Από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχουν ανακοινωθεί δύο τροποποιήσεις στην πρόσκληση υποβολής προτάσεων για το υποέργο «Εκσυγχρονισμός του πρωτογενούς τομέα». Το υποέργο υλοποιείται στο πλαίσιο της Δράσης «Οικονομικός μετασχηματισμός του αγροτικού τομέα» και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Οι τροποποιήσεις αφορούν την κατανομή του προϋπολογισμού της πρόσκλησης, την ημερομηνία έναρξης υποβολής προτάσεων, τα όρια του επιλέξιμου προϋπολογισμού κ.ά. Επ’ ευκαιρία και της δεύτερης τροποποίησης, σήμερα, θα παρουσιάσουμε τα βασικά στοιχεία της πρόσκλησης όπως ισχύει.
Οπως αναφέρεται στη δημοσιευμένη πρόσκληση, στόχος του υποέργου είναι:
1. Η αύξηση του βαθμού συνεργασίας στον πρωτογενή τομέα.
2. Η βελτίωση της οικονομικής αποδοτικότητας όλων των γεωργικών εκμεταλλεύσεων.
3. Η διευκόλυνση της αναδιάρθρωσης και του εκσυγχρονισμού των γεωργικών εκμεταλλεύσεων.
4. Η βελτίωση της θέσης των αγροτών στην αλυσίδα αξίας.
5. Η καθετοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας.
6. Η εφαρμογή της συμβολαιακής γεωργίας.
7. Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων στις αγορές μέσα από την αξιοποίηση της έρευνας, της σύγχρονης τεχνολογίας και των ψηφιακών εργαλείων.
8. Η ενσωμάτωση διαδικασιών καινοτομίας και χρήσης νέων τεχνολογιών αλλά και διαδικασιών φιλικών προς το περιβάλλον, που περιορίζουν το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής.
9. Η βιώσιμη ανάπτυξη και η αποδοτικότερη διαχείριση των φυσικών πόρων.
10. Η δημιουργία του κατάλληλου υπόβαθρου για την παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας και την τυποποίηση και εμπορία αυτών.
Το κάθε επενδυτικό σχέδιο πρέπει να εκπληρώνει τουλάχιστον έναν από τους στόχους αυτούς.
Στο πλαίσιο του υποέργου «Εκσυγχρονισμός του πρωτογενούς τομέα», επιλέξιμοι δικαιούχοι είναι: α) Ομάδες παραγωγών (Ομ.Π.), οργανώσεις παραγωγών (Ο.Π.), ενώσεις οργανώσεων παραγωγών και αγροτικοί συνεταιρισμοί (Α.Σ.), αγροτικές εταιρικές συμπράξεις (ΑΕΣ) και ανώνυμες εταιρείες των οποίων η πλειοψηφία των μετοχών ανήκει σε αγροτικούς συνεταιρισμούς του ν. 4673/2020 «Αγροτικοί συνεταιρισμοί και άλλες διατάξεις» καθώς και β) κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις του ν. 4430/2016 και εταιρείες του εμπορικού δικαίου, πλην αυτών της περίπτωσης α), οι οποίες εφαρμόζουν συμβολαιακή γεωργία και πληρούν όρους και προϋποθέσεις όπως αυτές αναλυτικά αναφέρονται στη δημοσιευμένη πρόσκληση.
Η δημόσια ενίσχυση της πρόσκλησης ξεπερνά τα 98 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 70% θα διατεθεί για επενδύσεις που θα υλοποιηθούν από συλλογικούς φορείς της κατηγορίας (α), ενώ το υπόλοιπο 30% για επενδύσεις που θα υλοποιηθούν από νομικές οντότητες της κατηγορίας (β) των επιλέξιμων δικαιούχων.
Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία, ενισχύονται επενδύσεις σε ενσώματα και άυλα στοιχεία ενεργητικού. Οι επενδύσεις έχουν εύλογο κόστος υλοποίησης και πρέπει να τεκμηριώνονται εγγράφως με σαφή, συγκεκριμένο και επικαιροποιημένο τρόπο στην υποβαλλόμενη οικονομοτεχνική μελέτη. Οι επιλέξιμες δαπάνες περιλαμβάνουν ενδεικτικά:
– Κατασκευή ή εκσυγχρονισμό ακινήτων.
– Διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου προκειμένου να εξυπηρετούνται οι ανάγκες της μονάδας.
– Οχήματα με τα οποία η επιχείρηση διενεργεί μεταφορές α΄ υλών και προϊόντων εντός του χώρου της μονάδας. Επιλέξιμα είναι τα ηλεκτρικά οχήματα, τα οχήματα μηδενικών εκπομπών CO2 και τα οχήματα που εκπέμπουν CO2 μικρότερο των 50 g/Km.
– Αγορά, μεταφορά και εγκατάσταση εξοπλισμού.
– Δαπάνες εξοπλισμού μηχανοργάνωσης της επιχείρησης.
– Δαπάνες για τη διασφάλιση της προσβασιμότητας στα άτομα με αναπηρία.
– Αϋλες δαπάνες όπως απόκτηση λογισμικού και αποκτήσεις διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, εμπορικών σημάτων καθώς και πιστοποιητικών διασφάλισης ποιότητας από αρμόδιους οργανισμούς (όπως ISO, HACCP, BRC, IFS, GLOBALG.A.P. κ.λπ.).
– Συμβουλευτικές υπηρεσίες που παρέχονται από εξωτερικούς συμβούλους.
– Συμμετοχή ΜΜΕ σε εμπορικές εκθέσεις – Επενδυτικές ενισχύσεις για την προώθηση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.
Τα όρια του αιτούμενου προϋπολογισμού κάθε αίτησης χρηματοδότησης εξαρτώνται από το μέγεθος της επιχείρησης και κυμαίνονται από 500.000 ευρώ έως 2.500.000 ευρώ για πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις καθώς και από 1.000.000 ευρώ έως 8.000.000 ευρώ για τις μεγάλες επιχειρήσεις. Η ένταση της ενίσχυσης κυμαίνεται από 15% έως και 75%, ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης, την περιοχή επένδυσης και το καθεστώς ενίσχυσης (βάσει Γενικού Απαλλακτικού Κανονισμού – ΓΑΚ ή Καν. 702/2014).
Η διάρκεια υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων ορίζεται σε 18 μήνες με δυνατότητα παράτασης έξι μηνών, που θα χορηγείται, είτε για λόγους ανωτέρας βίας είτε κατόπιν ειδικής αιτιολόγησης. Σε κάθε περίπτωση η καταληκτική ημερομηνία υποβολής της τελευταίας αίτησης καταβολής της ενίσχυσης δεν ξεπερνά την 31η Μαΐου 2025.
Αναλυτικά στοιχεία της προκήρυξης και κωδικοποιημένο κείμενο της πρόσκλησης με ενσωματωμένες τις τροποποιήσεις μπορούν να αναζητηθούν στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://minagric.gr, στον σύνδεσμο «Δράσεις Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».
Αιτήσεις υποβάλλονται από 30/8/2022 έως 30/9/2022.
* Η κ. Μ. Πασπαλιάρη είναι στέλεχος της AMBIO A.E.