20 χρόνια Best WorkplacesTM στην Ελλάδα

20 χρόνια Best WorkplacesTM στην Ελλάδα

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φέτος το Great Place to Work® κλείνει τα 20 χρόνια λειτουργίας του στην Ελλάδα. 

Όπως οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, έτσι και η Ελλάδα είδε το 2002 το διεθνές του γραφείο να κάνει «απόβαση» στην Ευρώπη για να δημιουργηθεί η πρώτη ευρωπαϊκή λίστα Best WorkplacesTM και να βραβευθούν στη συνέχεια οι εταιρείες στην πρωτεύουσά της (Βρυξέλλες 2003). 

Και μια και τα 20 χρόνια προσφέρονται για αναδρομές, αναμνήσεις και στατιστικά στοιχεία, ας κάνουμε μια βόλτα στο παρελθόν.

Η τελευταία εικοσαετία είχε πολλές αλλαγές και τουλάχιστον για την Ελλάδα ιδιαίτερα σημαντικές, με αποκορύφωμα τις πρόσφατες (και συνεχώς επίκαιρες) παγκόσμιες αναστατώσεις. Γεγονότα τα οποία καθορίζουν όχι μόνο την οικονομική πορεία και λειτουργία των επιχειρήσεων, αλλά κυρίως την πρακτική, συναισθηματική και ψυχολογική διαχείριση των εργαζομένων τους και κατά συνέπεια των πολιτών της χώρας.

Περάσαμε από την εποχή της οικονομικής ευμάρειας στην περίοδο της οικονομικής κρίσης, στα μνημόνια, στα capital controls, στην πανδημία και πολύ πρόσφατα στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Είδαμε τις πλούσιες εταιρικές παροχές και τις εντυπωσιακές εταιρικές εκδηλώσεις, με τους εξωτικούς προορισμούς και τα 5στερα ξενοδοχεία, να περιορίζονται σε ελληνικούς προορισμούς και σε τοπικές ταβέρνες, είδαμε οργανισμούς να αποφασίζουν από κοινού με τους εργαζομένους για την (επιβεβλημένη για την επιβίωσή τους) μείωση του προσωπικού τους, είδαμε επιχειρήσεις να μεταφέρουν μετρητά από το εξωτερικό για να ενισχύσουν τους εργαζομένους στην περίοδο των capital controls, είδαμε εταιρείες για τις οποίες η εξ αποστάσεως εργασία αποτελούσε θέμα συζήτησης ετών, «εν μια νυκτί» να μεταφέρουν όλη τους τη δραστηριότητα remotely. 

Μάθαμε πολλά από τις εταιρείες με τις οποίες συνεργαζόμαστε, αναφορικά με το τι συνθέτει ένα καλό εργασιακό περιβάλλον και είδαμε το θεωρητικό μας μοντέλο με τις βασικές του αρχές (Αξιοπιστία, Σεβασμός, Δικαιοσύνη, Υπερηφάνεια και Συντροφικότητα) να εφαρμόζεται μέσα από ευφάνταστες, εξαιρετικές εταιρικές πρακτικές και να αποδίδει αποτελέσματα. 

Είδαμε ηγέτες να μη φοβούνται να ενημερώσουν με ειλικρίνεια ακόμα και για τις δύσκολες αποφάσεις, να ζητείται η άποψη των εργαζομένων και να λαμβάνεται υπόψη, να πριμοδοτούν τη συντροφικότητα και όχι μόνο την ευμάρεια, να αυξάνουν το αίσθημα της ομάδας και της υπερηφάνειας μέσα από την υποστήριξη του εθελοντισμού και της κοινωνικής προσφοράς. 

Για τις καλές εταιρείες όλες αυτές οι προκλήσεις απετέλεσαν και αποτελούν ευκαιρίες για ενδυνάμωση των σχέσεων εμπιστοσύνης και έμπρακτης απόδειξης ότι οι εταιρικές αρχές και αξίες δεν μένουν απλώς γραμμένες σε κάποιο poster, αλλά εφαρμόζονται στην καθημερινή λειτουργία τους.

Και εφόσον τα 20 χρόνια το επιτρέπουν, ας δώσουμε και κάποια στατιστικά στοιχεία αναφορικά με τις συμμετοχές των εταιρειών στη δική μας έρευνα, η οποία αποτελεί κάθε χρόνο τη μεγαλύτερη αποτίμηση και αξιολόγηση του εργασιακού περιβάλλοντος στη χώρα μας. 

Είκοσι (20) χρόνια λοιπόν στην Ελλάδα με 1.000 συμμετοχές μέχρι φέτος (ακριβώς!) από 500 (σχεδόν!) εταιρείες, με (περίπου!) 200.000 συμπληρωμένα ερωτηματολόγια!.
Οι 175 από αυτές τις εταιρείες έχουν διακριθεί έστω και μία φορά όλα αυτά τα χρόνια στη λίστα Best Workplaces™. Οι 257 από αυτές τις εταιρείες έχουν συμμετάσχει μόνο μία φορά, ενώ έχουμε 52 εταιρείες που έχουν συμμετάσχει περισσότερες από 5 φορές μέσα στα 20 χρόνια.

Το ρεκόρ συμμετοχής ανήκει σε μια φαρμακευτική εταιρεία (15 συμμετοχές σε 20 χρόνια, 14 διακρίσεις!). 

Πρέπει να πούμε ότι στα 2 πρώτα χρόνια του θεσμού βραβεύαμε μόνο 10 εταιρείες ανεξαρτήτως μεγέθους, στη συνέχεια και μέχρι το 2011, τις 20 εταιρείες σε δύο κατηγορίες (50-250 και περισσότεροι από 250 εργαζόμενοι) και τα τελευταία 10 χρόνια βραβεύουμε 25 εταιρείες, εφόσον έχουμε εντάξει και τη λίστα με τις μικρότερες εταιρείες των 20-49 εργαζομένων, κάτι που αντιπροσωπεύει περισσότερο την πραγματικότητα της ελληνικής αγοράς. 

Στη φετινή μας ζωντανή εκδήλωση απονομής των βραβείων Best Workplaces™ 2022  στις 7 Ιουνίου, θα τιμήσουμε, εκτός από τις 25 εταιρείες της φετινής μας λίστας, και αυτές που υποστηρίζουν με τη συνεχή παρουσία τους τον θεσμό μας και ταυτόχρονα αποδεικνύουν το συνεχές ενδιαφέρον και την προσήλωσή τους στους ανθρώπους τους. 

Στο αφιέρωμα που κρατάτε στα χέρια σας μπορείτε να δείτε κάποια χαρακτηριστικά των 25 εταιρειών που βραβεύονται φέτος, καθώς και κάποιες ενέργειές τους που έκαναν πέραν των άλλων τους αξιολογητές να τις προκρίνουν. Ο αριθμός των εργαζομένων που αναφέρεται στο αφιέρωμα αφορά τον πληθυσμό που είχαν οι εταιρείες το διάστημα της αξιολόγησής τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή