Πρόστιμα 373.943 ευρώ σε επιχειρήσεις προμήθειας rapid test

Πρόστιμα 373.943 ευρώ σε επιχειρήσεις προμήθειας rapid test

Η υπόθεση αφορούσε προμήθεια rapid test μέσω δημόσιου διαγωνισμού

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόστιμα ύψους 373.943 ευρώ επιβλήθηκαν από την Επιτροπή Ανταγωνισμού σε επιχειρήσεις ιατροτεχνολογικών προϊόντων κατόπιν διαδικασίας Διευθέτησης Διαφορών.

Ειδικότερα, με ομόφωνη απόφασή της, η ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού αποδέχθηκε, κατά τη διαδικασία Διευθέτησης Διαφορών, τις προτάσεις που υπέβαλλαν οι εταιρείες «VIOLAK INTERNATIONAL ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΑΕ, ΙΝΕΞ ΑΕ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΕΙΔΩΝ και B.B.D. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΛΑΪΝΙΩΤΗΣ Α.Ε.Β.Ε», επιβάλλοντας μειωμένα πρόστιμα.

H υπόθεση αφορούσε σε προμήθεια ιατροτεχνολογικών προϊόντων (rapid test) μέσω δημόσιου διαγωνισμού. Οι εμπλεκόμενες στη διαδικασία εταιρείες, για τις οποίες συλλέχθηκαν αποδεικτικά στοιχεία ικανά να στοιχειοθετήσουν παράβαση, εκδήλωσαν εγγράφως το ενδιαφέρον τους για διερεύνηση της δυνατότητας υπαγωγής του στη διαδικασία Διευθέτησης Διαφοράς και κατέθεσαν σχετικό αίτημα.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, από τα διαθέσιμα αποδεικτικά στοιχεία προκύπτει ότι οι εν λόγω εταιρείες υπέπεσαν σε παράβαση της νομοθεσίας, κατόπιν συμφωνίας μεταξύ τους. «Η παράβαση διήρκησε από τις 8.12.2021 έως τις 03.06.2022 ενώ υπενθυμίζεται ότι οι οριζόντιες συμπράξεις αποτελούν, εξ αντικειμένου περιορισμούς του ανταγωνισμού (by object restrictions of competition)».

Η ολομέλεια της επιτροπής επέβαλε πρόστιμο λόγω της συμμετοχής των εταιρειών σε απαγορευμένες οριζόντιες συμπράξεις και τις υποχρεώνει να παύσουν και να παραλείπουν στο μέλλον τις εν λόγω παραβάσεις. 

Αναλυτικά, επιβάλλεται πρόστιμο 98.234,50 ευρώ στην «VIOLAK INTERNATIONAL ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ Α.Ε.», πρόστιμο 149.316,44 ευρώ στην «ΙΝΕΞ Α.Ε. ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΕΙΔΩΝ» και πρόστιμο 126.392,44 ευρώ στην «B.B.D. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΛΑΪΝΙΩΤΗΣ Α.Ε.Β.Ε.».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή