ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ελλάκτωρ: Η πρόταση των Ολλανδών για την επόμενη ημέρα

Ελλάκτωρ: Η πρόταση των Ολλανδών για την επόμενη ημέρα

Το μακροπρόθεσμο πλάνο για την επόμενη μέρα της Ελλάκτωρ παρουσιάζει, μέσω δημόσιας παρουσίασης, το ολλανδικό fund Reggeborgh, το οποίο φιλοδοξεί να καταστεί ρυθμιστής στην πορεία «επανεκκίνησης» της ελληνικής κατασκευαστικής εταιρείας, αποκτώντας τον έλεγχο αυτής.

Εν όψει της γενικής συνέλευσης των μετόχων της 27ης Ιανουαρίου, το Reggeborgh «ξεδιπλώνει» το σχέδιο για την ανάκαμψη της εισηγμένης, το οποίο λαμβάνει ως παραδοχές ότι η Ελλάκτωρ :

 • Δεν θεωρείται αξιόπιστος ηγέτης της αγοράς
 • Χάνει βασικά projects
 • Εμφανίζει υψηλή μόχλευση και έλλειψη ρευστότητας
 • Υποβαθμίζεται από τους οίκους Fitch και S&P
 • Χάνει υψηλά εκπαιδευμένο και έμπειρο προσωπικό
 • Εστιάζει βραχυπρόθεσμα στην κάλυψη των κενών ρευστότητας και όχι στην ανάπτυξη ενός επιχειρηματικού σχεδίου

Με τα δεδομένα αυτά, οι Ολλανδοί προτείνουν την υλοποίηση των εξής ενεργειών:

 • Αντικατάσταση του τρέχοντος διοικητικού συμβουλίου με νέους ανθρώπους από την ελληνική αγορά
 • Υποστήριξη του επερχόμενου δικαιώματος αγοράς μετοχών από υπάρχοντες μετόχους, υπό τον όρο αλλαγής του διοικητικού συμβουλίου
 • Διεξαγωγή ενδελεχούς έρευνας από τη νέα διοίκηση για την ανάλυση της τρέχουσας χρηματοδοτικής και επιχειρηματικής κατάστασης
 • Κάλυψη των χρηματοδοτικών κενών, προκειμένου να σταματήσει ο Όμιλος να δίνει μάχη επιβίωσης
 • Παροχή των απαιτούμενων πόρων στη νέα διαχείριση, προκειμένου να εστιάσει στη δημιουργία αξιών και όχι στη μόνιμη διαχείριση κρίσεων
 • Ανάπτυξη ενός βιώσιμου στρατηγικού επιχειρηματικού πλάνου από το νέο διοικητικό συμβούλιο

Οι παραπάνω ενέργειες, σύμφωνα με το Reggeborgh, θα οδηγήσουν σε:

 • Εξορθολογισμό του ισολογισμού και δημιουργία χρηματοδοτικής σταθερότητας
 • Εκ νέου εστίαση στην εξέλιξη της εταιρικής ανάπτυξης και στα οφέλη από το επερχόμενο πακέτο του Ταμείου Ανάκαμψης
 • Επίτευξη στόχων εταιρικής διακυβέρνησης, συμμόφρωσης και διαχείρισης κινδύνου
 • Ανάκτηση εμπιστοσύνης, αποκατάσταση χρηματοπιστωτικής υγείας», ανάκτηση ανταγωνιστικότητας
 • Ανάδειξη της Ελλάκτωρ ως μίας αξιόπιστης εταιρείας

Κατά τη διατύπωση της πρότασής του, το ολλανδικό fund παρουσιάζει τα προτεινόμενα νέα μέλη του διοικητικού συμβουλίου:

– Γιώργος Μυλωνόγιάννης, επικεφαλής – μη εκτελεστικό μέλος

Σπούδασε Οικονομικά (BSc) και Νομικά (LLB) στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει διατελέσει νομικός εκπρόσωπος μεγάλων διεθνών εταιρειών. Εξειδικεύεται στο εμπορικό δίκαιο, το φορολογικό δίκαιο, το δίκαιο της ΕΕ, τις δημόσιες συμβάσεις και τη διαιτησία. Μερικές από τις πιο πρόσφατές του συνεργασίες ως σύμβουλος καθώς και νομικός σύμβουλος περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, τον ΟΤΕ, τον Όμιλο Airbus, την Airbus Ελλάς ΑΕ, την Εταιρεία Διανομής Αερίου Αττικής (ΕΔΑ ΑΕ) και το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου ΑΕ (ΤΑΙΠΕΔ). Είναι ιδρυτής εταίρος της δικηγορικής εταιρείας Φορτσάκης – Διακόπουλος – Μυλωνογιάννης & Συνεργάτες (FDMA Law Firm) από το 2001 και σήμερα εργάζεται ως Νομικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού.

– Άρης Ξενόφος, αντιπρόεδρος – επικεφαλής εκτελεστικός διευθυντής

Ο κ. Αριστείδης (Άρης) Ξενόφος, γεννήθηκε το 1963 και σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο London School of Economics της Αγγλίας. Εργάστηκε, μεταξύ άλλων, ως διευθύνων σύμβουλος της Eurobank EFG και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ως μέλος ΔΣ του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, ως πρόεδρος του ΔΣ της Ελληνικής Ανώνυμης Εταιρείας Διαχείρισης Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων, της EFG Eurobank Mutual Funds Management Romania SaiI S.A. και της Eurobank EFG Fund Management Company (Λουξεμβούργο) Α.Ε. Έως και σήμερα εργάζεται ως μέλος της επιτροπής εκκαθάρισης στην εταιρεία PQH (Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση Α.Ε) και ως εκτελεστικός Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου ΑΕ (ΤΑΙΠΕΔ).

– Δημήτρης Κονδύλης, μη εκτελεστικό μέλος

Ο κ. Δημήτριος Κονδύλης σπούδασε μηχανολόγος μηχανικός (πτυχίο και μεταπτυχιακό) στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού στη διοίκηση επιχειρήσεων από το INSEAD. Εργάστηκε ως διευθύνων σύμβουλος στις εταιρείες Arlekino ΑΕ, Oceanbulk Maritime ΑΕ και Atlantic International Trading ΑΕ. Έως και σήμερα εργάζεται ως διευθύνων σύμβουλος στις εταιρείες Interchart Shipping Inc και Ship Procurement Services παράλληλα με τη θέση του ως συνιδρυτή στην εταιρεία Sarl Sea Business, Monaco. Είναι μέλος του συμβουλίου της επιτροπής “China Classification Society Mediterranean Committee” καθώς και μέλος της διεθνούς επιτροπής ”International General Committee of Bureau Veritas”.

– Κωνσταντίνος Τούμπουρος, ανεξάρτητο – μη εκτελεστικό μέλος

Ο κ. Κωνσταντίνος Τούμπουρος γεννήθηκε το 1978. Σπούδασε πολιτικός μηχανικός (πτυχίο και μεταπτυχιακό), με ειδίκευση στην υδραυλική μηχανική, στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και από τότε ασκεί το επάγγελμα του πολιτικού μηχανικού. Εργάστηκε, μεταξύ άλλων, ως αντιπρόεδρος και μέλος ΔΣ στην εταιρεία Εργονομία ΑΕ καθώς και ως Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος στην εταιρεία Εργομετρία ΑΕ. Έως και σήμερα εργάζεται ως Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της τεχνικής και εταιρείας διαχείρισης ακινήτων Temco AE.

– Αθηνά Χατζηπέτρου, ανεξάρτητο – μη εκτελεστικό μέλος

Η κυρία Αθηνά Χατζηπέτρου είναι κάτοχος πτυχίου στη διοίκηση επιχειρήσεων από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, μεταπτυχιακού στην επιχειρησιακή έρευνα από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και μεταπτυχιακού στη πολιτιστική διαχείριση από το Πανεπιστήμιο του Kent. Εργάστηκε, μεταξύ άλλων, ως περιφερειακή οικονομική διευθύντρια στην Coca-Cola Ελλάς, ως οικονομική διευθύντρια στην εταιρεία Beiersdorf Ελλάς, ως διευθύνουσα σύμβουλος του Ομίλου Toyota Hellas ΑΕ, ως οικονομική σύμβουλος του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, ως μόνιμη σύμβουλος της υπηρεσίας ”Netherlands Enterprise Agency (RVO)” και της οικονομικής επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη (UNECE) και ως Πρόεδρος του Δ.Σ. και διευθύνουσα σύμβουλος του Tαμείου Αρχαιολογικών Πόρων & Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠ). Έως και σήμερα εργάζεται ως Πρόεδρος του Δ.Σ. και διευθύνουσα σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας ΑΕ (HDB).

Το ολλανδικό fund

Το ολλανδικό fund, όπως αναφέρεται στην παρουσίαση, διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία άνω των 10 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν σε περισσότερες από 20 επενδύσεις και διαθέτει δραστηριότητα τριάντα ετών. Το χαρτοφυλάκιο των επενδύσεων της περιλαμβάνει την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ της οποίας ελέγχει το 30%, το λονδρέζικο fund Larchpoint Capital (100%), τον ενεργειακό όμιλο Varo (33%), την ιδρυθείσα από το Reggeborgh Evi (83%) με αντικείμενο τη διαχείριση απορριμμάτων, τη συνδεδεμένη Reggeborgh vastgoed με δραστηριότητα στην αγορά ακινήτων και την VolkerWessels της οποίας το 100% απέκτησε το ολλανδικό fund κατόπιν δημόσιας πρότασης τον Μάρτιο του 2020. Ακόμη ελέγχει ή διατηρεί συμμετοχές σε start ups στους κλάδους της τεχνολογίας και της υγείας. Στην Ελλάδα το Reggeborgh αποτελεί χορηγό της πλατφόρμας “Orange Grove” για την προώθηση της νεανικής επιχειρηματικότητας.

Οι μετοχικοί συσχετισμοί

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τρέχοντες συσχετισμοί στο μετοχικό κεφάλαιο της Ελλάκτωρ είναι οι εξής:

 • Pemanoaro Limited (Αναστάσιος και Δημήτρης Καλλιτσάντσης): 20,5% 
 • Reggeborgh Invest: 14,1% + call option για το 12,5% του Λεωνίδα Μπόμπολα. Δυνητικό μερίδιο 26%
 • Λεωνίδας Μπόμπολας: 11,4% + 1,14% μέσω της Oranom Holding. Συνολικό μερίδιο 12,5%
 • Invesco Finance (Δημήτρης Μπάκος και Ιωάννης Καϋμενάκης): 5% + call option για το 20% της Pemanoaro μέσω της Akron Trade and Transport. Δυνητικό μερίδιο 25%
 • Μικρομέτοχοι με ποσοστό κάτω του 5%: 48,8%

Διαβάστε επίσης: Η επιστολή του Α.Καλλιτσάντη προς τους μετόχους

Πηγή: moneyreview.gr