Νέα σελίδα στην Ελλάκτωρ: Στη Motor Oil το 29,87% έναντι τιμήματος 182 εκατ. ευρώ

Νέα σελίδα στην Ελλάκτωρ: Στη Motor Oil το 29,87% έναντι τιμήματος 182 εκατ. ευρώ

6' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

(Upd) Μια ακόμη αλλαγή σελίδας μετρά ο όμιλος Ελλάκτωρ, μετά από τη συμφωνία της αγοράς του ποσοστού σχεδόν 30% που κατείχαν οι Δημήτρης Μπάκος και Γιάννης Καϋμενάκης από την Motor Oil του ομίλου Βαρδινογιάννη. 

Σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις η Motor Oil απέκτησε, μέσω εξω-χρηματιστηριακής συναλλαγής, 104.000.000 μετοχές της Ελλάκτωρ κυριότητος των Kiloman Holdings και Greenhill Investments στην τιμή των 1,75 ευρώ ανά μετοχή με το συνολικό τίμημα να ανέρχεται σε 182 εκατ. ευρώ. Ο αριθμός των παραπάνω 104.000.000 μετοχών αντιστοιχεί σε ποσοστό 29,87% του μετοχικού κεφαλαίου της Ελλάκτωρ. 

Επιπλέον, η Motor Oil ανακοίνωσε ότι έχει συν-διαμορφώσει ένα αρχικό πλαίσιο συμφωνίας με τη Reggeborgh Invest (κατέχει περίπου 106 εκατ. μετοχές της Ελλάκτωρ) για την απόκτηση ποσοστού 75% του μετοχικού κεφαλαίου εταιρείας που θα συσταθεί και θα έχει ως περιουσιακό στοιχείο το χαρτοφυλάκιο των ΑΠΕ της Ελλάκτωρ συνολικής ισχύος 493 MW καθώς επίσης και σειρά έργων υπό κατασκευή συνολικής ισχύος άνω των 1,6 GW. Ο όμιλος Ελλάκτωρ θα συμμετέχει με ποσοστό 25% στο μετοχικό κεφάλαιο της νέας εταιρείας. Η αξία επιχείρησης για την εν λόγω συναλλαγή (enterprise value) συμφωνήθηκε σε 1 δισ. ευρώ και υπόκειται σε περαιτέρω προσαρμογές συναρτώμενες με την κερδοφορία της επιχείρησης και τη δομή της συναλλαγής.

Πηγές της Ελλάκτωρ σχολίασαν τη συμφωνία υπογραμμίζοντας πως οι σημερινές αλλαγές στην μετοχική σύνθεση είναι βέβαιο ότι ενδυναμώνουν ακόμη περισσότερο τον όμιλο, καθώς η είσοδος της Motor Οil, ενός ισχυρού μετόχου, με παράλληλη παρουσία της Reggeborgh Invest, ενός διεθνούς θεσμικού επενδυτή, εγγυάται τις προϋποθέσεις για περαιτέρω ανάπτυξη. «Η παρουσία ισχυρών μετόχων στην εταιρεία, η εσωτερική νηνεμία και η ισχυροποίηση του management αποτελεί την ικανή και αναγκαία συνθήκη για ένα καλύτερο μέλλον στον Όμιλο των εταιρειών μας. Οι κατευθυντήριες γραμμές που έχουν τεθεί τον τελευταίο ενάμιση χρόνο και έχουν φέρει τα τόσο θετικά αποτελέσματα αποτελούν ισχυρό εχέγγυο για την μελλοντική πορεία του ομίλου Ελλάκτωρ», ανέφεραν ακόμη οι ίδιες πηγές.

Η αποεπένδυση των Μπάκου – Καϋμενάκη

Σχεδόν 1,5 χρόνο αφού ξεκίνησε να χτίζει τη θέση του στον κατασκευαστικό όμιλο το επιχειρηματικό δίδυμο αποφάσισε να αποεπενδύσει από την Ελλάκτωρ, πουλώντας το σύνολο των μετοχών του. Η πώληση ανακοινώθηκε επίσημα από τις εταιρείες των επιχειρηματιών το μεσημέρι της Παρασκευής, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες του Business Talk και ενώ από την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης του ΧΑ η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει θέσει σε προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης τις μετοχές των Ελλάκτωρ και Motor Oil. 

Οι κ.κ. Μπάκος και Καϋμενάκης μπήκαν στο μετοχικό κεφάλαιο της Ελλάκτωρ τον Δεκέμβριο του 2020 αποκτώντας μέσω της Invesco Finance ποσοστό περίπου 5% στην εισηγμένη και λίγες εβδομάδες αργότερα ανέβασαν το ποσοστό τους κατά ακόμη 18,3%. Αγόρασαν στην ουσία το πακέτο μετοχών το οποίο είχε ενεχυριαστεί από το fund Farallon, που με τη σειρά του έχει χρηματοδοτήσει με 50 εκατ. ευρώ την πρωτοβουλία Change4Ellaktor, μέσω της οποίας η διοίκηση του ομίλου Ελλάκτωρ είχε περάσει στα χέρια των αδερφών Καλλιτσάντση. 

Χωρίς θέση στο διοικητικό συμβούλιο, το επιχειρηματικό δίδυμο παρέμεινε ως μέτοχος της Ελλάκτωρ, συμμετέχοντας στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της εταιρείας, που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Αύγουστο, ενώ προχώρησε και στην υποβολή επίσημης προσφοράς για την εξαγορά των μετοχών της Ελλάκτωρ που κατέχει η Reggeborgh, χωρίς όμως να υπάρξει θετική ανταπόκριση. 

Στις 25 Φεβρουαρίου οι Greenhill και Kiloman, τα επενδυτικά σχήματα των επιχειρηματιών Δ. Μπάκου και Ι. Καϋμενάκη, ανακοίνωσαν ότι ελέγχουν το 30,1% των δικαιωμάτων ψήφου της Ελλάκτωρ. Εκείνη την ημερομηνία η ολλανδική Reggeborgh Invest κατείχε το 29,84% και η τρίτη κατά σειρά μεγαλομέτοχος της εισηγμένης ήταν η ATLAS με 9,79%. 

Στην ανακοίνωση των δύο εταιρειών Greenhill Investments Limited και Kiloman Holdings Limited για την πώληση των μετοχών της Ελλάκτωρ δεν αναφέρεται το τίμημα, γίνεται όμως ειδική αναφορά για την «αποδοχή της ελκυστικής πρότασης» που δέχθηκαν από την Motor Oil. Πάντως, όπως φαίνεται οι επιχειρηματίες φεύγουν με ένα κέρδος σχεδόν 50 εκατ. ευρώ. Και αυτό διότι τα χρήματα που έχουν διαθέσει μέχρι σήμερα για την Ελλάκτωρ φτάνουν τα περίπου 135 εκατ. ευρώ.   

H ανακοίνωση της Motor Oil  

Η ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (ΕΛΛΑΣ) ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ Α.Ε. (εφεξής η Εταιρεία) ανακοινώνει την απόκτηση, μέσω εξω-χρηματιστηριακής συναλλαγής, 104.000.000 μετοχών εκδόσεως ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε. κυριότητος των KILOMAN HOLDINGS LTD και GREENHILL INVESTMENTS LTD στην τιμή των Ευρώ 1,75 ανά μετοχή με το συνολικό τίμημα να ανέρχεται σε 182.000.000 ευρώ. Ο αριθμός των παραπάνω 104.000.000 μετοχών αντιστοιχεί σε ποσοστό 29,87% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε.

Επιπρόσθετα, η ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (ΕΛΛΑΣ) ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ Α.Ε. ανακοινώνει ότι έχει συν-διαμορφώσει ένα αρχικό πλαίσιο συμφωνίας (η Συμφωνία) με την REGGEBORGH INVEST B.V. (κατέχει περίπου 106 εκατ. μετοχές εκδόσεως ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε.) για την απόκτηση ποσοστού 75% του μετοχικού κεφαλαίου εταιρείας που θα συσταθεί και θα έχει ως περιουσιακό στοιχείο το χαρτοφυλάκιο των ΑΠΕ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ συνολικής ισχύος 493 MW καθώς επίσης και σειρά έργων υπό κατασκευή συνολικής ισχύος άνω των 1,6 GW. Ο Όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ θα συμμετέχει με ποσοστό 25% στο μετοχικό κεφάλαιο της νέας εταιρείας. Η αξία επιχείρησης για την εν λόγω συναλλαγή (enterprise value) συμφωνήθηκε σε Ευρώ 1.000 εκατ. και υπόκειται σε περαιτέρω προσαρμογές συναρτώμενες με την κερδοφορία της επιχείρησης και τη δομή της συναλλαγής.

Στο πλαίσιο της Συμφωνίας η  REGGEBORGH INVEST B.V. θα ψηφίσει υπέρ αναφορικά με την διασφάλιση των δικαιωμάτων μειοψηφίας της ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (ΕΛΛΑΣ) ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ Α.Ε. ως μετόχου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε. Η Συμφωνία περιλαμβάνει επιπλέον όρο για τη δυνατότητα πιθανής μείωσης του ποσοστού της ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (ΕΛΛΑΣ) ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ Α.Ε. στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε. κατά 52.000.000 μετοχές στην τιμή κτήσης των παραπάνω μετοχών μετά την παρέλευση περιόδου δύο ετών.

Η παρούσα ανακοίνωση αποστέλλεται προς ανάρτηση στο διαδικτυακό τόπο του Χρηματιστηρίου Αθηνών και υποβάλλεται κατόπιν σχετικού ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που φέρει αριθμό πρωτοκόλλου 1081/06.05.2022

Η ανακοίνωση της πώλησης

«Οι εταιρείες Greenhill Investments Limited και Kiloman Holdings Limited συμφερόντων των επιχειρηματιών Δημήτρη Μπάκου και Ιωάννη Καϋμενάκη ανακοινώνουν την πώληση του συνόλου των μετοχών τους στην Ελλάκτωρ.

H απόφαση αυτή ήταν η κατάληξη μακράς περιόδου αντιπαραθέσεων μετόχων αλλά και σε συνέχεια της υποβολής επίσημης προσφοράς για την εξαγορά των μετοχών Ελλάκτωρ κυριότητας της Reggeborgh, η οποία δεν έτυχε θετικής ανταπόκρισης. 

Η αποδοχή της ελκυστικής πρότασης που δεχθήκαμε από την Motor Oil  κλείνει τον κύκλο της επένδυσης που είχε ξεκινήσει με διαφορετικές προοπτικές, στρατηγική και όραμα, αλλά ταυτόχρονα ελπίζουμε ότι θα τερματίσει και τις ενδομετοχικές διαμάχες που επί μακρού χρόνου λάμβαναν χώρα στην εταιρεία. 

Οι επιχειρηματίες κκ Δημήτρης Μπάκος, Ιωάννης Καϋμενάκης και Αλέξανδρος Εξάρχου δηλώνουν ότι θα ενισχύσουν  την εγχώρια επενδυτική τους δραστηριότητα, πιστεύοντας στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Το επόμενο διάστημα θα οριστικοποιηθούν τα νέα επενδυτικά σχέδια σε επιλεγμένους κλάδους. Επίσης εύχονται στους μετόχους και εργαζόμενους της Ελλάκτωρ να αποκτήσει η εταιρεία την θέση που της αρμόζει στον επιχειρηματικό χάρτη». 

Οι βασικότεροι σταθμοί στην ιστορία της Ελλάκτωρ

1950’s-1960’s: Ίδρυση της ΤΕΒ, Ελληνικής Τεχνοδομικής και της Άκτωρ (1950s)

1996: Υπογραφή σύμβασης παραχώρησης της Αττικής Οδού και Γέφυρας Ρίου- Αντιρρίου

1999: Συγχώνευση Άκτωρ , ΤΕΒ και Ελληνικής Τεχνοδομικής

2003: Είσοδος στον τομέα περιβάλλοντος

2004: Ολυμπιακοί Αγώνες, Πρώτα διεθνή κατασκευαστικά συμβόλαια σε Ρουμανία και Κουβέιτ

2005: Απόκτηση της HERHOF GmbH– Διεθνοποίηση κλάδου Περιβάλλοντος

2007: Απόκτηση Παντεχνικής που οδήγησε σε απόκτηση πλειοψηφικού ποσοστού στην Αττική Οδό (59,2%)

2008: Συμμετοχή σε 3 από 5 έργα παραχωρήσεων

2010-2012: Ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων Χρυσού (European Goldfields / Eldorado μετοχές)

2012: ~ € 600 εκατ. αξία κατασκευαστικών συμβολαίων σε Βαλκάνια

2014: Υπογραφή του έργου €3.2 δισ. Μετρό της Ντόχα στο Κατάρ

2014: Εισαγωγή της ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος στο Χρηματιστήριο Αθηνών

2015: Υπογραφή πρώτου έργου ΣΔΙΤ Διαχείρισης Απορριμμάτων στην Ελλάδα

2016: Ολοκλήρωση Μορέα

2017: Ολοκλήρωση Ολυμπίας Οδού & Αυτοκινητόδρομου Αιγαίου 

2018 (Ιούνιος): Επικράτηση πρωτοβουλίας Change4Ellaktor με επικεφαλής τους Αναστ. και Δημ.Καλλιτσάντση

2020: Είσοδος εφοπλιστών στην Ελλάκτωρ

2021: Επικράτηση στο proxy fight του ολλανδικού fund Reggeborgh

2022: Πώληση του 29,87% στον όμιλο Motor Oil

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή