και φαντασιοπληξίες» και υποστηρίζει πως τα τιμήματα για τα ευρωπαϊκά ναυπηγεία που πουλήθηκαν τα τελευταία χρόνια κυμάνθηκαν από 3,5 μέχρι 21,5 εκατ. ευρώ.  «Μοναδική εξαίρεση η Chantiers de l’ Atlantique, ένα από τα πιο σύγχρονα ναυπηγεία της Ευρώπης, με πωλήσεις 1,9 δισ. ευρώ το 2019 και 3.300 εργαζομένους, όπου η πρόταση εξαγοράς του 51% ήταν 59,7 εκατ. ευρώ. Η τιμή αυτή αποδεικνύει πόσο υπερφίαλες και ανυπόστατες είναι οι εκτιμήσεις της αξίας, τόσο του Σκαραμαγκά όσο και άλλων ελληνικών ναυπηγείων», υπογραμμίζει η Pyletech. Επίσης, σημειώνει πως οι εγκαταστάσεις της ΕΝΑΕ είναι έκτασης 350 στρεμμάτων και διαθέτουν μόνο μία δεξαμενή ναυπήγησης (τη Νο. 4, κατασκευής 1970, μήκους 327 μέτρων και πλάτους 53,66), η ανυψωτική εγκατάσταση υποβρυχίων και μικρών σκαφών (Ship Lift) δεν περιλαμβάνεται στην πώληση και θα ενοικιάζεται στον νέο ιδιοκτήτη –μαζί με τον αιγιαλό– έναντι 400.000 ευρώ τον χρόνο, και οι δύο πλωτές δεξαμενές που διέθετε το πρώην ναυπηγείο πουλήθηκαν πριν από δύο χρόνια από τον εκκαθαριστή για σκραπ. Επίσης, δεν περιλαμβάνεται σε αυτόν τον διαγωνισμό η δεξαμενή Νο. 5, καθώς ανήκει στην ΕΤΑΔ και θα διατεθεί σε νέο διαγωνισμό.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από τον διαγωνισμό είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον τουλάχιστον πέντε διαφορετικά σχήματα. Τελικά κατατέθηκαν δύο προσφορές, η μία της Pyletech και η άλλη, ύψους 1 εκατ. ευρώ και «μη ανταγωνιστική», από την Οnex.

Να σημειωθεί πως με δημόσια δήλωσή της η τελευταία παραδέχθηκε ότι υπέβαλε «συμβολικού χαρακτήρα» προσφορά με σκοπό όχι να πλειοδοτήσει στη διαδικασία εκποίησης των περιουσιακών στοιχείων της ΕΝΑΕ, αλλά μόνο για να διατηρήσει το «έννομο δικαίωμα παρακολούθησης και επέμβασης στη διαδικασία». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή