Ρομποτικό σούπερ μάρκετ στη Νέα Σμύρνη

Ρομποτικό σούπερ μάρκετ στη Νέα Σμύρνη

Το πρώτο της πλήρως ρομποτικό κατάστημα διαθέτει πλέον και η Ελλάδα, καθώς σήμερα το απόγευμα εγκαινιάζεται στη Νέα Σμύρνη το i-mall Micro Market, ένα μίνι μάρκετ χωρίς προσωπικό, όπου η αγορά των προϊόντων γίνεται από διάφορους αυτόματους πωλητές

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πρώτο της πλήρως ρομποτικό κατάστημα διαθέτει πλέον και η Ελλάδα, καθώς σήμερα το απόγευμα εγκαινιάζεται στη Νέα Σμύρνη το i-mall Micro Market, ένα μίνι μάρκετ χωρίς προσωπικό, όπου η αγορά των προϊόντων γίνεται από διάφορους αυτόματους πωλητές. Σε αντίθεση, βεβαίως, με το παρελθόν δεν χρειάζεται να κουβαλάς κέρματα για να κάνεις τις αγορές σου, αφού όλες οι συναλλαγές γίνονται ηλεκτρονικά. Επιπλέον, μπορεί κάποιος να κάνει από το σπίτι τις αγορές του μέσω εφαρμογής και να παραλάβει στη συνέχεια από αυτόματη θυρίδα (locker).

Και μπορεί όλα αυτά να μοιάζουν με ταινία επιστημονικής φαντασίας για κάποιους μεγαλύτερης ηλικίας, όμως η στόχευση έτσι κι αλλιώς των ιδρυτών του i-mall Micro Market είναι οι μικρότερες ηλικίες, ηλικίες που όπως έχουν δείξει πολλές έρευνες καταναλωτικής συμπεριφοράς δεν αρέσκονται σε αγορές από το κλασικό σούπερ μάρκετ. Βεβαίως, τα capital controls το 2015 και κυρίως η πανδημία τα δύο τελευταία χρόνια είχαν αποτέλεσμα να έρθουν πιο κοντά στην τεχνολογία και να δοκιμάσουν ψηφιακές λύσεις και οι μεγαλύτερης ηλικίας καταναλωτές. Αν και το πείραμα φαίνεται αρκετά φιλόδοξο, ειδικά σε μια χώρα που δεν έχει καλή παράδοση με τους αυτόματους πωλητές, σε αντίθεση για παράδειγμα με χώρες όπως η Ιαπωνία, όπου στα υπόγεια των πολυκατοικιών είναι εγκατεστημένοι εδώ και χρόνια αυτόματοι πωλητές για την αγορά των βασικών ειδών από τους ενοίκους, το γεγονός ότι σε αυτό συμπράττουν κορυφαίες εταιρείες, όπως η Skroutz και η Cardlink δείχνει ότι πιστεύουν πως έχει προοπτική ανάπτυξης.

Το i-mall Micro Market είναι μια 100% ελληνική ιδέα, σχεδιασμένη και υλοποιημένη στο μεγαλύτερο ποσοστό από ομάδα 30 Ελλήνων. Σε συνεργασία με Ιταλούς και Αμερικανούς συνεργάτες ολοκληρώθηκε η εφαρμογή των πιο καινοτόμων λύσεων στον τομέα της μικρής λιανικής. Στόχος είναι εντός της επόμενης τριετίας να λειτουργήσουν 80 καταστήματα στην Ελλάδα, αλλά και η επέκταση στο εξωτερικό, αρχικά στην Ευρώπη και στη συνέχεια εκτός Ευρώπης. Το κατάστημα λειτουργεί 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα, 365 ημέρες τον χρόνο, μόνο με ανέπαφες συναλλαγές. Πίσω από τη σύλληψη και τον σχεδιασμό της ιδέας είναι ο Δημήτρης Καραβασίλης (DK Consultants Group), ενώ για την υλοποίησή της δούλεψε τα τρία τελευταία χρόνια μια ομάδα 25 ατόμων.

Το i-mall Micro Market είναι ένα μίνι μάρκετ χωρίς προσωπικό, που η αγορά των προϊόντων γίνεται από διάφορους αυτόματους πωλητές.

O καταναλωτής θα μπορεί να κάνει τις αγορές του επισκεπτόμενος το κατάστημα ή θα μπορεί μέσω εφαρμογής να έχει κάνει την παραγγελία του και να την παραλαμβάνει σε αυτόματες θυρίδες (lockers) της Skroutz (skroutz points). Μάλιστα η Skroutz σε χθεσινή ανάρτησή της στον λογαριασμό της στο LinkedIn αναφέρεται στη συνεργασία με το i-mall Micro Market, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Γνώμονα για κάθε μας βήμα αποτελεί το όραμά μας για εξαιρετική αγοραστική εμπειρία για τους χρήστες μας».

Η πληρωμή των προϊόντων γίνεται με πιστωτικές-χρεωστικές κάρτες, με ηλεκτρονικά πορτοφόλια, όπως google pay και apple pay, αλλά και με i-mall coins. Επίσης, κάποιος θα μπορεί να πληρώσει και με ηλεκτρονικό πορτοφόλι που είναι εγκατεστημένο σε wearable (π.χ. σε smart watch).

Η i-mall Micro Market από την πλευρά της έχει επίσης πρόσβαση στη self service ψηφιακή πλατφόρμα Cardlink apollo, που διατίθεται δωρεάν σε όλες τις συνεργαζόμενες με την Cardlink επιχειρήσεις, επιτρέποντάς της την παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο όλων των στοιχείων συναλλαγών που πραγματοποιούνται εντός του καταστήματος, μέσω αναλυτικών reports, χρήσιμων γραφημάτων και στατιστικών στοιχείων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή